Toyota Auris 1.4 D-4D Premium
Toyota Auris ekonomikliği ile iyi bir performans sergileyerek, cebini düşünenlere güzel mesajlar veriyor.
İlk defa 2006 yılında sunulan ve Corolla Hatcback modelinin yerini alan Toyota Auris, 2012’ye kadar birinci nesliyle yolları arşınladı. 2012’de ikinci nesli yollarda görünmeye başlayan Auris, makyaja tabi tutularak şu anki güncel ve modern görüntüsüne kavuştu. Makyaj sonrası test misafirimiz olan Auris’in motor gamında ve yürüyen aksamında da değişiklikler yapıldı. Kısacası, Türkiye’de 1.33 ve 1.6 lt benzinli ile1.4 D-4D dizel motorlu seçeneklerle satılan kompakt segmentin temsilcileri arasında yer alan Auris, 1.4 D-4D dizel motorlu versiyonu ile test köşemizin bu haftaki misafiri oldu.
DIŞTAN İÇE
İkinci nesil tasarımı dikkat çeken Auris’in makyaj sonrasında ön bölümdeki değişimin gözden kaçması mümkün değil. Auris’in ön kısmında bulunan amblemi çevreleyen ve keskin bakışlı farlar ben buradayım, bana bak, diyor adeta. Farların uç noktalarına kadar gelen krom çıta Auris’in agresif görünüme katkı sağlıyor. Yeni görünüm markanın yeni tasarım anlayışını fazlasıyla yansıttığını bir kez daha hatırlatalım. Tamponun sağ ve sol köşelerinde de krom kaplama kullanılmış. LED teknolojisine kavuşan farlardan aracın yan tasarımına geçince belirgin bir değişikliğin olmadığını görüyoruz. Arka bölüme baktığımızda ise stopların renginin değiştiği fark ediliyor. Tabii ki LED teknolojisi ile de desteklenmiş. Dikine olan sis farları ve reflektör yerini yatay görünüme bırakmış. Arka tamponun alt kısmına da kromajlı bir çıta eklenmiş.
Auris’in içine adım attığımızda ise değişim rüzgarını hemen fark etmeniz zor olmuyor. İlk olarak, içeride görsel kalite hissinin arttırıldığının altını çizelim. Orta konsol üzerinde yer alan havalandırma ızgaraları değişmemiş ama 7 inçlik dokunmatik ekranlı müzik sisteminin çevresindeki lake kaplama kalite hissine katkıda bulunmuş. Orta konsolun alt kısmında yer alan ön koltuk ısıtmaları, 12 voltluk soket ve USB-Aux girişi bir kapakla gizlenmiş. Mavi aydınlatmanın tercih edildiği iki daireden oluşan gösterge tablosu yeni yüzüyle karşımızda. Bilgisayar ekranı renkli olmuş ve haliyle güncel bir görünüm kazanmış. Direksiyon simidi ele otururken, aracın alçak oturma pozisyonuna sahip olduğunu da aktaralım. Elektrikli cam ve merkezi kilit kumandaları sürücü kapısına yerleştirilmiş. Yan ayna ve otomatik park yardımcısı düğmeleri direksiyon simidinin soluna alınmış. ESP düğmesi vites topuzunun arkasına alınırken bir çift bardaklık, el freni kolu ve ileri geri kayabilen kol dayanağı da dikkat çeken öğeler arasında yerini almış. Auris’in ön ve arkada sunduğu baş ve diz mesafesi yeterli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu arada, Auris’in bagaj hacminin 360 litre olduğunu da not edelim.
MOTOR VE PERFORMANS
Auris’in kaputunun altında görev yapan 1.4 litre D-4D turbo dizel motor 3800 d/d’de 90 Np güç, 1400 d/d ile 2800 d/d arasında 205 Nm tork üretiyor. Sessiz ve yumuşak bir çalışma karakterine sahip motor alt devirlerde çalışmayı istemez gibi davranıyor. Ancak aracı taşımakta zorlanmıyor. Kullandıkça bunu daha rahat anmıyorsunuz. Bu arada, manuel versiyonu daha çok tuttuğumun altını çiziyorum. Fabrika verilerine göre, aracın 0-100 km/s hızlanması 12.5 saniye sürerken, maksimum hızı ise 180 km/s. 6 kademeli manuel şanzımanla kombine edilmiş Auris’te vites geçişleri rahat ve seri. Fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.5 litre yakıt tüketim değerine sahip Auris ile test sürüşümüz sırasında ortalama 4.9 lt/100 km’lik bir değer elde ettik. Bu demek oluyor ki, otoban kullanımlarııyla birlikte Auris’in tüketim değeri fabrika verilerine oldukça yakın çıkıyor.
Aracın yenilen süspansiyon sistemiyle daha konforlu yolculuklar yapılacbileceğini de ekleyelim. Yere sağlam basan Auris, yol tutuşun da sıkıntı yaşatmıyor.
Netice olarak, Auris oldukça ekonomik olmasıyla cebinizi düşünmesi, bunun yanısıra sessiz çalışması ve rüzgar ile motor sesini duyurmaması ile de kulağa iyi geliyor.