Yenilenme iyi gelmiş

Toyota Avensis 1.6 D-4D Premium Plus

Özellikle iç ve dış tasarımda makyaja uğrayan Toyota Avensis, bir önceki modele pek benzemiyor. Konfor ve bilhassa yakıt tüketimindeki ekonomikliği ile de dikkat çekiyor.

Avensis, Toyota’yı D segmentinde temsil ediyor. Geçen yıl kapsamlı bir makyaja uğrayarak geçmiş günlerine dönmek isteyen Avensis, bu modelinde ilk kez 1.6 litrelik dizel motor kullanılmış. İlk olarak 1997 yılında yollara çıkan Avensis, makyajlanmış 3. nesli ile, iç ve dış tasarımda uğradığı değişikliklerle Toyota’nın yeni tasarım yüzünü de yansıtıyor. Kısacası Toyota Avensis 1.6 litre D-4D dizel motor seçeneği ile bu haftaki test köşemizin misafiri oldu.

DIŞTAN BAKINCA

Avensis’te makyajın önemli bir kısmı ön ve arka tasarımda gerçekleştirilmiş. Detaylardan makyaj sonrası önceki modelden oldukça farklılaştığını görmek mümkün. Platformu aynı olan aracın eski modeli hiç andırmıyor. “Keskin bakış” felsefesinin etkisindeki makyajla daha dinamik bir tasarıma kavuşan Avensis’te ön panjur ve farlar incelmiş, tampon agresif görünümü destekleyecek şekilde değiştirilmiş. Sis farları etrafında kullanılan piyano siyahı çıtalar ile ön ızgara, cam etrafında kullanılan krom çıtalar dikkat çekiyor. Yandan bakınca pek değişiklik olmasa da arka kısımda ciddi değişiklikler mevcut. Bagaj kapağının spoyleri andıran şekildeki tasarımı, yenilenen ters formlu LED stoplar, kromajlı bagaj çıtası ve arka tamponda inceltilmiş reflektörler bu yenilikler arasında yerini almış. Avensis, makyajla birlikte eski modele göre 40 mm daha uzun olmasına karşılık 2700 mm’lik aks aralığı aynı kalmış.

İÇTEN BAKINCA

Makyajla birlikte Avensis’in iç mekanı neredeyse tamamen yenilenmiş. İşçilikte ve kullanılan malzemede kalite arttırılmış. İçeride kullanılan ahşap kaplamalar da premium havasını yükseltse de segmentinin havasını tam anlamıyla yakalayamadığımı belirtmek isterim. Dairesel ve ayrı formlu gösterge panelindeki yazı karakteri ile ibrelerinin değişmesi ve ekranın renkli, fonksiyonlu olması gözden kaçmıyor. Yenilenen üç kollu direksiyon simidi üzerinden pek çok işlemi de kumanda etmek mümkün. Orta konsolda 8 inçlik dokunmatik bir ekran yer alıyor. Toyota Touch 2 ismindeki ekran pek çok işlemi yapabiliyor. Ama görsel anlamda bu segment için çok da etkileyici değil. Dokunma hassasiyeti ise ortalama düzeyde. Unutmadan, bel destek ayarı bulunan elektrikli ön koltukların konforu artıran önemli bir ayrıntı olduğunu da söyleyelim.

PERFORMANS VE MOTOR

Toyota Avensis en sonunda düşük hacimli dizel bir motora kavuştu. Avensis’in kaputunun altında vazife gören 1.6 litre hacmindeki motor 4000 d/d’de 112 HP’lik güç sunarken 1750 d/d’den itibaren 270 Nm tork üretiyor. Motor 1750 devre kadar biraz ağır kalmasına rağmen, bu devirden sonra makul bir performans gösteriyor. 6 kademeli manuel şanzıman gücü ön tekerleklere aktarıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 11.4 saniyede gerçekleştiren Avensis’in maksimum hızı 185 km/s. 1.6 tona yaklaşan ağırlığına rağmen aracın yakıt tüketiminde ekonomik davrandığını söyleyebiliriz. Fabrika verilerine göre ortalama 4.4 lt/100 km yakıt tükettiği belirtilen araç ile testimiz boyunca ortalamamız 6.4 lt/100 km oldu. Avensis’in süspansiyonları makyajla birlikte tümüyle yenilenmiş. Direksiyon tepkileri başarılı olan Avensis’in yol ve motor sesi izolasyonu başarılı. Araç ağırlığından dolyı çok dinamik olmasa da segment standartlarında bulunuyor. Konfor açısından ise oldukça başarılı. Bu noktada rakipleriyle rahatlıkla yarışabilir.

Netice olarak, özellikle iç ve dış tasarımda makyaja uğrayan Avensis, bir önceki modele pek benzemiyor. Konfor ve bilhassa yakıt tüketim ekonomikliği gözden kaçmıyor.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz