O şimdi Sakaryalı hybrid Corolla

Türkiye’de üretimi yapılan ikinci hybrid model olma sıfatına sahip Toyota Corolla Hybrid, aynı zamanda Otomotiv Gazetecileri Derneği’nin (OGD) “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasında yılın otomobili olarak da öne çıktı.

Toyota Corolla birçok yönüyle öne çıkan bir otomobil. Dünyanın en çok satılan otomobili unvanına sahip Toyota Corolla, ülkemizde de önemli pazar payına sahip ve tercih edilen bir model. Türkiye’de üretimi yapılan ikinci hibrid model olma sıfatına sahip Toyota Corolla Hybrid, aynı zamanda Otomotiv Gazetecileri Derneği’nin (OGD) “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasında yılın otomobili olarak da öne çıktı. Toyota’nın Sakarya fabrikasında üretilen ve onlarca ülkeye ihraç edilen yeni Toyota Corolla 1.8 Hybrid Passion X-Pack e-CVT şanzımanlı donanımıyla bu haftaki testimize misafir ettik.

DIŞTAN BAKINCA
Yeni nesil Toyota Corolla’nın dış tasarımı modern ve yenilikçi çizgilerle artık daha çekici, daha dinamik ve daha sportif. C segmentinde önemli bir yere sahip 12’nci nesil Corolla’nın ön kısmına baktığımızda markanın Under Priority adı verilen tasarım felsefesinin daha da belirgin ortaya konduğunu söyleyebiliriz. Daha dikkat çeken tampon ve ön alt ızgara tasarımıyla yanlarda bulunan C formlu kaplamalar ilk göze çarpanlardan. Alt kısımda bulunan sis lambaları da otomobilin kendine özgü tasarım felsefesine vurgu yapıyor. Üç boyutlu görünüme sahip üst ön ızgara ise ortasında markanın amblemine yer veriyor ve keskin far şekliyle birbirini tamamlayacak şekilde tasarlanmış. Arka kısımda sadelik hakim olsa da ön taraftaki çizgilere uyum bariz bir şekilde sürdürülmüş. Sedana özgü stop grubu ve farlarla beraber kullanılan krom detaylar, araca daha güçlü bir duruş sağlamış. Uzunluğu 4630 mm, yüksekliği 1435 mm ve genişliği 1780 mm olan yeni Toyota Corolla Hybrid’in bagaj hacmi ise 470 litre.

İÇTEN BAKINCA
Yeni Toyota Corolla hibridin iç tasarımının biraz daha derli toplu hale getiren dokunuşlar olduğunu söylemeliyiz. Yeni kokpit, kullanımı kolay teknolojiler ile göze çarpan tasarımı bir araya getirmiş. Kaliteli malzemeler ve kaliteli işçilik ilk dikkat çeken öğeler oluyor. Önceki nesillere göre daha gösterişli ön konsol, görselliği ve ergonomisiyle birkaç adım ileri taşınmış. Sürücü odaklı tasarlanan ve dikkat dağıtmadan keyifli bir sürüş sağlamak adına iç tasarım ileri teknoloji ile desteklenmiş. Toyota Touch 2 multimedya sistemine geri görüş kamerası entegre edilmiş, 8 inç renkli dokunmatik ekran kullanılarak rahatça kullanılabiliyor. Bugünlerde en çok dikkat ettiğim Kablosuz Şarj Ünitesi de, akıllı cep telefonlarını, kabloya gerek kalmadan şarj edebilme imkânı veriyor. Daha kompakt boyuta sahip olan direksiyon optimum görüş alanı sunarken maksimum diz mesafesine katkı sağlıyor. Kaliteli malzemelere sahip kokpitte; belirli donanım seviyesinden itibaren deri, krom eklentiler ve parlak siyah yüzeyler gibi detaylarıyla kalite algısını arttırıyor. Kısacası yeni Corolla’da iç mekan daha derli toplu ve görsellik noktasından iileri düzeye taşınmış.

MOTOR VE PERFORMANS
20 yılı aşkın süredir hibrid araçlar üreten ve geliştiren Toyota’nın kendi kendini şarj edebilen bu ileri teknolojisini artık yeni Corolla’da da görmek güzel. Hibrid sistem sarsıntısız, sessiz ve son derece verimli çalışıyor. Kaputunun altındaki 1.8 litre benzinli motor ve elektrik motorunun verimli ve uyumlu şekilde çalışması ile gereken hızlanma elde ediliyor. Toyota Corolla Hibrid özellikle şehirde yoğun trafikte sürekli dur kalk yapılarak artan yakıt tüketimini düşük hızlarda çalışan elektrik motoruyla makul bir seviyeye getiriyor. Motor ihtiyaç duyduğu gücü enerji geri kazanımlı frenden alıyor ve dışarıdan herhangi bir şarja ihtiyaç duymuyor. Fabrika verilerine göre 100 km’de 3.5 litre yakıt tüketimi olan Corolla hibrid ile testimiz süresince 4.2 lt/100 km’lik bir değer elde ettik. Sakin bir kullanım ile fabrika değerlerini görmek ise işten bile değil. Toyota’nın Yeni Global Mimarisi (TNGA) platformu kullanılarak üretilen yeni Corolla, yere daha yakın ağırlık merkezi ve bağımsız çift salıncak arka süspansiyonu sayesinde daha dinamik bir yol tutuşu ve kontrol sağlıyor. Sarsıntısız olması ve sessizliği ile konforlu bir sürüş zevkine sahip. Toyota Safety Sense ile tüm sürüş şartlarında güvenli bir sürüş imkanı sunuyor. Yeni akıllı özellikler sunan Corolla, hem sürücüye hem yayalara ekstra güvenlik sağlıyor. Özetle Yeni Toyota Corolla gerek dış ve iç tasarımı gerekse motor ve teknolojik özellikleri ile yine dünyanın en çok satılan otomobili olma unvanına vurgu yapıyor.

Recep Bozdağ / otohavadis.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz