Bu kadarı fazla!

Yeni Clio5 1.0 TCe X-Tronic RS Line

Yerli Üretim Yeni Clio 5 yerini aldığı selefinin nesi varsa korurken, hepsini bir iki tık ileriye de taşıyor. Özellikle sahip olduğu teknolojik nitelikler onun üst sınıfları zorlayacağının emareleri olarak okunabilir.

Yeni Clio5 1.0 TCe X-Tronic RS Line

Renault Clio, 30 yılı aşkın zamandır hayatımızın içinde yer alıyor. 1990 yılında ilk defa yollara çıkan Clio, 5. nesle geldiğinde 15 milyonu geçen bir satış rakamına ulaştı. Clio, Avrupa’da kendi segmentinde en çok tercih edilen ve dünya çapında da en çok satan otomobil olması marka için özel bir anlam ifade ediyor. Bu yüzden, yenilenen özellikleri ilesegmentini forse ederken üst segmente de göz kırpıyor. Kısacası, bu haftaki test misafirimiz Yeni Clio5 1.0 lt. TCe X-Tronic RS Line’ın 100 HP’lik Icon versiyonu oldu.

Yeni Clio5 1.0 TCe X-Tronic RS Line
Yeni Clio5 1.0 TCe X-Tronic RS Line

DIŞTAN BAKINCA
Segmentinde kuralları yazan Clio, dış görünüşü ile parmak ısırtıyor. Bir önceki versiyonun yüzü ve güçlü bakışı Renault’un tarzı olmuştu. Yeni Clio’da ilk kez kullanılan yeni CMF-B platform, onun modernize edilen halini başarıyla taşıyor. Önden bakıldığında C formlu gündüz farları, yandan kıvrımlı hatlar, gizli arka kapı kolları ve geriye doğru yükselen omuz çizgisi dikkat çekiyor. Araçta ilk defa kullanılan, tasarıma dinamizm getiren ve sportifliğine katkı veren, ön çamurluklardaki rüzgârlıkları unutmamak gerek. Köpekbalığı anten, ilk donanım seviyesinden itibaren sunulan full LED farlar ve yan camların çevresindeki krom detaylar, Yeni Clio’nun modern tarzına vurgu yaparken iç mekanın kalite algısını dışta da fark edilmesini sağlıyor. Arka kısımda ise yine C formlu stoplar dikkat çekiyor. Otomobilin uzunluğu 4050 mm ve 12 mm kısalmış, genişlik 1798 mm ve 67 mm uzamış, yükseklik ise 1440 mm ve 8 mm kısalmış.

Yeni Clio5 1.0 TCe X-Tronic RS Line

İÇTEN BAKINCA
Otomobili içine adım atınca asıl değişim burada olduğunu fark etmemek için kör olmak lazım. İlk bindiğimde ‘ne kadar da yavru Megane olmuş’ diye aklımdan geçti. Zira yeni Megane’ın Türkiye lansmanında onun için ‘Şimdi olmuş’ dediğimi de dün gibi hatırlıyorum. Bu bağlamda, Yeni Clio’nun yaşam alanı fazlasıyla teknolojik olmuş. Segmentt aranan özelliklerin bir tık ötesini de bulabilirsiniz.
Kalite algısını yükseltmek için içeriye özen gösterildiği belli oluyor. Yumuşak dokuya sahip ön panel, kapı panelleri ve orta konsol çerçevesi kalite algısında sınıf atlamış. Daha kompakt hale getirmek ve geniş alan sunmak adına tamamen yenilenen sürücü merkezli “Akıllı Kabin-Smart Cockpit” dikkat çekiyor. Yeni Clio, geleneksel kadranların yerine, üst segment modellerinde var olan teknolojide, ilk kez kişiselleştirilebilir 7 ila 10 inç büyüklüğündeki TFT sürücü ekranı ile sunuluyor. 9,3 inç multimedya, sınıfının en büyük ekranı olarak öne çıkıyor. Aynen Megane’da olduğu gibi, bir tablet havasında kullanıyorsunuz. Ekrandan, yeni multimedya sistemi EASY LINK, navigasyon, MULTI-SENSE ve Sürüşe Yardımcı Destek Sistemleri (ADAS) ayarlarını da rahatça yapabiliyorsunuz. Yüksek tasarlanan vites konsolu sayesinde vites tam elinizin altında. Bagaj hacmi 61 lt’lik arttırılarak 391 lt olmuş. Bu ise neredeyse bir üst sınıf araçlar kadar.

Yeni Clio5 1.0 TCe X-Tronic RS Line

MOTOR VE PERFORMANS
Yeni Clio, motor seçenekleri ile de her zevke hitap eder nitelikte. Test aracımızın kaputunun altında yer alan 1.0 TCe motor, 100 HP güce ve 142 Nm torka sahip.
X-Tronic şanzıman ile kombine edilen motor otomobile 11.5 saniyelik 0-100 km/h hızlanma süresi ve 182 km/s maksimum hız sağlıyor. Fabrika verilerine göre, ortalama yakıt tüketimi 5.0 lt/100 km ve testimiz süresinde elde ettiğimiz ortalama değer 7.2 lt/100 km oldu. Az da olsa performans hakkımız değil mi?..
Düşük devirlerden itibaren daha canlı kalkışa destek olan tork artışı sürüş keyfini de arttırıyor. Motor, sürekli ve kesintisiz güç aktarımı sağlayan X-Tronic otomatik vites kutusu ile iyi bir ikili oluşturuyor ve daha yüksek hızlanma performansı sunuyor.
Yerli üretim Yeni Clio’nun sizi saran koltukları konfora fazlasıyla katkıda bulunuyor. Ön kısım sürücü odaklı ergonomiye sahipken arkadaki yolcular pek de baş ve diz mesafesi sorunu yaşamıyor. Ele rahat oturan direksiyon simidi eskisinden daha hassas ve tepkileri çabuk yansıtıyor. Yol tutuşu da daha iyi ve içerisi sessiz. Modern sürücü destek sistemlerine sahip olan Yeni Clio, Euro NCAP’in 2019 yılında yaptığı çarpışma testlerinin ardından sınıfının en güvenli aracı oldu ve 5 yıldız aldı.
Netice olarak, Yeni Renault Clio daha yukarıya taşıdığı özellikleri ile segmentinin yine hiç zorlanmadan en çok satanı olur. Yerli üretim Yeni Clio5 yerini aldığı selefinin nesi varsa korurken, hepsini bir iki adım ileriye taşıyor. Özellikle teknolojik nitelikleri, onu üst sınıfları zorlayacağının emareleri olarak okunabilir.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com  –  recepbozdag@otohavadis.com

Foto-Mekan: Kirazlı – Yalova

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz