Mardin “KONA”yla buluştu

Hyundai KONA 1.6 dizel, 12 Nisan’da İstanbul’dan başladığı “KonAtolia” adlı  Türkiye Turu’nun Mardin ayağında yer aldık. İzlenimlerimizi Kasım Tuğmaner Hyundai bayiinde kısaca anlattık.

Hyundai, merakla beklenen 1.6 litrelik dizel motorlu ve 7 ileri DCT şanzımanlı KONA modelini 12 Nisan’da yaptığı basın toplantısının ardından Türkiye’de satışa sunmaya başlamış ve akabinde bütün Türkiye’yi kapsayacak “KonAtolia” isimli Türkiye’nin şaheser yerlerini de göz önüne sermek adına tura çıkmıştı. 40 günde 40 şehir 7.000 km mottosuyla yola çıkan ‘KONA 1.6 dizel’e biz de 30 Nisan’daki Mardin ayağında otomotiv gazeteci arkadaşlarım Gürkan Çağlar ve Bilgehan Aras ile Hyundai’nin yorulmak bilmez basın ayağı dinamosu Saner Müftüoğlu’nun mihmandarlığında eşlik ettik.

Şanlıurfa ve Diyarbakır arasında Mardin

İlk olarak Şanlıurfa havaalanından araçlarımızı alarak Mardin istikametine giderken yağmurun bereketi bizi karşıladı. Haberi okuduğunuz sırada devam eden tura 40’tan fazla uzman otomotiv gazetecisi katılıyor ve KONA’yı kilometrelerce kullanarak detaylı test sürüşü gerçekleştiriyor. Daha önce de geldiğim Mardin’i şimdi daha bir hareketli ve canlı gördüm. Özellikle Eski Mardin’in meşhur caddesi elden geçirilmiş. Akşam vakti ulaştığımız  şehirde dinlendikten sonra ertesi sabah kısa bir Midyat turunun ardından yakındaki Mor Gabriel Süryani Manastırına uğradık. 1600 yıllık bir geçmişe sahip olan ve Deyrulmur adıyla da anılan manastır, Mardin’in Midyat ilçesine 23 km güneydoğusunda bulunuyor. Dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı ve 397 yılında Mor Şmuel ve Şemun tarafından kurulmuş. İlginç ve diikat çekici bir yapılar topluluğu olan manastırda halihazırda 1 metropolit ve 3 rahip bulunuyor. Mardin turu kapsamında gidilen yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Kasım Tuğmaner Hyundai Bayii
Kasım Tuğmaner Hyundai Bayii

“KonAtolia”nın Mardin ayağında durak Kasım Tuğmaner Hyundai bayisiydi

2 gün içerisinde yaklaşık 300 km’lik bir test sürüşünün ardından izlenimlerimizi aktardığımız Mardin Kasım Tuğmaner Hyundai bayiinde gelen soruları cevaplamaya çalıştık. Daha önce Ankara, Samsun, Ordu, Erzurum ve Van’da gerçekleştirilen etkinliklere 1000’e yakın otomobil sever katılmıştı 30 Nisan’daki faaliyette de sıradışı bir kalabalık mevcuttu. En dikkatimi çeken misafir ise  Mardin Valisi Mustafa Yaman oldu. Enerjikliği ile gözden kaçmayan  Vali Yaman, hemen bir Kona’ya atlayarak, biz anlatmadan aracı test etti. Daha sonra törende yaptığı konuşmada Kona’yı beğendiğini ifade etti.

Netice olarak, Hyundai’nin düzenlediği sözkonusu “KonAtolia” Türkiye turu ülkemizin güzelliklerini, kardeşliği, birlik ve beraberliğin önemini bir kez daha hatırlattı bana. Bu açıdan Hyundai Türkiye’yi ve projede emeği geçen herkesi tebrik ederim.

Ekonomik 1.6 litre dizel motor ve 7 DCT konforu

Hyundai’nin yeni geliştirilen Smartstream 1.6 litre dizel motorunu, sürtünme oranındaki önemli bir düşüş ile oldukça verimli bir turboşarj performansı sunduğunu gördük. Genel olarak, motorun yapısında hafif malzemelerin kullanılması önemli bir ağırlık azalmasına sebep olurken haliyle daha düşük bir motor gürültüsü ortya çıkarıyor. Rakiplerine göre daha sessiz ve daha düşük titreşim seviyesine sahip KONA, böylelikle bir dizel motordan daha çok benzinli modelleri anımsatıyor. 136 beygirlik dizel motorun güçlü ve konforlu sürüş özellikleri arasında iyi bir denge oluşturmuş. Hyundai’nin tamamen kendi geliştirdiği 7DCT çift kavramalı şanzımanı, manuel ve otomatik tiplerin tüm avantajlarını tek bir yerde birleştiriyor. Ayrıca, geleneksel 6 vitesli otomatik şanzımanla karşılaştırıldığında yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını yüzde 20’ye kadar düşürüyor. Ki, testimiz esnasında bunu fark ettik. Üst paketlerde sunulan, Apple CarPlay ve Android Auto’yu destekleyen 7 inç navigasyon dokunmatik ekranının ergonomik konumda olması sürücünün sürüş keyfini de engellemiyor. Kablosuz şarj (Qi), akıllı telefonları şarj ederken aynı zamanda USB bağlantı noktalarına ve AUX jaklarına bağlanarak sınırsız müzik keyfi de elde ediliyor. Üç aşamalı havalandırma ve ısıtma sistemi, vücudu saran rahat koltukları ve fonksiyonel direksiyon simidi, yolculara daha da fazla konfor sunuyor.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz