Olmuş dedirtiyor

Renault Megane GT Line 1.5 dCi EDC 110 HP

Gerek dış tasarımı ve iç tasarımı, gerekse performansı ile C segmentinin yeni gözdesi yeni Megane GT Line “olmuş” dedirtiyor.

Dördüncü nesliyle yollarda gördüğümüz test aracımızla ilk olarak 1995 yılında tanışmıştık. Ki, kompakt hatchback sınıfının en beğenilen ve tercih edilen araçlarından biridir. İlk kez Bodrum’daki Türkiye lansmanında kullandığım Yeni Megane, değişen tasarımı ile bambaşka bir hale bürünmüş; yakışıklı da olmuş. Eski versiyonları ile sadece isim benzerliği var desek, yanlış olmaz. Diğer bir ifadeyle, bu haftaki test misafirimiz Renault’un C segmentindeki temsilcisi Megane’ın sportif görünümlü hatchback versiyonu GT Line.

DIŞTAN BAKINCA

Renault Megane GT Line sahip olduğu enerjisi ile insanı kendine doğru çekiyor. Ön kısımda, Talisman ile başlayan tasarım detaylarını fark ediyorsunuz. Çift dikdörtgen mercekli ve farların yanından aşağıya doğru uzananve etrafını saran C formlu yapı ile led gündüz farları çarpıcı bir görünüme sahip. Farlarla birlikte Megane’ın “V” görünümlü ve krom parçalarla oluşan ızgarası şık bir şekilde bir araya getirilmiş. Tam ortaya konumlandırılan ve oldukça büyütülen logo da markanın yeni modellerindeki tasarım kodlarından. Motor kaputu üzerindeki sportif çizgiler ve sis farlarının formunun da çarpıcı olduğunu belirtmeden
geçmeyelim.
Yan kısma baktığımızda, GT Line’a özel jantları görüyoruz. Megane GT Line’ın akıcı, dinamik ve sportif hatlarına katkıda bulunan kapı üstündeki hava giriş detayını da görmeden geçemiyoruz. Arka tarafa geçtiğimizde de stop grubunun Talisman’a benzediğini söylemek gerek. Bagajın ortasında el ele verecek kadar yaklaşan ince stop grubu araca karakteristiğini veriyor. Benim de en beğendiğim kısım olduğunu ayrıca belirteyim. Egsoz çıkışı ve sportif yapıdaki difüzör GT Line’a ayrı hava
katan ögeler arasında yerini almış. “Iron Mavi” renk seçeneği, önde ve yan aynalardaki dokunuşlar Yeni Megane’ın GT dünyasına aidiyetini ortaya koyuyor.

İÇTEN BAKINCA

Belki de en çok cümle sarfedilecek yer iç kısım. İçeriye adım attığımızda teknolojik ve de çağa uygun çok iyi bir iç mekân hazırlandığının altını çizelim. Zamanın ruhu okunmuş. Yine GT versiyon olmasından ötürü sportif koltuklar, mavi dikişler ve konsol üzerindeki şerit göz alıcı detaylar olarak görülüyor. İçeri oturduğumuzda ilk gördüğümüz tamamen dijital olarak
tasarlanmış tablet görünümlü multimedya ekran ile birlikte kişiselleştirilebilen gösterge paneli oluyor.
Tablet ekrandan araçla ilgili bütün menü ve ayarlara, Renault’un son teknolojik özelliklerinden biri olan multisense
özelliğine de ulaşıyorsunuz. Renault, Multisense özelliğini Talisman ile birlikte sunmuştu. Multisense sürüş modu ile birlikte değişen Kırmızı (Sport), Mavi (Comfort), Yeşil (ECO), Pembe (Perso) ve Sarı (Neutral) renklerin yanı sıra, istediğinizi rengi manuel olarak seçip, yoğunluğunu ya da ön ve arka koltuklara dağılımını da zevkinize göre ayarlayabiliyorsunuz.
Direksiyondayken büyük ekranın dört bir yanına kolaylıkla ulaşıyorsunuz. Sistemin kullanımını öğrenmek için biraz zaman harcamak şart ancak sonrası çok kolay…
Dokunmatik ekranın sağ tarafında yer alan dokunmatik butonlarla; ekranı açıp kapatma, ses arttırıp azaltma, ana sayfaya dönebilme, şerit takip, kör nokta yardımcısı gibi özelliklerin yer aldığı sürüş yardımcıları menüsüne ulaşma veya ekran düzenlemeleri sayfasına gidebiliyorsunuz. Ekranın hemen altında ise, klima kontrol öğeleri bulunuyor. Konsolun en alt kısmına
da ECO butonu, start-stop özelliğini kapatma düğmesi ve otomatik park yardımcısı butonu yerleştirilmiş.
Direksiyon simidinin hissiyatı gayet güzel. Direksiyon simidi üzerindeki adaptivecruise kontrol ayarları, multimedya sisteminin ses ayarlarını ve dijital gösterge panelinin kontrollerini yapmak mümkün.
Koltuklar hem konforlu hem de kaliteli. Saklama alanları açısından fazla yere sahip olan yeni Megane’da, derin bir torpido gözü mevcut. Orta konsolda da kapaklı bir göz ile birlikte kolçağın altında bir bölme yer alıyor. Kapılarda da yeterli alan bulunuyor.
Arka koltuklarda yeterli diz mesafesi sunulurken yeni Megane GT Line’ın 434 litrelik bagaj hacmi olduğunu belirtelim.

MOTOR VE PERFORMANS

Yeni Megane GT-Line’da Renault’un namlı motoru 110 HP’lik 1.5 dCi EDC yer alıyordu. Ön tekerleklere 250 Nm tork ileten motor 4000 d/d’lik azamî devre sahip. Maksimum hızı 187 km/s olan aracın 0-100 km hızlanması ise 12.3 s. sürüyor. İvmelenmesini rahat yapan ünitenin çift kavramalı şanzıman ile bir sıkıntı yaşatmadı. Kısacası Yeni Megane’ın 1.5 dCi motor ve EDC şanzıman kombinasyonu ile yeterli performansı vaat ediyor.
Geçişler arasındaki boşluklar hissedilmiyor ve 3. vitesten sonra hızlanma daha çabuk gerçekleşiyor. Yol tutuşunu başarılı bulduğum Megane GT-Line’ın viraj performansı güven vericiydi. Direksiyon hissi ise yeterliydi. Daha çok şehirdışı trafiğinde kullandığım GTLine’da test süresince yakıt tüketimi ortalaması 6.0 lt/100 km oldu. Şehiriçi trafiğinde bunun 7.0-7.5 lt/100 km’leri görmesi mümkün. Tabiî benim elde ettiğim değer her ne kadar uzun yol değeri olsa da biraz performanslı bir kullanım
olduğunun altını çizeyim. Yani 6.0 lt/100 km’lik tüketim değerlerinin altını yaklayabilirsiniz. Ama aracınız GT Line ise bu biraz zor, derim ben!

NETİCE

Sonuç olarak gerek dış tasarımı ve iç tasarımı gerekse performansı ile, C segmentinin yeni gözdesi Yeni Megane GT Line “Olmuş” dedirtiyor. Görünüm olarak rakiplerini önüne geçtiğini düşündüğüm GT Line, iç kısım malzeme kalitesini az biraz daha arttırmasıyla burada da ilk sıraya oturur. Touch, Joy, Icon ve test aracımızdaki GT Line donanımları ile birlikte farklı tasarımı, zengin donanımı ve yenilikçiliği ile C segmentinin önde duran seçeneği Renault oluyor, bizce.

O zaman yıl sonu kampanyalarını da kaçırmamak için buyrun Renault bayilerine…

Recep Bozdağ

otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz