Opel Combo 1.5 lt 130 HP A/T
Hafif ticari araçlar arasında “Ben Alman’ım” diyen Yeni Opel Combo’yu bir kenara koymak gerek. Zira tasarımında ve yaşam alanında bunu çeşitli şekillerde hissettiriyor.

PSA grubu Opel’i de bünyesine kattıktan sonra hafif ticari araçlarda peşpeşe yeni modeller çıkardı. Onlardan biri de beşinci jenerasyon Opel Combo oldu. Hem özel hem de iş amaçlı kullanabileceğiniz ve Alman rüzgârını öne çıkaran tasarımı ile dikkat çeken Combo, Türkiye’de 1.5 litre 102 HP ve 130 HP dizel motorlar ve üç donanım seviyesi ile satışa sunuluyor. İlk dört nesilde farklı altyapı kullanan Combo, beşinci neslinde Peugeot Rifter ve Citroen Berlingo modellerinin üretildiği EMP2 platformuna sahip. Kısacası bu haftaki test misafirimiz Opel Combo 1.5 lt. 130 HP oldu.


DIŞTAN BAKINCA
Opel Combo’nun dış tasarımı markanın yeni ve modern görünümünü yansıtan özelliklere sahip. Ön kısımda krom çıtalı radyatör ızgarası yeni Combo’nun bir Opel olduğuna dikkat çekerken, yandan ve arkadan bakınca PSA Grubu olduğunu ele veriyor. Gündüz LED farları ve Opel logosu ile birleşen krom detaylar ön ızgarayla şık ve dikkat çeken bir birliktelik yakalanmış. Yüksek, yatay konumlu motor kaputu ve geniş çamurluklar yeni Combo’nun güçlü ve kaslı görünmesini sağlamış. Ayrıca bu tasarım arazi aracına hafif bir vurgu olarak değerlendirilebilir. Yan tarafta yer alan bombeler ise araca sportif bir hava katıyor. Arkadan baktığımızda modelin biraz yükseldiğini ve çıkıntılı dikey uzanan far yapısıyla daha hoş bir görünüme kavuştuğunu söylesek yanlış olmaz. Opel Combo 4403 mm uzunluğa, 1848 mm genişliğe ve 1841 mm yüksekliğe sahipken bagaj hacmi ise 950 litre.

İÇTEN BAKINCA
Yeni Combo’nun iç mekanına adım attığımızda ilk dikkat çeken geniş bir kullanım alanı olması. Hafif ticari araçlarda genişlik var ancak Combo kendine has bir hava oluşturuyor. Ayrıca cam tavan aracın daha ferah bir ortama sahip olmasına katkı sağlıyor. Yeni Combo’nun yaşam alanı kardeşlerinde olduğu gibi bol eşya gözü sunuyor. Orta konsolun üzerine konumlandırılan büyük ekranın kullanımı kolay ve başarılı. Kumanda elemanları, dizilişleri gibi ayrıntılarıyla bunu fazlasıyla kullanıcısına hissettiriyor. Sürücü için kokpit, gösterge paneli, kumanda paneli gibi her detayda kullanışlılık söz konusu. Ayrıca kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi yer yer sert plastik kullanılmış olsa da sınıf ortalamasının üzerinde bulunuyor. Diz ve baş mesafesi sorun yaşanmıyor. Arka koltuk sırtlıklarının dik olması oturanı biraz rahatsız edebiliyor. Combo iç mekânda toplam 186 lt hacimli eşya bölmesi barındırıyor. Bu arada Combo’nun arka koltuklarına 3 tane çocuk koltuğunu yan yana sabitlemenin mümkün olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

MOTOR VE PERFORMANS
Test misafirimizin kaputunun altında gruptaki kardeşi Peugeot Rifter’da da kullanılan ileri oranlı otomatik şanzımanla kombine edilmiş 1.5 lt’lik turbo dizel motor görev yapıyordu. Bu motor, 3750 d/d’de 130 HP güç ve 1750 d/d’de 300 Nm tork üretiyor. Combo’ya işinizi gören bir çekiş ve performans sağlayan ünite aracın 0-100 km/h hızlanmasını 11.4 saniyede tamamlarken maksimum 184 km/s hıza ulaşıyor. Şanzıman ekonomik tüketim öncelikli olsa da performans noktasında da ihtiyacı çok rahat bir şekilde yerine getiriyor. Fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimi 4.3 lt/100 km olarak verilen yeni Combo ile testimiz süresince tüketim testinde 5.7 lt/km’lik gibi bir ortalama değer yakaladık. Direksiyon simidi ele tam otururken, direksiyon arkasındaki kulakçıklardan da manuel kullanım imkânı tanıyor. Dizel motor ve otomatik şanzıman sessiz çalışıyor ve şanzımanın vites geçişleri yumuşak. Süspansiyon sistemi yol darbelerini iyi emiyor ve konfor ile sürüş güvenliğine katkı sunuyor. Ayrıca yüksek yapısı olmasına rağmen izini bırakmıyor ve kendinizi güvende hissediyorsunuz. Yola sağlam basan yeni Combo, sert esen rüzgarlara da karşı koymasını biliyor.
Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com