Sempatik, konforlu ticari

Citroen Berlingo 1.2 Puretech 110 HP

Yeni Citroen Berlingo, PSA Grubu’ndaki diğer hafif ticarilerle birlikte SUV modelleriyle yarışıyorlar. Sempatik görünümü ve yaşam alanındaki konforu ile kendini kabul ettiriyor.

Citroen Berlingo 1.2 Puretech 110 HP

Citroen Berlingo testi sırasında en çarpıcı cümleyi belkide benzincideki pompacı söyledi: “Benzinli miymiş bu?”
PSA grubu içinde hafif ticari araç kardeşliği oldu. Rifter, Berlingo ve Combo… Siz ne düşünürsünüz bilmiyorum ama bana en sempatik gelen Yeni Citroen Berlingo oldu. Tasarımıyla yine meraklı gözlerin radarından kurtulamadı. Kardeşler arasında benzerlikler olsa da ayrıntılarda tabii ki farklılaşıyorlar. Kısacası bu haftaki test misafirimiz hafif ticari araçtan çok binek konforu sunmayı başaran Yeni Citroen Berlingo 1.2 Puretech 110 HP oldu.

Citroen Berlingo 1.2 Puretech 110 HP
Citroen Berlingo 1.2 Puretech 110 HP

DIŞTAN BAKINCA
Yeni Citroen Berlingo’nun küt tasarımlı formu ayrıntılarla dikkat çekiyor. Ön kısımdan baktığımızda başarılı bir şekilde tasarlanmış aydınlatma grubunun oldukça iyi görünüyor. Farlar, sis lambaları ve gündüz farları katlı bir tasarım anlayışı ve göze çarpacak bir görünüm oluşturacak tarzda tasarlanmış ki bence hoş olmuş. Markanın tüm modellerinde kullandığı gibi Berlingo’da da büyük bir marka logosu mevcut. Yakışmış da hani! Havalandırma ızgarası sanki tebessüm eden yüzün ağız bölümünü hayal ettiriyor. Citroen’in yan kısmında koruma olarak kullanılan yan bumper kaplamaları da iyi görünüyor. Yan gövdeye uygulanan kıvrımlar kadar yüksek omuz çizgisi ve eğimli ön cam da dinamik bir görünüm oluşturuyor. Arka kısımda tasarım anlamında söylenecek fazla bir söz yok. Sadeleğini muhafaza etmiş.

Citroen Berlingo 1.2 Puretech 110 HP

İÇTEN BAKINCA
Berlingo’nun iç mekanına adım atınca yaşam alanı fazlasıyla geniş ve ferah. Böyle rahat bir alan olması satın alma kriterlerinden biri olabilir. Baş mesafesi gayet iyi. Sınıfının en geniş kapı açıklığını sunan ve elektrikli camlarla donatılan sürgülü yan kapılar bunlardan sadece biri. Arka tarafta sunulan diz mesafesi fazlasıyla iyi. İsterseniz bacak bacak üstüne atarak yolculuk yapın. Orta konsol sade bir görünüme sahip. Konsolun üzerinde yer alan kumanda grubu özellikle sade bırakılmış izlenimi veriyor. Ancak Citroen’den biraz daha estetik bir çalışma beklerdim doğrusu. İç mekanındaki birçok fonksiyonel çözüm kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. El freni yerine elektronik bir el freninin tercih edilmiş. Böylece kullanıcı için boş alan meydana getirilmiş. Sonuçta ticari araçta biraz daha eşya alanının olması gerekli. Ki, orta konsolun olduğu bölümde dev bir eşya gözüne yer verilirken arabanın her yerinde eşya gözü de mevcut.

Citroen Berlingo 1.2 Puretech 110 HP

MOTOR VE PERFORMANS
Hafif ticari denilince akla anında dizel motorlar gelir, değil mi? Berlingo’da da öyle ancak benzinli motoru duyunca bir an duruyorsunuz. Aynı yukarıda benzin pompacısının söylediği söz çıkıyor ağızdan. Test aracamızın kaputunun altında görev yapan 1.2 litrelik benzinli motor 5500 d/d’de 110 HP güç ve1750 d/d’de tork değeri sunuyor. 6 ileri manuel şanzımanla kombine edilen motor performans açısından tüm beklentileri karşılamada sıkıntı çekmiyor. Manuel vitesin kullanımı ise rahat, vites yolları net ve geçişleri sorunsuz. Bu arada, otomatik şanzımanlı araçlara alışınca manuel şanzımanlı araç önünüze gelince biraz zorlanıyorsunuz! Fabrika verilerine göre 0-100 km hızlanmasını 11.5 saniyede gerçekleştiren Berlingo’nun maksimum hızı ise 168 km/s. Yine fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5.6 litrelik tüketim değerine sahip Berlingo ile testimiz boyunca 7.7 lt/100 km’lik bir değer tutturduk. PSA Grubu’ndaki kardeşleri arasında bu motoru sunan tek model olan Berlingo, bu değerler ile ekonomikliği ile dikkat çekiyor.
Berlingo, yüksek yapısına rağmen sürüş güvenliği konusunda sıkıntı yaşatmıyor. Otobanda izinden ayrılmıyor ama sert rüzgarlarda darbeleri biraz fazla hissediyorsunuz. Direksiyon simidi ve yapısı da kendini sevdiren cinsten!
Şunu ifade etmemiz gerek; PSA Grubu’nun hafif ticariler noktasında rakiplerine fark atmış durumda. Diğer bir ifadeyle, grubun hafif ticari araçlarına SUV’larla yarışıyor desek yanlış olmaz. Sürüş karakterleri biraz sert olsa da konfor anlamında yaşam alanında yer alan herkesi memnun edecek seviyedeler. Bu ise satın almada şanslarını yükseltiyor.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Fotomekan: Sığacık / İzmir

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz