Skoda Yeni Fabia’yı tanıttı

Dünyanın önemli otomobil üreticilerinden Skoda, 22 yılda 4.5 milyon adetten fazla satılan, Türkiye’de de ilgi gören Fabia modelini yeniledi.

Skoda, B segmentindeki modeli Fabia’nın dördüncü neslini; online olarak gerçekleştirilen dünya lansmanında tanıttı. Segmenti içerisinde ölçülerine göre en geniş otomobil olan Fabia, arttırılmış konfor özellikleri, birçok gelişmiş güvenlik ve asistan sistemleriyle birlikte satışa çıkacak. Şirket, Fabia’yı 22 yıldır üretiyor ve araç üretildiği ilk günden bugüne kadar 4.5 milyondan fazla satıldı.

Volkswagen Grubu’nun MQB-A0 platformu üzerine inşa edilen dördüncü nesil Fabia’nın ölçülerinde dişe dokunur bir artış söz konusu. Dördüncü nesil Fabia, ilk üç nesil ile karşılaştırıldığında ağırlığını korurken içeride ve dışarıda daha büyük hale getirildi. 4,108 mm uzunluğu ile ilk kez dört metre sınırını aştı. Yeni Fabia mevcut nesle göre 111 milimetre daha uzun. Aks aralığı 94 milimetre artarak 2,564 milimetre olurken, 48 milimetre artışla genişliği 1,780 milimetreye ulaştı. Kompakt modeldeki tek azalış yükseklik tarafında (-7 mm) karşımıza çıkıyor. Skoda aynı zamanda Fabia’nın bagajında da 50 litre ile önemli ölçüde bir artış elde etti. Böylece segmentinin en büyük bagaj hacmini daha da ileriye taşıdı. 380 litre bagaj hacmine sahip yeni Fabia, koltuklar katlandığında ise 1.190 litre hacim sunuyor. Öte yandan Skoda, yeni nesil Fabia’nın boyutlarındaki artışa rağmen ağırlığın neredeyse aynı kaldığının altını çiziyor.

İç mekan

2021 Skoda Fabia’daki konsol tasarımının Octavia’dakine benzediğini görebiliyoruz. Üstelik iki kollu direksiyonun tasarımı büyük kardeşiyle birebir aynı. Bu direksiyonun hemen arkasındaysa giriş seviyesinde 3,5 inç ekrana sahip, üst paketlerden itibarense tamamen dijital 10,2 inç gösterge panelini görüyoruz. Konsolun merkezindeyse standart olarak 6.8 inç olarak gelen ya da opsiyonel olarak 9.2 inç boyutuna yükseltilebilen multimedya ekranı bulunuyor. Yeni Fabia’da konsolun merkezindeki hava menfezleri bu alandaki tasarımla uyumlu görünecek şekilde köşeli olarak tasarlanmış. Kenarlardaki hava menfezleriyse yuvarlak şekle sahip. Klima kontrollerine baktığımızda döner düğmelerin de dahil olduğu fiziksel tuşlar görüyoruz. Orta konsoldaysa vites kolunun hemen önünde kablosuz akıllı telefon şarj ünitesi mevcut. Ayrıca geleneksel el freni kolu da varlığını sürdürüyor.

Pratik çözümler, yeni teknolojiler

2021 Skoda Fabia, yeni platformun verdiği yetkiye dayanarak pek çok güvenlik ve sürücü asistan sistemiyle geliyor. Kompakt modelde çoğu standart olmak üzere (diz hava yastıkları ve arka yan hava yastıkları opsiyonel) 9 hava yastığı bulunuyor. Ayrıca bu modelde ilk kez, tüm yolcu koltuklarında çocuk koltuğu için ISOFIX ve top tether adı verilen ek bağlantı noktası var. Gövdesinde sağlamlığıyla bilinen ‘maraging çeliği’ de bulunduran dördüncü nesil Fabia’nın sınıfının en güvenli üyelerinden biri olacağı belirtiliyor.

Otonom sürüş fonksiyonları kazandıran Travel Assist paketi de opsiyon listesinde olduğu 2021 Skoda Fabia’da 12 tanesi tamamen yeni olmak üzere toplamda 43 adet Simply Clever çözümü bulunuyor. Dikiz aynasına eklenen USB-C girişi, çıkarılabilir bardaklıklar, panoramik cam tavan için çıkarılabilir perde, yükleme eşiği koruması, arka koltuk okuma ışığı ve ön koltuk sırtlarında bulunan akıllı telefon cepleri bunlar arasında yer alıyor.

Düşük yakıt tüketimi

Yeni nesil Skoda Fabia daha fazla motor seçeneğiyle birlikte düşük yakıt tüketimi sunacak. Fabia’da EVO nesil beş motor seçeneği yer alacak. Her biri Euro 6d emisyon standartlarına uygun olan motorlar, 1 litre ve 1.5 litre hacminde. 3 silindirli 1 litre motorlar; 65 HP, 80 HP, 95 HP ve 110 HPS güçlerinde tercih edilebilecek. 1.5 litrelik dört silindirli motor ise 150 HP güç ve 250 Nm torka sahip olacak. Yeni Fabia motor seçeneklerine göre 5 ileri manuel, 6 ileri manuel ve 7 ileri DSG çift kavramalı otomatik şanzımanla eşleştirilebilecek.

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz