SUV’dan ziyade

BMW X1 2.0 lt. xDrive dizel

BMW’nin X harfini kullandığı SUV ürün gamının başlangıç Seviyesindeki X1, yeni yüzüyle SUV’dan ziyade bir hale bürünmüş.

İlk kez, 2008 Paris Motor Show’da karşımıza çıkan X1, BMW’nin X harfini kullandığı SUV ürün gamının başlangıç seviyesi diğer bir tabirle en küçük üyesi olarak öne çıkıyor. BMW’nin X1’i 2016 yılında yeni bir yüze kavuştu. Eski versiyona göre daha göz alıcı hale bürünürken, tasarım ve iç mekânıyla “artık ben daha bir SUV’um” diyor. Kısacası, bu haaki test misafirimiz BMW X1’in 2.0 litrelik Xdrive dört teker çekişli dizel versiyonu.

DIŞTAN BAKINCA

X1 önceki versiyona göre daha yüksek ancak boy olarak kısalmış. Yeni X1 4439 mm uzunluğa, 1821 mm genişliğe, 1598 mm yüksekliğe ve 2670 mm aks uzunluğuna sahip. Yani eski nesle göre uzunluğu

38 mm kısalırken, 23 mm genişlemiş ve 53 mm yükselmiş. Araç tasarım olarak büyük değişim geçirirken, markanın klasiklerinden olan meşhur böbrek görünümlü ızgarası büyümüş. Bu da güçlü bir bakış açısı oluşturmuş. Diğer X modellerindeki gibi büyüyen stoplar aracı daha dinamik ve sportif yapıyor. Çift çıkışlı egzoz da bu duruma büyük katkı sağlıyor. Yan taraftan baktığınızda tasarım sizi tatmin ediyor. Arka tarafa göz gezdirdiğimizde değişen tasarımı ve LED teknolojisine sahip stoplar dikkatinizden kesinlikle kaçmıyor. Çift çıkışlı egzoz ile birlikte şahane bir sportif uyum oluşturuyorlar.

İÇTEN BAKINCA

X1’in içine adım atınca, her ne kadar aşina bir tasarım karşılasa da öncekine göre daha modern olduğu kesin. Yeni nesil direksiyon ve ön konsol tasarımı oldukça başarılı.

BMW’nin aşina olduğumuz tasarımındaki ses sistemi ve klima kontrol ünitesi araçtaki yerini almış. Önceki versiyonda olduğu gibi analog göstergeler ve dijital ekranlardan oluşan gösterge paneli değişmemiş. Tanıdık ve kullanımı kesinlikle karmaşık değil. Konsolun tam ortasındaki dokunmatik olmayan LCD bilgi ekranı, vites kolunun hemen arkasındaki i-Drive özelliği tabiiki BMW içinde olduğunuzu net olarak söylüyor. LCD bilgi ekranını dokunmatik olmasada joystick yardımıyla rahatlıkla yönlendirmek mümkün. Vites kolunun hemen yanında konumlandırılmış sürüş modu düğmesi  X1’de de tabiiki mevcut. Eco-pro, comfort ve sport modlarını kullanabiliyorsunuz.Doğrusu sport modu ile kendinizi farklı bir eksende hissetmenize yardımcı olduğunu da söyleyelim. Daha önce 420 lt olan bagaj hacmi 505 lt’ye çıkarılmış. Katlanabilir koltuklar vasıtasıyla bu 1550 lt’ye ulaşabiliyor.

MOTOR & PERFORMANS

X1’in kaputunun altında, 190 HP güç üreten, 400 Nm tork değerine sahip markanın efsane 2.0 lt’lik dizel ünitesi mevcuttu. xDrive teknolojisine sahip araçta aktarma görevini ise 8 ileri otomatik şanzıman üstlenmiş durumda. 7.6 saniyede100 km hıza ulaşan araç, 4 tekerlekten çekiş sistemine sahipti. Fabrika verilerine göre 5.4 lt/100 km ortalama tüketim değerine sahip. Daha çok eco-pro modunda kullanmama rağmen bu değerin yanına yaklaştığımı söyleyemem. Test süresince elde ettiğim ortalama değer 8.0 lt/100 km oldu. Ki, sportif X1 agresif bir sürüşe fazlasıyla müsait!

Yalıtımını ve süspansiyonlarını başarılı buldum. Oldukça sessiz ve konforlu bir kullanım sağlayan bu iki özellik, haliyle sürüş keyfinizi arttırıyor. X1’in yerden yüksek ve sportif bir araç olduğunu düşündüğünüzde işte bu keyif daha fazla bir anlam ifade ediyor. Bir de araç şehirde zaten oldukça konforlu. Hafif arazi ve bozuk zeminlerde sahip olduğu xDrive sistemi ile de, zemine göre değişen güç oranlarıyla da konforunu sürdürmeyi biliyor.

Unutmadan, vitesin hemen yanındaki modları bir dokunuşla değiştirebiliyorsunuz.Özellikle sport modunda gaz tepkilerinde oldukça belirgin değişiklikler oluyor ve istediğiniz performansı sergileyebiliyorsunuz!

NETİCE

“Artık ben daha bir SUV’um” diyen yeniX1,  SUV’dan ziyade başarılı bir otomobil haline gelmiş. Markanın sürüş dinamikleri tecrübesini taşıyan X1, türünün en hesaplısı olmadığını tahmin edersiniz. Fiyat listesine baktığınızda -yeni vergileme sistemini göz önüne almadan-rakamlar abartılı gelebilir. Ama bir SUV’da aradığınız bütün özellikleri fazlasıyla bulacağınızı ifade ederim.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz