Böyle olur BMW’nin elektriklisi

 

Son yıllarda elektrikli araçlar daha bir konuşulur oldu. Bu bağlamda, BMW i3’ü test misafiri edince yazımızın başlığı ortaya çıktı. Buyurun…

Son yıllarda konvansiyonel araçlara dikkat çeken ve bir o kadar da merak uyandıran bir araç türü eklendi: Elektrikli araçlar.
Bu haftaki test misafirimiz olan BMW i3’e geçmeden önce şunu söylemek isterim; sanırım 6-7 yıl önceydi. Bursa’ya banttan inecek yeni bir aracın tanıtımı için gitmiştik. Orada Fiat Doblo’nun elektrikli konseptini denediğimde araçta hiç ses çıkmamasını oldukça şaşırtıcı bulmuştum. Neyse… O zamandan bu yana elektrikli modellere yenileri eklendi. Kullanım masrafı açısından düşük değerlere sahip olan bu araçlardan biri de BMW’nin sunmuş olduğu i3. i3; 125 kw’lik bir elektrik motora ve 250 Nm’lik oldukça iyi bir tork değerine sahip. 18.8 kw/s’lik bataryası bulunan modelin 180 km’lik bir menzili bulunuyor. Dikkat çekici tasarımı ve BMW kalitesini bir araya getiren i3 için sorulması gereken soru şu; ihtiyaçları karşılar mı?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIŞTAN İÇE
Aracın tasırımı ile alakalı cümlelerden önce test sürüşü esnasında “soru tacizine!” uğradığımı belirtmeliyim. Her gittiğim yerde araç hakkında kısa bir brief vermek durumunda kaldım! Evet, i3, BMW ailesinin klasik araç standartlarına pek uymuyor. Mesela geleneksel böbrek ızgarası yok. U şeklinde led farları bulunan i3’te ızgara yerine bunu hatıra getiren mavi çizgilerle sınırlandırılmış görsel dikkati çekiyor. Mavi çizgilerin kaput üzerindeki logonun arka kısmında da kullanıldığını görüyoruz. Araçta yakıttan pardon pilden tasarruf etmek adına yuvarlak hatlar kulanılmış. Mavi beyaz aracı dış taarımından dolayı küçültüp cebinize koyasınız geliyor! Ne diyorduk; yuvarlak hatlar haliyle sürtünmeyi en aza indirerek menzili uzatmaya yardımcı oluyor. Yine tasarruf amacıyla aerodinamiğe, jantların büyüklüğüne ve taban alanına dikkat edilmiş. Lastikler dahi özel seçilmiş.
Ford B-Max’e benzer bir kapı açılımı kullanılan araçta B sütunu iki kapıya eşit gelecek şekilde dağıtılmış. Yalnız ön kapı B-max’teki gibi kayar kapı şeklinde değil. Ön kapıya göre daha küçük olan arka kapı, binişleri zorlaştırmıyor. Bu arada ön kapıyı açmadan arka kapıyı açamıyor, arka kapıyı kapamadan da ön kapıyı kapatamıyorsunuz. Aracın arka kısmına doğru baktığımızda, L şeklinde LED kullanılan stoplar mevcut. Ancak bunlar aracın karoseri üzerinde değiller, içine gömülmüşler. Dışardan bakınca sanki kalın bir cam var ve stoplar bununu içinde yer alıyor gibi. İşte bu noktada, i3 klasik tasarımlardan ayrılmış. Söz konusu tasarım aracı sevimli mi sevimli bir hale de getirmiş.
Aracımızın iç mekanına adım attığımızda tabiiki klasik bir BMW kokpiti göremiyorsunuz. Gösterge paneli, direksiyon, kumanda düğmeleri bu faklılığa yol açan ayrıntılar arasında… Aracın içinde dikkat çeken öğeler arasında kullanılan malzemeler de hemen göze çarpıyor. Okaliptüs ağacı ve zeytin yaprağı gibi malzemeler kalite algısını arttırıyor. İşçilik ise kusursuz. Yaz kış iklimlendirme özelliği olan koltuklar ve 4 farklı iç mekan kombinasyonu sunulduğunu belirtelim. Açık renkli iç mekana sahip test aracımız bu sayede oldukça ferah bir ortam ambiansı sağlıyor.
Ön konsolun bulunduğu kısmın hemen altında fazlasıyla geniş eşya gözü yer alırken, kapı içlerinde geniş cepler yerleştirilmiş. Böylece rahat olan ön kısım daha da ferahlatılmış. Bu noktada vitesin direksiyon kumandasının direksiyona eklenmesi de ön kısmı olabildiğine rahatlatıyor. Evet, D, N ve R seçenekleri olan vites kolu ile hareket yönünüzü belirliyorsunuz. Ayrıca aracı da bu kol üzerinden çalıştırıyorsunuz.
i3’te diğer BMW araçlarında olduğu gibi sürüş modları içeriyor. Ekonomi merkezli olarak tasarlanan comfort, EcoPro ve EcoPro+ olarak isimlendirilen modlar mevcut. Menzili arttırmak adına EcoPro+ en çok işinize yarayacak olan mod. En uzun menzil için klima başta olmak üzere çeşitli konfor seçeneklerinden kısıyor. Bu bağlamda dikkat çeken diğer bir nokta ise, ayağınızı gazdan çektiğiniz anda enerji geri dönüşümü devreye giriyor.
Aracımızın bagaj hacmi 260 litre ancak bagajların yerleştirildiği alanın alt kısmında pil olduğu için fazla ağırlık koymamak gerekiyor. Ön ve arkada baş ve diz mesafesinin iyi olduğunu da ekleyelim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MOTOR VE PERFORMANS
i3’ün kaputunun altında 125 kw’lik diğer bir ifadeyle 170 HP’lik güç üreten bir elektrikli motor mevcut. Maksimum hızı 150 km/s olarak belirtilen aracın 0-100 km hızlanması ise 7.2 sn. Fabrika değerlerine göre menzili 190 km. Ancak, kullanım durumunuza göre bu 140-170 km arasında değişebiliyor. Aracınızın yakıtını! yani pilini 3 şekilde doldurabiliyorsunuz. BMW şarj istasyonlarında DC hızlı şarj ile 30 dakikada yüzde 80 oranında doldururken, özellikle alışveriş merkezlerindeki -daha çok İstanbul sınırları içinde- şarj istasyonlarında 3-6 saat arasında ve evde kullanılan priz ile de 6-8 saat arasında doldurabiliyorsunuz. Test sürüşüm sırasında İstanbul dışında Yalova’da kullandığım i3 için civarda şarj istasyonu mevcut değildi. Bu yüzden 3 kez evde kullanılan prizle aracı şarj ettiğimin altını çizeyim.
Yüksek yapısından dolayı sert süspansiyonlara sahip olan i3’ün süspansiyon ayarları oldukça iyi yapılmış. Konforunuzdan çalınmasına izin vermiyor. Rüzgar ve yol sesini içeri almayan i3’te motor sesi! zaten söz konusu değil. Arkadan itişli araçta EPS sistemi ise başarılı çalışıyor. i3’ün güvenilk anlamında, Euroncap’ten 4 yıldız aldığını ise ayrıca belirtelim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Remote

Bu da aracın özel uygulamalarından biri. BMW elektrikli araçları için özel olarak geliştirdiği bu uygulama App Store’lardan telefonlarınıza indirilebiliyor. Ancak androidler için şu an itibariyle bulunmayan uygulama sadece IOS işletim sistemi için geliştirilmiş. Uygulama indirildikten sonra kendinize ait bir araç şifresi oluşturarak sistemi kullanabiliyorsunuz. Bunun yardımıyla araç durumu, şarj bilgisi ve sürüş haline dair bilgiler veriliyor. Hatta araç şarja takıldığında şarjın hangi saatte biteceğini de görebiliyorsunuz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bmwFIS

NETİCE
Tasarımı, iç mekan ferahlığı ve mükemmel işçiliği, rahat kullanımı ve yakıt! ekonomisi ile dikkatleri üzerine çeken i3, gerçekten farklı. Şimdilik İstanbul gibi büyükşehirlerde kullanıma uygun olan i3’ün menzilinin arttırılması, şarj istasyonu sıklığının arttırılması ve şarj süresinin kısaltılması gerekiyor. Gerçi menzili arttırmak için menzil arttırıcı motor ile de satın alabiliyorsunuz. Bununla menzil 400 km’nin üzerine çıkabiliyor. 141 bin TL’yi aşan fiyata sahip olan i3, biraz pahalı. Çünkü aracı piliyle birlikte satın alıyorsunuz. Kiralama yöntemi kullanılsa belki daha uygun fiyat olabilir. Fiyatın artmasının diğer bir sebebi ise 120 kw’nin üzerine çıkan motorlardan yüzde 15 ÖTV alınması. Burada da mı ÖTV dediniz?!
Pil doldurma bedeli 5 TL civarında olduğunu söyleyelim ve geleneksel araçlarla yakıt karşılaştırılmasını size bırakalım. Temennim odur ki; çok yakın zamanda elektrikli araçların ulaşılabilirliği artsın…

Recep Bozdağ

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz