Artık rakipleri düşünsün!

Hyundai i10 1.2 AT

Cıvıl cıvıl renkleriyle çok hoş görünen, dinamik ve sportif olarak olarak beklentileri aşan, konforlu, kaliteli ve segmenti açısından geniş iç mekanıyla dikkat çeken bir otomobil olan Yeni Hyundai i10’unun artık rakipleri düşünsün!

Yeni Hyundai i10

A segmenti olarak isimlendirilen küçük şehir otomobilleri hesaplı ve kullanışlı olmalarıyla bilinir. Son zamanlarda popülerliliği azalıyor gibi görünen bu segmentin en bilinen azası ‘Ayten’ de denilen Hyundai i10’dur. Bir önceki nesli gibi İzmit’te üretilen i10 yüzünü oldukça değiştirmiş haliyle karşımızda. Diğer Hyundai modellerinden aşina olduğumuz bir tasarımla 3. nesline kavuşan i10, sanki B segmentine göz kırpıyor. Kısacası bu haftaki test misafirimiz Hyundai i10 1.2 lt benzinli otomatik şansımanlı versiyonu oldu.

Yeni Hyundai i10
Yeni Hyundai i10

DIŞTAN BAKINCA
Renkli renkli, cıvıl cıvıl halleriyle Yeni Hyundai i10 fazlasıyla dikkat çekiyor. ‘Ben buradayım, beni görün’ havasına bürünmüş kesinlikle. Bu bağlamda çift renkli yapısı ve C sütunu modernlik konusunda onu ileri taşıyor. Ön kısım sportif ve tamponun üzerine konumlandırılmış gündüz farları göze çarpıyor. Markanın diğer modellerinde görmediğimiz farlar, çift parçalı motor ızgarası, dikine konumlandırılmış sis farları ön bölümdeki yenilikler arasında sayılabilir. Yandan bakınca dört kollu alaşım jantların yeni olduğunu görüyorsunuz. Bunun dışında çamurlukların etrafını çevreleyen bir teker çizgisi daha dikkat çekiyor. Arka kısım selefini biraz andırsa da hem far hem tampon tasarımının elden geçirildiği fark ediliyor. Çizgileri belirgin bir bagaj kapağı, bir önceki jenerasyondan farklı ama benzer olan stoplar gözden kaçmıyor. Selefine göre daha bir kemale ermiş gibi duran 2020 Hyundai i10’nun uzunluğu, 3670 mm yani önceki versiyona göre 5 mm uzun demek. Ancak dingil mesafesi 40 mm, gövde genişliği 20 mm uzayınca bu, iç mekanın hacmini arttırmış hem de bir dinamizm kazandırmış. Ejderha Kırmızısı, Pirinç Rengi, Aqua Turkuaz, Hayalet Siyah, Kutup Beyazı, Yıldız Tozu, Şık Gümüş, Şampiyon Mavisi, Domates Kırmızısı ve Kayrak Mavisi ile renkli mi renkli hale gelen i10’da çift renk seçeneğinin olduğunu da ekleyelim.

Yeni Hyundai i10

İÇTEN BAKINCA
Çift tavan renk kombinasyonları dahil, toplam 17 farklı renk seçeneğiyle karşımıza çıkan Yeni i10’un iç mekanı, tamamen yeni bir görüntüye sahip. Yeni multimedya sistemi, elden geçirilen konsol yapısı ve elektronik iklimlendirme sistemi, özellikle görünüş olarak modernliğin gerekli ögelerini taşıyor ki, A sınıfından B’ye göz kırpıyor desek yanlış olmaz. Aracın içine adım attığımda ilk dikkatimi çeken orta konsolda konumlandırılmış 8 inç genişliğinde bir Infotaintment ekrana sahip multimedya sistemi oldu. Bu ekran aynı zamanda Apple CarPlay ve Android Auto desteği sunarken gösterge paneline monte edilmiş şekilde tasarlanmış. Sınıfının en geniş ekranı hızlı bir kullanım sunarken dokunmatik tepkisinin oldukça başarılı olduğunun altını çizmek gerek. Kabinde beyaz tema kullanılması, sağ öndeki üç boyutlu petek desenli dekor şık bir görüntü sunuyor. İçeride kullanılan yatay düzen göze fazlasıyla hoş görünüyor. Unutmadan, bagaj hacminin 252 litre olduğu yeni i10’da eski modelle aynı olsa da sınıfının en genişi olduğunu söylemek gerek.

Yeni Hyundai i10
Hyundai sağlığımızı da unutmuyor.

MOTOR VE PERFORMANS
Yeni Hyundai i10 ülkemizde 1.0 litre 3 silindirli ve 1.2 litre 4 silindirli iki adet benzinli motorla satın alınabiliyor. Test aracımızın kaputunun altında ise 1.2 litrelik motor 87 HP güç ve 118 Nm tork sunan bir motora 5 ileri AMT şanzıman eşlik ediyordu. Fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimi 4.9 lt/100 km olarak verilmiş. Testimiz süresince dikkatli bir kullanımla elde ettiğimiz değer ise 5.6 lt/100 km oldu. Vites geçişlerinin hafif olarak hissedildiği otomatik şanzımanın yokuşlarda tork değerindeki düşüklük sebebiyle yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. Ancak i10’nun tam bir şehir otomobili olduğunu düşünürseniz bunu göz ardı da edebilirsiniz. Motorun istekli yapısı aslında şaşırtıcı bir karakter gösteriyor. Yüksek devirleri sevdiğini gözlediğimiz ünite aynı zamanda görece az tüketiyor. Zira motor üzerinde yapılan çalışmaların sonucu görünmüş oluyor. i10’un sürüş esnasında dikkatimi çeken bir diğer yönü de son derece keyifli bir sürüşü olması. Otomobilin lastikleri köşelere yerleştirildiği için araç virajlarda bana mısın demiyor ve tutunma limitleri gayet iyi. Unutmadan yine İzmit’te yeni üretilmeye başlanan N Line performans versiyonunu da gerçekten merak ettiğimi de not olarak düşüyorum.
Netice olarak, segmentine göre Hyundai, Yeni i10 ile çok iyi bir iş çıkarmış. Cıvıl cıvıl renkleriyle göze çok güzel görünen, merakı celbeden, dinamik ve sportif olarak olarak beklentileri aşan, konforlu, kaliteli ve segmenti açısından geniş iç mekanıyla dikkat çeken bir otomobil. Küçük bir şehirli aracı isteyenler için güzel bir alternatif olarak duruyor. Diğer bir ifadeyle artık rakipleri düşünsün!

recepbozdag@otohavadis.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz