Kodiaq’ın D-SUV’da iddiası büyüdü

KODIAQ, maceracı kimliğini vurgulayan “Hayat Merak Edince Başlar“ sloganıyla birlikte lansmana özel olarak 455 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Test sürüşüyle basın mensuplarına tanıtılan KODIAQ, markanın KAROQ ve KAMIQ’in de yer aldığı SUV ürün yelpazesinin daha iddialı olmasını sağlayacak.

ŠKODA dört yıl önce SUV atağını başlatan KODIAQ modelini güncelledi ve daha iddialı hale getirdi. Global ölçekte büyük bir başarıya imza atan KODIAQ, yeni modeliyle birlikte markanın tasarım dilini daha ileriye taşıdı, daha rafine hale getirildi.

Yeni model tanıtımında basın mensuplarına açıklama yapan Yüce Auto- ŠKODA genel müdürü Zafer Başar, “Bildiğiniz gibi KODIAQ modelini 2017 yılında satışa sunmaya başladık. SUV segmenti tüm dünyada ve Türkiye’de önemli bir yer edinmeye başladı. ŠKODA markası olarak ise bu segmentte çok iddialıyız. Bugün ülkemizde toplam pazarın bu yıl yaklaşık yüzde 35’i SUV segmenti araçlardan oluşuyor. Bizim de toplam satışlarımızın yüzde 33’üne tekabül ediyor. D SUV segmenti temsilcisi KODIAQ ise daha premium bir araç olduğu için toplam pazarın sadece yüzde 2.5’unda yer alıyor. Ancak ŠKODA markası olarak bu pazarın içindeki payımız yüzde 18 ve şimdi müşterilerimizin beğenisine sunduğumuz yenilenen KODIAQ ile bunu daha yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl KODIAQ modelinden 1800 adetlik bir satış gerçekleştirdik ve yıl sonuna kadar yenilenen versiyondan da 700 adet daha getirerek satışını yapmayı planlıyoruz. Yıl sonunda ise 2500 adet ve üzerinde kapatmayı öngörüyoruz“ dedi.

Dıştan bakınca

ŠKODA, KODIAQ modelini her detayıyla daha fazla geliştirmeyi başardı. Daha fazla konfor, daha fazla verimlilik ve daha çarpıcı tasarımla geliştirilen KODIAQ, her alanda daha fazlasını sunuyor.

ŠKODA SUV tasarım dili, KODIAQ ile birlikte evrimleşmeye devam etti. Kaput çamurlukların önden itibaren her iki yandan yükseltilirken aracın güçlü duruşu, yeniden tasarlanan altıgen ön panjur ile daha fazla vurgulandı. Önde ve arkada krom detaylarla birlikte daha ince ve daha dinamik görünüme sahip standart olarak sunulan LED teknolojili farlara yer verildi. Aerodinamik olarak daha da verimli hale getirilen araçta tamponlar yeniden tasarlandı ve arkada yer alan siyah parlak renkli spoyler aracın sürtünme katsayısına pozitif etkide bulundu.

4,697 mm uzunluğa, 1,882 mm genişliğe ve 2,788 mm aks aralığına sahip ŠKODA KODIAQ, tüm donanım seviyeleri için yedi kişilik olarak da tercih edilebiliyor. Beş koltuklu araçta 835 litrelik bagaj kapasitesi ise, arka koltuklar katlandığında 2,065 litrelik devasa bir hacme yükseliyor.

İçten bakınca daha fazla konfor ve teknoloji

 Yeni KODIAQ’ın daha fazla teknoloji ve daha fazla konfor sunulan kabininde, aynı zamanda yeni dekoratif malzemeler, şık dikiş detayları ve fonksiyonları artırılan LED ambiyans aydınlatması mevcut. Yenilenen Kodiaq ile birlikte sunulmaya başlanan AGR Onaylı Ergo Koltuklar perfore deri döşemelerle elektrikli olarak ayarlanabiliyor. Isıtma, havalandırma, baldır desteği ve masaj özelliğiyle dikkat çekiyor. Bir diğer seçenek olan çevreci Eco Mocca koltuklar ise, yüksek kaliteli, vegan ve geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşan sürdürülebilir koltuk döşemelerine sahip.

Yenilenen ŠKODA KODIAQ’ta bulunan 10.25 inç’lik Dijital Gösterge Paneli, farklı arayüzler sayesinde iç mekanı kişiselleştirme imkanı sunuyor ve sürüş deneyimini daha ileriye taşıyor. Yüksek çözünürlüklü ekran sayesinde araç durumu, sürüş verileri, ses ve telefon gibi tüm önemli bilgilere kolayca erişim sağlanıyor. Deri direksiyon simidi ise, yeni özelliklerle birlikte iki veya üç kollu olarak tercih edilebiliyor.

KODIAQ modelinde, 8 inç büyüklüğe sahip bilgi-eğlence ekranı sunuluyor. Son teknoloji bağlantı sistemleriyle desteklenen ekran, araç içerisindekilere eğlenceli bir deneyim sunuyor. Yüksek çözünürlüğe sahip ekranın kolay kullanımı ve direksiyondan da yönetilmesi sayesinde sürücü gözünü yoldan ayırmadan istediği menülere ulaşabiliyor. Standart olarak sunulan kablosuz olarak Bluetooth aracılığı ile bağlanılabilen SmartLink arayüzü, telefonlarınızın Apple CarPlay veya Android Auto ile multimedya sistemi üzerinden çalışmasını ve sürüş esnasında telefonunuzu güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlıyor.

Altı donanım seviyesiyle Türkiye’de

ŠKODA KODIAQ Türkiye’de her türden beklentiyi karşılayacak altı donanım seviyesiyle satışa sunuldu; Elite, Premium, Prestige, Sportline, RS ve Laurin & Klement Crystal. Üç farklı motor seçeneği bulunan yenilenen KODIAQ’ta tercih edebileceğiniz motorlar şu şekilde; 150 PS güç üreten 1.5 ACT TSI benzinli motor, 4×4 çekiş sistemiyle sunulan 200 PS güç üreten 2.0 TDI dizel motor ve 245 PS güç üreten 2.0 TSI benzinli motor. KODIAQ’ın tüm versiyonları ise 7 ileri DSG otomatik şanzımanla sunuluyor. KODIAQ modelinde, yüksek verimliliğe sahip motor ailesi ile yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi bir arada sunuluyor. 1.5 TSI motor Aktif Silindir Teknolojisi sayesinde NEDC parametrelerine göre 5.9 lt/100 km yakıt tüketimine ve 135 g/km CO2 salımına sahip. 4×4 sistemiyle birlikte sunulan 2.0 TDI dizel motor ise 5.4 lt/100 km yakıt tüketimi sunuyor. RS versiyona özel olarak sunulan 2.0 TSI motor, 245 PS güç ile sportif kimliğini açıkça dışa vururken ortalama 7,4 l/100 km tüketimiyle optimum performans ve yakıt dengesi sunar.

Yenilenen KODIAQ’ta Elite, Premium, Prestige, RS ve L&K Crystal donanım seviyelerine ek olarak şimdi maceracı ve sportif ruhları daha da cezbedecek Sportline donanım seviyesi de aileye katıldı.

Üstün teknolojiyi sportif detaylarla birlikte sunan Sportline donanım seviyesinde, Full LED Matrix ön farlar, 3 kollu, ısıtmalı, DSG kontrol özellikli ve Sportline donanıma özel gri dikiş detaylı spor direksiyon ve Sportline donanıma özel gri dikiş detaylı Suedia döşemeler, siyah çerçeveli ön ızgara ve siyah ayna kapakları, arka bölümde siyah harflerle ŠKODA yazısı, 19’’ Triglav siyah zeminli alaşım jantlar gibi detayların ön planda olduğu özellikler standart olarak sunuluyor.

RS ile milyonluk oldu

Performansı ve lüksü bir arada sunan ŠKODA Kodiaq RS, 2 litrelik turbo benzinli motoru sayesinde 245 PS güç ile 370 Nm tork değeri sunuyor. 4×4 çekiş sistemi ile sürüş keyfinin yanı sıra, sunduğu ekipman özellikleriyle de ŠKODA Kodiaq RS, lüks ve performans ihtiyacına aynı anda cevap veriyor. Adaptif Hız Sabitleyici, Dinamik Şasi Kontrol Sistemi, 360° Çevre Görüş Kamerası, Şerit Değiştirme Asistanı, RS logolu ve RS donanıma özel kırmızı dikiş detaylı 3 kollu direksiyon simidi, RS donanım seviyesine özel tasarım detayları ve Suedia spor döşemeler ile 20’’ Sagitarius antrasit zeminli alaşım jantlar, ŠKODA Kodiaq RS standart özelliklerinden yalnızca bazıları. RS donanımına sahip olmak ise bir milyon lirayı ifade ediyor.

Modern bir SUV deneyiminden beklenecek en yüksek standart ekipmanları içeren, 4×4 sürüş sistemine sahip 2.0 TDI dizel motor ve 1.5 TSI benzinli motor ile tercih edilebilen L&K Crystal,  sayısız teknoloji ve konfor özellikleriyle öne çıkıyor. Adaptif Hız Sabitleyici, Dinamik Şasi Kontrol Sistemi, 360° Çevre Görüş Kamerası, Şerit Değiştirme Asistanı, 625 W çıkış gücü bulunan, 12 hoparlörlü CANTON Ses Sistemi, uzun yolculuklarınızda arka yolcuların konforu için tasarlanan Uyku Paketi ve 19’’ Antrasit Sirius Alaşım Jantlar standart olarak sunuluyor.

KODIAQ’da yüksek seviyede güvenlik

Yenilenen KODIAQ, her ŠKODA modelinde olduğu gibi güvenlik konusunda ödün vermiyor. Dokuz adede kadar tercih edilebilen hava yastıklarının yanı sıra geliştirilmiş asistan sistemleri ve güvenlik özellikleriyle birlikte araç içerisindekiler mümkün olan en iyi şekilde korunuyorlar.

Geliştirilen Geri Manevra Uyarı Sistemi ise, arka yan bölümden gelen araçları algılıyor ve sürücüye sesli sinyal vererek gerektiğinde de otomatik fren uygulayarak kazaları önlüyor. Şerit Değiştirme Asistanı ise kör noktanızda bir araç olduğunda sizi uyararak güvenli şerit değiştirmenize yardımcı olur. Yenilenen KODIAQ’ta tercih edebileceğiniz Ön Bölge Frenleme Asistanı, Adaptif Hız Sabitleyici, Şerit Takip Asistanı ve 360 Derece Çevre Görüş Kamerası gibi geliştirilmiş birçok özellik bulunuyor.

Skoda Genel Müdürü Zafer Başar neler dedi?

Yeni model tanıtımında basın mensuplarına açıklama yapan Yüce Auto-ŠKODA genel müdürü Zafer Başar, Skoda ve otomotiv dünyasına dair değerlendirmelerde de bulundu.

Başar, çip sorunu nedeniyle bugün Avrupa’da her markanın fabrikasının önünde on binlerce tamamlanmamış, üretilmemiş araç olduğunu belirterek, “Bunlar basit eksiklikler
nedeniyle tamamlanmayı bekliyorlar. Dolayısıyla biz de bütün rakiplerimiz gibi satış ve pazarlama planlarımızı bu bilinmezliğin içinde yapıyoruz.” dedi.

Başar, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de SUV segmentinin, özellikle kompakt SUV otomobillerin şehir yaşamında önemli bir yer edinmeye başladığını ve toplam pazarın bu yıl yaklaşık yüzde 35’inin SUV otomobillerden oluştuğunu söyledi. Binek otomobil pazarının 2021 yılını 600-650 bin adet civarında kapatmasını öngördüklerini bildiren Başar, “Salgın nedeniyle bir ay sonrasını görebildiğiniz bir pazar koşulu yok. Ne rakipleriniz açısından ne de kendiniz açısından… Dolayısıyla pazar, bizi bir yere doğru götürüyor. Bu yarı iletken meselesi her markada olduğu gibi bizi de çok derinden etkiliyor. Salgınla beraber tabii ki sipariş rotaları biraz şaştı. Bütün üreticiler buna kendini adapte etmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Tamamlanmamış on binlerce araç var

Zafer Başar, sektörde “neye göre üretim yapılacağı ve hangi ürünün üretileceği” konusunun birden çok faktöre bağlı olduğuna işaret etti. Çip sorunu nedeniyle bugün Avrupa’da her markanın fabrikasının önünde on binlerce tamamlanmamış, üretilmemiş araç olduğunu belirten Başar, “Bunlar basit eksiklikler nedeniyle tamamlanmayı bekliyorlar. Dolayısıyla biz de bütün rakiplerimiz gibi satış ve pazarlama planlarımızı bu bilinmezliğin içinde yapıyoruz.” dedi. Çip sorununun gelecek yılın ortalarında çözülmesini öngördüklerini
ifade eden Başar, “2022 yılına 40 binin üzerinde satış hedefiyle başlayacağız ve bunu giderek artırarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bizi hedeflerimiz doğrultusunda son derece destekleyen de bir Skoda yönetimi var.” diye konuştu.

Bütün taleplere cevap veremiyoruz

Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Başar, Türkiye’de araç bulunurluğu konusunda yaşanan sorunlara da değindi. Marka olarak şu an için bütün talebe karşılık vermelerinin mümkün
olmadığını aktaran Başar, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz 40 bin satışın üzerinde bir hedefle başladık yola. Şimdi yılı 30 binin bir miktar üzerinde bir satışla kapatacağımızı varsayıyoruz. Ama gerçekten rakamların ne olacağına ilişkin net bir bilgimiz yok. Bunu hafta hafta takip ediyoruz. Dolayısıyla özellikle çok talep edilen bazı ürünlere ilişkin 1-2 aylık
bekleme süremiz var maalesef.”

Kadın kullanıcılarda artış yaşandı

ŠKODA markasının Türkiye’deki performansına da değinen Başar, “ŠKODA markasının Türkiye’deki performansı için iyi bir yolda olduğumuzu düşünüyoruz. Pazar temsil oranımızı yüzde 93’e çıkardıktan sonra ürünlerimizi bugüne kadar markamızla tanışmamış olan müşterilere de ulaştırmayı hedefledik çünkü ŠKODA modelleriyle ve kalitesiyle bize bu fırsatı sağlıyor. Yüce Auto 32 yıllık bir şirket ve biz bu imkânlarla kendimize 3 yıllık hedef koymuştuk. ŠKODA’nın ilk 5 marka arasında olmaya layık ve ürünleriyle, hizmetleriyle bu sırayı hak ediyor. 3 yıllık hedefimizin ilk yılı tüm pandemi koşullarına rağmen güzel geçti. Elbette bulunabilirlik de pazar payını etkiliyor ve getirebildiğimiz kadar ürünü satabiliyoruz. Büyük illerde ciddi pazar payı elde ediyoruz ve KODIAQ da buna liderlik ediyor. SUV modellerimizle birlikte yeni müşteri profillerine ulaştık ve son dönemde en talepkâr müşterilerimiz kadınlar oldu. Bu sayede kadın kullanıcılarda büyük bir artış yaşandı. Yıl sonunda ise yaklaşık yüzde 5’lik bir pazar payı elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Binek otomobil pazarının 2021 yılını ise 600-650 bin adet civarında kapanacağını öngörüyoruz. Yarı iletken konusu ise her markada olduğu gibi bizi de derinden etkiliyor. Bilinmezliğin içerisinde planlar yapsak da genel olarak bizim için pozitif yönde bir gelişmeler yaşanıyor. Yeni ürünleri müşterilerimizle buluşturuyoruz ve onların memnuniyeti bizim açımızdan çok önemli. Birçok markadan bizim markamıza gelen müşterilerin olduğunu bilmek bizim için çok sevindirici. Onlara bu markada bulabilecekleri en iyi hizmet kalitesini sunmaya çalışıyoruz çünkü ürünlerimizin kalitesine uygun bir hizmet kalitesi sunmamız gerektiğini biliyoruz“ dedi.

Yeni ŠKODA yönetiminin Türkiye’ye yaklaşımı da çok sıcak

Türkiye’nin ŠKODA markası açısından önemini değerlendiren Yüce Auto- ŠKODA genel müdürü Zafer Başar, “Bildiğiniz gibi ŠKODA’nın global yönetiminde değişiklik yaşandı. Farklı bir stratejiyle yollarına devam ediyorlar. Eski yönetimle olduğu gibi yeni yönetimle de aramız  çok iyi ve Türkiye’ye yaklaşımları da çok sıcak. Yaklaşık 1 ay kadar önce bizi ilk kez bir ŠKODA yönetim kurulu toplantısına davet ettiler ve bizim stratejimizi, yapmak istediklerimizi örnek bir ülke olarak dinlediler. Direkt olarak başkanın ağzından birçok konuda aynı düşüncede olduklarını ve bizi destekleyeceklerini ifade ettiler. Bizi herkesten önce tanımak istemeleri, yeni dönem için oldukça heyecan verici. Adetler açısından ise tüm ülkeler arasında son derece adil bir paylaşım olduğunu biliyoruz. 2022 yılına ilişkin bizi çok cesaretlendirecek rakamlarla mutabık durumdayız. Çip krizinin de tahminen önümüzdeki yılın ortalarında çözüleceğini öngörüyoruz. 2022 yılına 40 binin üzerinde satış hedefiyle başlayacağız ve bunu giderek artırarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bizi hedeflerimiz doğrultusunda son derece destekleyen de bir ŠKODA yönetimi var“ dedi.

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz