1+1 bile olur

Volkswagen Caravelle 2.0 TDI

Sahip olduğu özelliklerle bir süre sonra boyutlarını ve ağırlığını kıvraklığı ile unutturan Volkswagen Caravelle’nin koltukları çıkarttığınızda ise bambaşka bir hüviyete bürünüyor; 1+1 daire…

Volkswagen’in Transporter modelinin geçmişi 1950’li yıllara kadar uzanır. Günümüze geldiğimizde modelin daha modern, daha konforlu ve daha performanslı hale kavuştuğunu görüyoruz. Sade ve keskin hatlara sahip tasarımı, yenilenen teknoloji ve güvenlik donanımlarıyla kendini gösteriyor. VIP taşımacılığın öncü modeli olan Caravelle 8+1 koltukları, 2 litre 140 Hp’lik motoru ve DSG şanzımanıyla test misafirimiz oldu.
Test yazımıza böyle bir başlık koyduk. Zira, aracın arka koltuk hariç diğer koltuklarını çıkarınca ortaya adeta bir salon çıktı. Eh! Ön kısmı da mutfak olarak düşünürseniz… Ver elini dağ, bayır, deniz kenarı…

 

DIŞTAN BAKIŞ
Yenilenen Caravelle konforun dışında şıklık da sunuyor. Zira model, oval hatlardan keskin çizgilere geçiş yaparak bir van haline gelmiş. Diğer bir deyişle, Alman üreticinin yeni nesil tüm araçlarında daha keskin ve köşeli hatlara yer vermeye başlamasından Caravelle’nin de nasiplendiğini görüyoruz. Önden bakılınca, krom detaylar premium referanslar olarak göze çarpıyor. Ön far grubu markanın diğer güncel modelleri ile benzerlikler taşıdığını belirtmek gerek. Yandan bakınca karartılmış camlar ve otomatik açılıp kapanan kayar kapı önemli tasarım öğeleri. Arka kısma geçtiğimizde bir önceki nesilden farklı olarak dikkat çeken daha da belirginleşmiş stop grubunu görüyoruz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

İÇTEN BAKIŞ
Test aracımız 8+1 koltuk konfigürasyonuna sahipti. İç mekana adım attığımızda dış tasarımdaki premium havanın sürdüğünü hissediyor daha doğrusu görüyorsunuz. Kokpitte; deri direksiyon, vites topuzu ve krom detaylar ile zenginleştirilmesi bu hisse katkı sağlıyor. Yüksek bakış açısını saymazsak Caravelle adeta binek araç havasında. Büyük küçük birçok saklama ve eşya gözünün yer aldığı ön bölümde, kaliteli plastik işçiliği fark etmemeniz zor.
Caravelle’de 3 sıra koltuk bulunuyor. Yolcu koltukları yatırabildiği gibi, kullanım isteğinize göre hepsi sökülebilir de. İşte tam da bu durum, aracı 1+1 daire gibi kullanmanıza imkan sağlıyor! Atın yatağı, çıkın yolculuğa!..
Ciddi düşünülen tasarım iç mekanda da kendini gösteriyor. Hatta geceleri sürücü kapısını açtığızda araca girişteki merdiveni aydınlatan ışık da düşünülmüş. Hatların köşeli olması ve kullanılan siyah renkli plastik, aynı zamanda bir ticari araç olduğunu da hissettiriyor. Ön cam ve yan ayna kumandalarıyla birlikte merkezi kilit düğmeleri sürücü kapısına yerleştirilmiş. Binek modellerde de görev yapan direksiyon simidi premium algıyı arttıran öğeler arasında dikkat çekiyor. Caravelle’de arka bölümde özel havalandırma sistemi kumandaları, aydınlatmalar ve üfleçler tavanda bulunuyor.
Araçta görev yapan DSG şanzımanın özellikle şehiriçinde büyük kolaylık sağladığını ve binek araç algısını kuvvetlendirdiğini vurgumak şart. Diğer bir deyişle, ben bu DSG şanzıman olayına bayıldım…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MOTOR VE PERFORMANS
Test aracımızın kaputunun altında 2 litrelik TDI motor mevcuttu. 4 silindirli dizel ünite 3500 d/d’de 140 beygirlik maksimum güç, 1750-2500 d/d arasında da 340 Nm maksimum tork üretirken, ara hızlanmalarda başarılı bir görünüm çizdiğini söyleyebilirim. Saatte 173 kilometre maksimum hıza ulaşabilen Caravelle ile 100 kilometre mesafede 8.5 litrelik ortalama yakıt tüketimi yakaladığımızı belirtelim. Bu değerin yükle beraber aratacağını söylemeye gerek yok…
Yol tutuş konusunda beklenenden fazlasına sahip olduğunu söylesek yanlış olmaz. Yüksek olduğundan dolayı yana salınımı fazla olur diyorsanız da, öyle olmadığının kaydını buraya düşelim. Zira Caravelle’nin yol tutuşu sınıfına göre en iyiler arasında oldğunu belirtmekte fayda var.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NETİCE
Fazla sayıda ticari araç test etmediğimden başta biraz yabancılık çeksem de Caravelle’ye alışmak uzun sürmedi. Sahip olduğu özelliklerle bir süre sonra boyutlarını ve ağırlığını kıvraklığı ile unutturuyor. Yüksek sürüş pozisyonu da avantaj haline geliyor. Arka koltuklar için de konforu göz ardı etmeyen Caravelle, daha da fazla işlevsellik adına raylı sisteme sahip koltuklar sunuyor. Koltukları çıkarttığınızda ise bambaşka bir hüviyete bürünüyor; 1+1 daire… Otomatik şanzımanı ise büyük bir rahatlık sağlıyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz