Sevimli teknolojik

Citroen C3 1.6 VTi 115 HP EAT6

Fransız üreticinin birkaç yıldır uyguladığı dikkat çekici ve sıra dışı tasarım dilinin izlerini taşıyan yeni Citroen C3 kişiselleştirme yönüyle göze çarpıyor. Teknolojisi, sıradanlıktan uzak tasarımı ve sevimliliği ile kendine yer yapan Yeni C3’te connectedCAM teknolojisi de dikkat çekiyor.

Citroen C3, satışa sunulduğu 2002 yılından bu yana iki nesil boyunca segmentinin ilgi gören modelleri arasında yerini aldı. Modern ve yenilikçi çizgileriyle özellikle gençler ve kadınların merceği altında olan C3, gerek içi gerekse dışıyla yenilenen tasarım diliyle karşımıza çıkıyor. Kısacası bu haaki test otomobilimiz Citroën C3, 1.6 litrelik benzinli motor ve tam otomatik EAT6 şanzıman seçeneğine sahip.


DIŞTAN BAKINCA

Otomatik şanzımanlı B segmenti hatchback otomobil arayanlara hitap eden yeni nesil C3 rakiplerini tedirgin ediyor. Citroen C3, ailenin C4 Cactus versiyonunda gördüğümüz ve aracı darbelerden koruyan airbump teknolojisi ve yerleşik kamera sistemi olan ConnectedCAM dikkat çeken öğelerin en başında yer alıyor. Modern, yenilikçi ve şık çizgileriyle göze çarpan C3, shine donanımla sunulan Biton Tavan donanımında, airbump üstünde sticker, renkli tavan, ayna kaplamaları ve sis farı çerçeveleri bulunuyor. Siyah renkli çamurlukları ve Crossover tarzıyla iddialı bir dış görünüme kavuşmuş. Çift renkli gövde seçeneği ve üç farklı tavan rengi alternatifi sunan C3’te 9 farklı gövde rengi ve 3 farklı tavan rengiyle, 36 farklı kombinasyon bulunuyor. Kapılara yerleştirilen bu koruma panelleri görüntü olsun diye konulmamış. İçi hava ile dolu, termoplastik poliüretandan imal paneller çarpma ve sürtmelere bağlı çizikleri ve göçmelerin önüne geçiyor. Tabi bir de otomobilin sıra dışı tasarım anlayışını ortaya koyuyor.

İÇTEN BAKINCA

C3’ün iç mekânına adım atınca malzeme kalitesinin tatminkâr olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız dış tasarım değil, iç mekânda da isterseniz kişiselleştirme imkânı mevcut. Direksiyon simidini, koltuk kenarlarını, yan panelleri ve konsolu saran deri malzeme göze çarparken söz konusu ayrıntılarda farklı malzeme ve renk seçeneklerini tercih edebiliyorsunuz. Yeni C3 segmentinin en iyi hissettiren otomobilleri arasında olduğu kesin. İleri Konfor programı içinde darbe sönümleme, gövde stabilitesi, akustik, koltuklar, iç mekân, ışık seviyesi, ergonomi ve modüler düzen gibi öğeler araç içinde yolculuk etmeyi ayrıcalıklı hale getiriyor.

Apple CarPlay ve Android Auto destekli multimedya ekranın büyüklüğünü 7 inç. Aracın içinde en dikkat çeken ve C3’ün karakteristik özelliği olarak ConnectedCAM özelliği öne çıkıyor. İlk kez yeni C3’te kullanılan ConnectedCam teknolojisinde, GPS ve 16 GB dahili hafızaya sahip olan entegre kamera sistemi 120 derecelik açı içinde bütün yolculuğu sürücünün gördüğü açıdan kayıt altına alıyor. Tabiiki bu herhangi bir kaza ya da olumsuz durumda önem arz ediyor. Dikiz aynasının altında yer alan düğmeye basılarak da, sosyal ağlarda paylaşmak veya hatıra olarak saklamak amacıyla fotoğraf da çekilebiliyor. İsterseniz 20 saniyelik video kaydı da yapabilirsiniz. Sadeleştirilen klima kumandaları orta konsoldaki multimedya ekranı içerisine taşınmış. Sistem biraz alışkanlık gerektiriyor.

MOTOR VE PERFORMANS

Test aracımızın kaputunun altında yer alan 1.6 litrelik 4 silindirli benzinli motor 1.6 VTi 115 HP EAT6, 5750 d/d’de 115 HP güç ve 4000 d/d’de 150 Nm tork değeri mevcut. C3, Euro 6 emisyon standartlarını karşılayabilen çevreci özellikleriyle de dikkat çekiyor. Test süremiz boyunca elde ettiğimiz ortalama yakıt tüketim değeri ise 7.1 lt/100 km oldu. Ekonomik olmasa da kabul edilebilir bir düzeyde. Biraz agresif ve sport moduyla kullandığınızda 9.0 lt/100 km’lik değerlere erişmeniz işten bile değil. 1.6 VTi 115 HP EAT6’da kullanılan, türünün en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilen 6 ileri vitesli tam otomatik şanzıman, son dönemde markanın yeni nesil araçlarında da kullanılmaya başlandığını ifade etmek gerek. Bu arada, otomatik şanzıman sarsıntısız ve akıcı vites geçişlerine sahip. Eğer vites değişimlerini “ben yapmak istiyorum” derseniz vites kolunu sola çekip joystick gibi kullanabilirsiniz. Kol aşağıya çekildiğinde vites büyüyor, yukarıya çekince de küçülüyor. Vites konumlarını gösteren şema ise vites kolu etrafında değil, önündeki eşya gözünün duvarında. Bu bölümde ayrıca bir S düğmesi mevcut. Direksiyon rahat yönlendirilebiliyor ve geri bildirimleri de başarılı diyebiliriz. Kısacası C3, segmentinde beklentileri karşılayabilen bir otomobil. 1.6 VTi EAT6 makul hızlanma ve tüketim dengesi kurabiliyor. Otomatik şanzıman da konforunu sarsıntısız bir deneyimle sunuyor.

Netice olarak, C3’te Fransız üreticinin birkaç yıldır uyguladığı dikkat çekici ve sıra dışı tasarım dili mevcut. C4 Cactus’ten fazlasıyla izler taşıyan yeni Citreon C3 kişiselleştirme yönüyle dikkat çekiyor. Rekabetin had safhada olduğu B segmentinde teknolojisi, sıradanlıktan uzak tasarımı ve sevimliliği ile kendine yer yapan Yeni C3’de öne çıkan özellik ConnectedCAM  teknolojisi desek yanlış olmaz. Otomobilin içerisinde de dışında olduğu gibi modern tasarım devam ediyor. Sadeleşme adına klima kumandaları orta konsoldaki multimedya ekranı içerisine taşınmış. Sisteme alışmak gerekiyor.

Recep Bozdağ

otohavadis@gmail.com

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz