İnmek istemezsin

Volvo XC90 T6 R-Design

Volvo XC90, sürüş dinamikleri, performans ve sürüş anlamında maksimumda dolaşıyor. Kullanıcısına ve yolcularına verdiği maksimum premium keyif “araçtan inmek istemeyecek” kadar ileride. Bu da birçok markayı kıskandırır nitelikte…

Volvo XC90 T6 R-Design

Volvo XC90, Volvo’nun 87 yıllık tarihinin bir sembolü olarak lanse ediliyor. Zira yedi koltuklu seçkin SUV XC90, Volvo Cars’ın gelecek teknolojilerinin de ilk adımı. XC90; yeni güç aktarım teknolojileri, güç ve yakıt temizliği kombinasyonu, yarı otonom sürüş özellikleri, en üst kalite donanım ve dünya standartlarında güvenlik özellikleriyle sahnedeki yerini alıyor. Diğer bir tabirle XC90, üç yıllık bir çalışmanın ve 11 milyar dolarlık bir yatırım programının parçası olarak, Volvo tarihinde yeni bir dönemin başlangıcını oluşturuyor. Kısacası bu haftaki test misafirimiz ‘Thor’un diyarından gelen SUV, Volvo XC90 T6 R-Design oldu.

Volvo XC90 T6 R-Design
Volvo XC90 T6 R-Design
Volvo XC90 T6 R-Design

DIŞTAN BAKINCA
Volvo’nun yeni yüzü Yeni XC90, göze daha çok çarpan yeni Iron Mark logosu, yani ızgaranın üzerinde çapraz olarak duran eğik çizgiyle hizalanmış olan ikonik oku taşıyan ilk otomobili. Thor’un çekici olarak adlandırılan DRL-gündüz farları Volvo XC90’ı yolda belirgin hale getiren güçlü bir enerji yayarken aracın seçkin ve kendine güvenen yüzünü temsil ediyor. XC90’ın dikkat çeken geniş kaputu, dövme şeklindeki yeni yan farlara bağlanan bel çizgisi ve keskin omuzları bu serinin en göze çarpan tasarım imzaları arasında yerini aldı. Yandan bakınca daha kaslı ve güçlü bir görünüm elde etmek adına XC90’ın lastikleri 22 inç’e kadar çıkıyor. Arka kısımda premium otomobil üreticisi kimliğine vurgu yapan farlar tavana kadar uzanırken, egzoz çıkışları bir güç öğesi olarak yansıma veriyor.

Volvo XC90 T6 R-Design
Bowers & Wilkins ses sistemi konsol üstü
Bowers & Wilkins ses sistemi yan kapılar

İÇTEN BAKINCA
Volvo XC90’nın iç mekânına adım atıldığında lüks, ferahlık, çok yönlülük, verimlilik ve güvenlik öğelerinin kombinasyonunu ânında hissediyorsunuz. Bu öğelerin, aynı zamanda SUV sınıfını yeni bir boyuta taşıdığını söylemek lazım. Bu noktada, test sürüşlerinde araçlarla ilgili eşimin fikrini birkaç cümle ile sorarım. Sonuçta kadınların bakış açısı farklı… XC90 için söylediği cümle ise, “Bu otomobil ise diğer bindiklerimiz ne idi?” şeklinde oldu. Evet, XC90’ın içinde lüks detayların gözden kaçmadığı deri ve ahşap malzemeler kullanılmış. Hatta XC90’ın içi Volvo için bugüne kadar tasarlanmış en lüks kabin. Bu kabinin en çarpıcı özelliği ise tamamen yeni olan bu araç içi kontrol sisteminin kalbini oluşturan tablet benzeri dokunmatik konsolu. Sistem hiçbir buton içermiyor ve sürücülere araç kontrolü, bir dizi internet tabanlı ürün ve hizmete erişmesi için yeni bir yol sunuyor. Bunun yanında kabinin modern, geniş ve derli toplu durmasına katkı sağlıyor. Diğer bir ifadeyle, bu sadelik İskandinav tasarım mirasına uyum sağlıyor. Yeni XC90’ın kabini yumuşak deri ve ahşap gibi materyalleri, ünlü İsveçli cam üreticisi Orrefors yapımı kristal vites kolu ve start/stop butonu ile ses kontrolü için elmas kesim kontroller gibi el yapımı ayrıntılar mevcut. Üst düzey ses deneyimi için de Bowers & Wilkins imzalı ses sistemi tercih edilmiş. Yedi koltuklu XC90’da hem ikinci hem de üçüncü sıradaki yolcular için araç içi alan sağlanmış. Üçüncü sıradaki koltuklar boyları 170 cm’ye kadar olan iki yolcu için yeterli alan vaat ediyor. Kısacası, XC90’da ince işçilik iç mekanda tasarımın merkezinde yer alıyor.

MOTOR VE PERFORMANS
Volvo XC90’ın kaputunun altında D5 AWD motor 320 beygirli dört silindirli kompresörlü ve turbolu benzinli özelliğiyle 2200 – 5400 devir aralıklarında 400 Nm gibi muhteşem bir tork gücü sunuyor. Sekiz vitesli Geartronic™ otomatik şanzımana sahip devin ağırlığı ise tam tamına 2750 kg. Ağırlığına bakınca sakın ola ki bu kasa nasıl hareket eder, diye sormayın! Gaza dokunduğunuz anda otomobil öyle bir şahlanıyor ki, koltukta geriye doğru şöyle bir yaslıyor. Dynamic sürüş modunda ise otomobilin gerçek keyfini yaşıyorsunuz. Biraz agresif oluyor ama idare edin artık! Agresif kullanımda yakıt değerleri iki haneli değerlerin altına kesinlikle düşmüyor. Şehir dışı kullanımda ise eco modunda 9’lu değerleri yakalamanız mümkün.
Söylemeden geçmeyelim, eco ve comfort modda da otomobilden keyif alacağınız garanti! XC90’ın sekiz ileri şanzımanı ise mükemmel. Kısa vites geçişleri ile kendini hiçbir şekilde hissettirmiyor ve sonsuzluk hissi yaşatıyor.

Güvenlik ve yarı otonom sürüş

‘Güvenlik’ denilince ilk akla gelen marka ‘Volvo’ olur. XC90, otomotiv endüstrisindeki en kapsamlı ve teknolojik olarak en üst seviyedeki standart güvenlik paketini sunuyor. Pakette her biri dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan iki güvenlik teknolojisi yer alıyor: Yoldan çıkma koruma paketi ve çarpışma anında otomatik fren özelliği. IntelliSafe Assist özelliği Volvo XC90’da standart olarak yer alıyor. Buna, Adaptif Hız Sabitleyici (Adaptive Cruise Control), mesafe ikazı ve ileri düzey yarı-otonom sürüş özelliği Pilot Assist de dahil. Pilot Assist fonksiyonu, otomobil 130 km/s hızla seyrederken, şerit çizgileri içerisinde kalması için hafif direksiyon uyarıları sağlıyor ve başka bir aracı izleme gerekliliği kalmıyor. Pilot Assist, Volvo’nun önem verdiği yenilik alanlarından biri olan, tam otonom sürüşe geçişte önemli basamak oluşturduğunun da altını çizelim.

NETİCE
Volvo Cars, XC90 ile SUV premium segmentte iddiasını fazlasıyla ortaya koyarak meydan okuyor. XC90, sürüş dinamikleri, performans ve sürüş anlamında maksimumda dolaşıyor. XC90’ın verdiği maksimum keyif unutulmaz. Yukarıda belirttiğim üzere eşimin kullandığı cümle aracın kullanıcısına ve yolcusuna verdiği premium his birçok markayı kıskandırır.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz