Yolunuz uzun olsun!

Opel Mokka 1.6 CDTi Cosmo AT

Opel Mokka’nın, motor şanzıman uyumu, araç içi konforu ve sürüş zevki ile tam bir uzun yol aracı olduğunu test ettik, onayladık!

mokka6

Opel Mokka, 2012 yılında satışa sunulduğunda kompakt SUV sınıfına getirdiği yeni kompakt boyutları ve kendine has tasarımıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Dizel otomatiğe kavuştuğu günden bu yana da sınıfının en iddialı araçlarından biri olan Mokka, gerek kullanım pratikliği gerekse de tasarımdaki hatları ile cazip bir araç. Özellikle uzun yolda sürüş keyfi ve konforu daha çok açığa çıkıyor. Kısacası bu haftaki test konuğumuz, Opel Mokka’nın 1.6 CDTi Cosmo otomatik şanzımanlı kombinasyona sahip versiyonu oldu.

mokka3

DIŞTAN BAKINCA

Ön kısımda, yüksek burun yapısı, markayı vurgulayan kromajlı büyük ön ızgara, büyük far blokları ile marka logosu göze çarpıyor. Motor kapağı üzerindeki keskin hatlar ve şişkin çamurluklar otomobilin kaslı ve atletik yapısını ortaya koyuyor. Geriye doğru uzanan ön far grubu akıcı tasarımı destekliyor. Yandan bakınca kompakt yapısını daha iyi görüyorsunuz. Ön çamurluktan arkaya doğru uzanan keskin çizgi ise dinamik yapıyı destekliyor. Arka kısımda daha sade bir görünüm mevcut. Yüksek ve arkaya doğru eğimli tavan yapısı, arkada karartılmış krom çerçeveli camlar, tavan rayları ile arkada tampon altı korumasının da katkılarıyla kompakt dinamik görünüm tamamlanıyor. Arkada dikkat çeken ayrıntı ise, tamponla U şeklinde bütünlük oluşturmuş stop grubu ve krom görünümlü difüzör oluyor. Bu ayrıca araca daha bir elit hava da katıyor. Mokka’nın bagaj hacminin ise 356 litre olduğunu belirtelim.

mokka1

İÇTEN BAKINCA

Opel Mokka’nın iç mekanına adım atınca markanın diğer modellerindeki tasarım yapısını görüyorsunuz. Ergonomik bağlamda problem yaşatmıyor. Koltuğunuza cuk diye oturuyorsunuz! Ön koltukların ısıtma ayarı olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Orta konsolun üst kısmında 7 inçlik dijital renkli ekran yer alırken, birçok özelliği buradan ulaşabiliyorsunuz. Mesela geri görüş kamerası, navigasyon, bluetooth, IntelliLink teknolojisi sayesinde ses streaming, USB üzerinden fotoğraf görüntüleme bunlar arasında sayılabilir. Daha altta sırasıyla, bilgi ve eğlence sisteminin kumanda paneli ve klima sisteminin kumanda paneli yer alıyor. Elektronik İklim Kontrollü Klima’da çift bölge ayarı bulunduğunu da belirtelim.

İşçiliğin kalitesi fark ediliyor. Deri döşeme koltuklar, kaliteli malzemelere güzel işçilik eşlik edince göz zevki katlanıyor. Ergonomik koltuklar bel, yan ve bacak desteğine sahip ve sürücüye ideal sürüş pozisyonunu kolaylıkla sağlıyor. Yoksa uzun yolumuzun keyfi nasıl çıkardı!

Öndeki yolcu ve arkadaki yolcular için de iyi bir baş ve yeterli diz mesafesi sunuluyor. Uzun boylu yolcular dahi yüksek tavan sayesinde baş mesafesi açısından sıkıntı yaşamıyor.

mokka5

MOTOR VE PERFORMANS

Test aracımızın kaputunun altında 1.6 litre hacimli 3500 d/d’de 136 Hp güç, 2000 d/d’den itibaren de 320 Nm tork üreten bir motor vazife yapıyordu. Motor gücünü 6 kademeli otomatik bir şanzımanla ön tekerleklere iletirken, alt devirlerde biraz cansız kalıyor. Ancak kısa sürede kendini toparlayan motorun otomatik şanzımanla uyumu da başarılı. Özellikle uzun yolculukta bunu daha iyi farkedebilirsiniz. Otomatik şanzımanlı Mokka 1.6 CDTi test misafirimiz sıfırdan 100 km/s hıza 10.9 saniyede çıkarken, maksimium 188 km/s hıza ulaşabiliyor. Fabrika verilerine göre, 5.1 lt/100 km ortalama yakıt tüketimi değerine sahip. Daha çok uzun yolda kullandığımız Mokka ile ortalama 4.7 lt/100 km’lik bir değer yakaladık. Hem uzun yol hem de agresif olmayan bir kullanım ile bu değeri yakaladığımızı özellikle belirtmemiz gerekiyor. Mokka orta sertliğe sahip süspansiyon sistemi kullanılmış. Çukur geçişlerindeki rahat ve konfordan ödün vermiyor.

mokka4

NETİCE

Motor şanzıman uyumu, araç içi konforu ve sürüş zevki ile tam bir uzun yol aracı olan Opel Mokka’nın çok yakın zamanda X’li versiyonunun lanse edilmiş olması da aracın tercih edilirliğini de göstermiş oluyor. Ne diyelim, o zaman buyrun en yakın bir Opel bayiine!..

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Fotomekan: Marmaris

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz