Amiral farkı

Opel Insignia 1.6 Dizel 136 HP AT6 Exclusive

Insignia Grand Sport modeli D segmentinde Opel’in amiral gemisi ve premium segmentteki rakipleri karşısında alternatif olma özelliğini arttırmış.

Opel Insignia 1.6 Dizel 136 HP AT6 Exclusive

Opel’in D segmentinde yer alan Insigna amiral gemisi olarak nitelendiriliyor. Opel’in Vectra‘yı devre dışı bırakmasının ardından 2008 yılında karşımıza çıkan Insignia, zaten ülkemize geldiği ilk günden itibaren ilgi ile karşılanmıştı. Artık yeni jenerasyonunda başka bir kimlikle karşımızda. Kısacası bu haftaki test misafirimiz Opel Insignia Grand Sport 1.6 Dizel 136 HP AT6 Exclusive oldu.

Opel Insignia 1.6 Dizel 136 HP AT6 Exclusive
Opel Insignia 1.6 Dizel 136 HP AT6 Exclusive

DIŞTAN BAKINCA
Opel Insignia insanı heyecanlandıran sportif hatları, dinamik tasarım formu, heybetli görünüşü, albenisi yüksek bir şekilde her zaman ilgi odağı olmayı başardı. Önden arkaya bakıldığında oldukça iri bir otomobil olan Insignia, büyük farları, büyük ızgarası ve geniş çamurlukları ile göze çarpıyor. Profilden bakıldığında oldukça dinamik görünen Insignia Liftback formundan dolayı Türkiye’deki sedan müşterilerini azaltıyor. Aracın arka tasarımında ise farlarla uyumlu büyük stoplar hemen fark ediliyor. Sportif hatların verdiği tat bakışların onun üzerinde yoğunlaşmasına sebep oluyor. Arka tasarım büyük aydınlatma elemanları ve iddialı görünen spoyler ile dikkat çekici ve buradan bakıldığında da son derece güçlü görünüyor.

Opel Insignia 1.6 Dizel 136 HP AT6 Exclusive

İÇTEN BAKINCA
Insignia’nın içine adım atınca dinamik bir tasarım karşılıyor. Sürücü ve yolcunun konforunun ön planda olduğu bir kokpit sözkonusu. Önceki versiyona göre yenilikler mevcut. Sadeleştirilen hız ve devir gösterge tablosu bunlardan ilk göze çarpanı.
Aracın büyük boyutlarına rağmen arka koltuktaki diz mesafesi ve yükleme alanı konusunda eleştiriler alan model, yeni modelde bu iki alanda da iyileştirmeler yapmış. 2829 mm’lik dingil mesafesi sayesinde oldukça geniş bir arka koltuk ve 490 litrelik bagaj alanı oluşturmuş. Bagaj hacmi koltukların katlanmasıyla birlikte 1450 litreye kadar yükselebiliyor.
Ortada konumlandırılan 8 inçlik dokunmatik ekrandan araçla ilgili pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Sistemin çalışma hızı ve kapasitesi de yerini aldığı üniteye göre yüksek. Kullanılan malzeme kalitesinde artış görülürken işçilik de gelişim göstermiş. Opsiyonel olarak alınabilen masaj fonksiyonlu ön koltuklarla özellikle trafikte büyük konfor sunuyor. Yaşam alanını dolaşan krom detaylar ise içeriye ferahlık sağlıyor. Ayrıca Excellence ve Elite modellerinde standart olarak sunulan akıllı telefonlar için kablosuz şarj özelliği de oldukça kullanışlı bir diğer konfor özelliği olduğunu söylemek gerekli. Yeni Insignia’da Head-up Display ve AGR sertifikalı arka ve önde ısıtma özelliği olan premium koltuklar ise ayrıca göze çarpan özellikler arasında.

Opel Insignia 1.6 Dizel 136 HP AT6 Exclusive

MOTOR VE PERFORMANS
Opel’in Amiral Gemisi Insignia’nın kaputunun altında yeni nesil altı ileri otomatik şanzıman seçeneğiyle birlikte turbo beslemeye sahip 1.6 litrelik dizel motor maksimum 136 HP’lik bir güç elde edip bunu 320 Nm Tork değeri ile gayet başarılı bir şekilde destekliyor. Diğer bir ifadeyle segmentinde hem beygir gücü hem tork değerleriyle çok daha performanslı bir dizel motor sunuyor. Insignia 100 km’de fabrika verisi ortalama 5.5 lt yakıt tüketiyor. Testimiz süresince elde ettiğimiz değer ise 6.5 lt/100 km oldu. 1600 kilogramlık bir araç için hiç de fena olmayan bir rakam. Alt devirlerde hızlanma isteği konusunda biraz ağırkanlı olan motor, turbonun devreye girmesiyle ihtiyaç duyulan gücü sorunsuz veriyor. Vites geçişlerinde motorla şanzımanın uyumunun yüksek olması sayesinde kullanım esnasında konfor da artıyor. Insignia sürücüden gelen istekleri hemen yola aktarabiliyor. Farklı sürüş modlarına sahip olan otomobil bu sayede kullanıcısına farklı kimlikler de sunabiliyor. Yürüyen aksam geliştirilirken sportiflik ön planda tutulmuş konfor da unutulmamış.
Bu arada, Yeni Insignia Euro NCAP güvenlik testlerinde en üst derece olan beş yıldızı almayı başardı. Amiral gemisi, yetişkin ve çocuk yolcu güvenliği, yaya güvenliği ve güvenlik destek sistemleri gibi tüm kategorilerde yüksek puanlar aldığının da altını çizmek gerekli.

NETİCE
Yeni Insignia, gerek tasarım detayları gerekse konfor özellikleri ile öne çıktığı gibi, dinamik sürüş karakterinin de etkisiyle rakiplerinin pek çoğundan daha fazla sürüş keyfi ve zevki sunan bir otomobil olmuş. Insignia Grand Sport modeli D segmentinde markanın amiral gemisi ve premium segmentteki rakipleri karşısında alternatif olma özelliğini arttırmış. Ekonomik dizel motoru ve konforlu otomatik şanzımanıyla da albenisi artan Insignia daha iyi satış rakamlarına ulaşma konusunda sıkıntı yaşamaz bir Amiral Gemisi olarak karşımıza çıkıyor.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz