Kendisiyle yarışıyor

Dacia Duster 1.5 dCi 110 HP 4×4 manuel

Yeni Dacia Duster, selefini, eklenen özellikleri ve performansıyla geçiyor.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 HP 4×4

Herkes farkında, Dacia, Renault çatısı altına girdiğinden bu yana kendisiyle yarışmaya devam ediyor. Türkiye’nin en çok satan SUV’ları arasında yer alan Dacia Duster geçen yıl baştan aşağı yenilendi. İlk kez İzmir’deki Türkiye basın test sürüşünde yenilikler dikkatimi çekmişti. Mesela otobanda hız yaptığımızda, aracın yolunu kaybetmemesi gözüme çarpmıştı. Kısacası bugünkü test misafirimiz, Dacia Duster’ın 1.5 dCi 110 HP 4×4 manuel versiyonu oldu.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 HP 4×4
Dacia Duster 1.5 dCi 110 HP 4×4

DIŞTAN BAKINCA
Dacia Duster’da tasarımda ayrıntıların değişmesi dikkat çekiyor. Selefine göre Yeni Duster daha dinamik hatlara sahip ve biraz daha sportif duruyor. Yani ilk bakışta eskisine benzer gibi dursa da öyle değil. Örneğin yeni Duster’ın ön tasarımı iddialı ve güçlü bir duruş sergiliyor. Krom radyatör ızgarası, otomobilin en uç köşelerinde yer alan ön farlara kadar uzanarak otomobilin daha geniş görünmesini sağlıyor. Duster, üçe bölünmüş LED gündüz farlarını da içeren yeni bir far tasarımına sahip. Otomobilin daha yatay görünümlü kaputu ise güçlü ve dinamik duruşuna katkı sağlıyor. Tamponun eskisine göre daha şişkin bir yapıda olması da onu kuvvetli gösteren ayrıntılar arasında yer alıyor. Yandan bakınca yine görünümündeki şişkin tasarım tarzı kuvvetli görüntüsünü devam ettiriyor. Burada yer alan havalandırma bölümü ise estetiğine katkıda bulunuyor. Arka kısmın genişliği otomobilin farklı havasına destek veriyor. Yeni Duster’da dört kareden oluşan stop lambaları aracın köşelerinde yer alıyor. Ancak başka bir markadaki bir modele benzemesi ise eleştiriye sebep oluyor.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 HP 4×4

İÇTEN BAKINCA
Duster’ın içine adım atınca ilk olarak dokunmatik özellikleri arttırılmış kullanışlı bir ekran göze çarpıyor. Kullanılan malzemeler ve işçilik kalitesi arttırılmış ama plastik yine de sert. Artan özen sayesinde iç mekan şıklığı arttırılmış. Orta konsol paneli, modern olan yeni piyano tuş takımı ile yenilenmiş ve gayet de kullanışlı. El freninin konumu değiştirilmiş ve daha fazla ek saklama alanı sağlanmış. Orta konsolda konumlandırılmış navigasyon ve multimedya (opsiyonel) sistemi, sürücülere daha kolay erişim imkânı sağlıyor. Yine opsiyonel olan otomatik klima kontrolü için sunulan üç adet klima kumanda düğmesi, gösterge panelinin üstünde yer alan havalandırmaları kontrol ediyor.
Selefine göre geniş olan kabinin genişlik algısı arttırılmış. Geliştirilmiş ergonomi ise artı puan olarak kayıtlara geçiyor. 4×4 versiyondaki bagaj hacmi 467 litre. Arka koltuk katlandığında ise 1623 litreye ulaşıyor.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 HP 4×4

MOTOR VE PERFORMANS
Dacia Duster’ın dört tekerlekten çekişli versiyonun kaputunun altında 110 HP’lik bir motor yer alıyor. 260 Nm tork üreten bu motor, altı ileri manuel şanzımanlı versiyon ile destekleniyor. Bu model, beklenenin üstündeki arazi kabiliyeti ile dikkat çekiyor. Bir önceki nesil Nissan X-Trail’den alınan dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde macera kullanımlarına oldukça uygun olan Duster 4×4, 169 km/s maksimum hızı ve 12.4 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasıyla yeterli performansa sahip. Ortalama yakıt tüketimi ise 4.7 lt/100 km olarak veriliyor. Test süresince elde ettiğimiz ortalama değer ise 6.0 lt/100 km olarak kayıtlara geçtik. Bu arada sahip olduğu motor seçenekleri ile herkese hitap ediyor. Bu da rakiplerine karşı bir üstünlük kurmasında avantaj sağlıyor.
Yeni Duster sessizlik konusunda mesafe almış. Pahalı rakiplerinin bazılarını geçebilecek kadar iddialı bir sessizliğe sahip desek yanlış olmaz.
Bence Duster’da en dikkat çekici özellik 360 Derece Kamera (opsiyonel) sistemi. Bir adet önde, birer adet yanlarda ve bir adet arkada olmak üzere dört kameradan oluşan 360 derece görüş kamerası, aracın çevresini görmesini sağlıyor. Park etme konusunda büyük kolaylık veriyor. Yeni Duster, elektrik takviyeli direksiyon ile birlikte sunuluyor. Direksiyonu döndürmek için gereken gücün azaltılması, özellikle park etmede işinizi kolaylaştırıyor.
Netice olarak kendisiyle yarışan Duster, selefini eklediği özellikler ve performansıyla geçiyor. 118.400 Tl’lik hurda teşvikli başlangıç fiyatıyla satın alınabiliyor.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz