Eşim beğendi!

Ssangyong Tivoli 1.6 lt. Dizel 4×2 AT

Maaile yaptığımız test sürüşlerinde eşim pek kolay araç beğenmez. Tivoli’yi beğenince bunu başlığa çekmek uygun düştü! Araç ile ilgili gözlemlerimi ise aşağıda okuyabilirsiniz.

Rexton’dan sonra ikinci defadır bir SsangYong markasını sayfama misafir ediyorum. Böyle bir cümle ile başladım zira markanın adı kadar bugünkü modelimizin adı da orijinal. Modelimizin kendine özgü, sportif hatları var ve oldukça merak uyandırdığını özellikle belirtmek isterim.
Misafirimizin ismi Roma yakınlarında stil konusunda ünlenmiş bir yöreye ait. Güney Koreli SsangYong, 2014 yılında X100 adıyla konsept olarak dünyaya tanıttığı bu Crossover modelinin ismi Tivoli. 1.6 turbo dizel motoru, tam otomatik vitesi ve keyif veren iç tasarımının yanında göz dolduran tasarımı ile sayfamızda yerini aldı. Buyrun.

tivoliDis1

DIŞTAN BAKIŞ
Tasarımından söz etmeden önce model özellikle Avrupa pazarına yönelik hazırlandığı için Avrupai bir isim tercih edilmiş. Ssangyong ilk olarak adını büyük hacimli arazi araçlarıyla duymuştuk. İşte Tivoli ‘büyük’ hacimden ‘küçük’ hacme evrilmeyi sağlaması açısından da önem arz ediyor. Ki, Türkiye distribütörü Şahsuvaroğlu yetkilileri alıcılar için araç yetiştiremediklerini ifade ediyor.
Tivoli’ye dış tasarımına baktığınızda ilk olarak tavanından lastiğine! bir duygu ve enerji akışını hissediyorsunuz. Bu durum, sizi aracı inceleyip yetkili satıcısına doğru gitmek için bilinçaltı bir mesaj bırakıyor. Alman ve Kore çalışkanlığı ile mükemmelliğini gördüğünüz Tivoli, enerjisi ve dinamizmi ile etkiliyor. Kolay kolay araç beğenmeyen eşim bunun delillerinden biri desem yanlış olmaz!
60 yıllık SUV tecrübesine sahip SsangYong’un Tivoli’si kendine özgün ve farklı bir tasarıma sahip. Sanırım koyu renk tasarımını daha bir ön plana çıkartıyor. Ön kısımda led destekli ön lambalar, çift bölümlü ön tampon, markanın logosu, dinamik, sportif ve agresif yönünü temsil ederken, kaslı duran ön motor kaputu aracın güçlü olduğuna vurgu yapıyor. Kaputtan başlayıp arka kapılara kadar uzanan krom şerit ile çevrelenen modelin yan kısımda çamurlukların şişikliği, yere sağlam basar, dedirtiyor. Yan kısımda elektrikli ısıtmalı katlanır aynaları görüyoruz. Bunun yanında kapı kollarının gövde rengi olması, yan sütunun genişliği dikkat çekiyor. Arka kısma baktığımızda ise kolay açılır arka bagaj ile birlikte led destekli stop lambaların tasarım bütünlüğünü sağlayan hali gözden kaçmıyor. Tasarımda dikkat çeken nokta ise, aracın hem köşeli hem de oval tasarımın birlikte kullanımın dikkat çekici birlikteliği olmuş. Bu da enteresan bir tekrar bakma hissi uyandırıyor.

Tivoliİc

İÇTEN BAKIŞ
Dış tasarımında bu şekilde bahsettiğimiz Tivoli’nin iç mekanına adım attığımızda ise, çarpıcılık devam ediyor. Kapıyı açıp içeri adım attığınızda iç mekan hemen içine çekiyor. Bir an önce girip aracı kullanma isteğini yükseltiyor. Siyah kırmızı desenli koltuklar ve ayrıntıların sıcaklığına karşı eliniz kontağa ve direksiyona gidiveriyor! Anahtar cebinizde açtığınız kapılar, anahtar çevirmeden butona basarak aracı çalıştırabiliyorsunuz. Siyah kırmızı tasarım içerisinde; koltuklar, torpido, direksiyon, yan kapı gibi ögelerde kırmızı kullanılmış, piano black kapı kolları, direksiyon iç kısmı ve ön torpido da premium havası hakim. Gri ve krom detaylar ise ayrı bir dinamizm ortaya koyarken, sunroof ile araç tamamlanmış. Söylemeden geçmeyelim; Tivoli’nin “D-şekilli sportif” direksiyon simidi ısıtmalı. Biraz soğuk bir havada test ettiğim için tadını çıkardım. Eh! Bunun yanında ısıtmalı koltuklar da olunca…
Tivoli’nin gösterge paneli rahat okunuyor, gözü yormuyor. Yol bilgisayarı ise oldukça kullanışlı ve direksiyondan kontrol edilebiliyor. Geri görüş kamerası ve far öğelerinin tasarımı biraz farklı. Torpido sol kısmında ise kullanım modları olan normal, sport, comfort ayarlarını yapabiliyorsunuz.

tivoliYan

MOTOR VE PERFORMANS

Test aracımızın kaputunun altında 115 hp beygir gücünde 6 ileri çift kavramalı tam otomatik vites mevcuttu. 0’dan 100 km’ye 14.5 saniyede çıkan aracın azami hızı ise 172 km/s. 1.6 litre dizel 115 beygirlik 300 Nm tork üreten yeni nesil motor, AISIN 6 vitesli tam otomatik şanzımanla uyum sağlamış ve sarsıntısız sürüş keyfi sağlıyor. 100 km’de 5.5 Lt ortalama yakıt tüketimi ile ekonomik davranıyor. Fabrika değerleri şehiriçinde 7.4 lt/100 km, şehirdışında ise 4.5 lt/100 km olarak verilmiş. Yeni nesil 4 silindirli dizel motor mümkün olabildiğince sessiz bir karaktere sahip. Direksiyon sistemi oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Dönüşlerden sonra yerini bulması ve avuca tam oturması güzel. Ayrıca hafifliği de cabası. Frenleri de başarılı olan Tivoli’de en ufak darbe karşılığını hemen buluyor. Bu açıdan da oldukça güven uyandırıyor. Süspansiyonlar konfordan yemiyor ve engebelerdeki sallantıların elinden geldiğince absorbe ediyor. İstanbul Edremit arasında test ettiğimiz Tivoli ile ortalama 6.7 lt/100 km gibi bir değer kaydettik. Hızınızın ortalama 110-120 km/s olduğunu da ifade etmiş olalım. Biraz daha dikkatle bunu 6.0’lı değere düşürmek tabiiki mümkün…

TivoliArka

NETİCE
Netice olarak, Tivoli dış tasarımı ve iç mekanı ile merakları celbeden bir yapıya sahip. Gözlerin siz de olduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Mamafih bayanların Tivoli’yi tercihlerinin yüksek olacağını tahmin ediyorum. Zira yukarıda da değindiğim eşimin pek araç beğenmemesine rağmen Tivoli’nin onun da dikkatini çekmesi delillerimden biri! Bunun yanında tasarımı, görselliği, sürüş kolaylığı ve de boyutları tercih edilirliğini arttırıyor. Donanımı ise önemli tercih sebeplerinden biri olarak not almış olalım. Yine de bir Şahsuvaroğlu’na uğrayıp aracı test edin ve kararınızı verin, derim.

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz