Peugeot Türkiye’de rekorun ateşleyicisi Yeni 408 olacak

PEUGEOT Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, 2023’te 57 bin adetlik satış hedeflerinin ateşleyici gücünün yeni 408 olduğunu söyledi.

Gülin Reyhanoğlu

 

Recep Bozdağ – İstanbul

Yeni Peugeot 408’in lansmanı İstanbul’da gerçekleştirildi. Burada konuşan Reyhanoğlu, yeni 408 ile bilgi verirken, 2023 yılına dair marka ve yeni modelimizle ilgili hedeflerinden de bahsetti. 11 ilimizi derinden etkileyen deprem afetinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, yakınlarına sabırlar dileyen Reyhanoğlu, böylesi bir dönemin üstüne marka, model satış konuşmanın çok zor olduğunu ifade etti.

Peugeot Türkiye için 2022  

Reyhanoğlu, PEUGEOT Türkiye için 2022 yılının nasıl geçtiğini özetlerken şunları kaydetti:

“Eylül ayında yeni 308 lansmanı için bir araya geldiğimizde Stellantis Türkiye olarak pazar hedefimizi 750 bin adet olarak koyduğumuzu belirtmiştik. O dönemde iyimserliğimizi korumuştuk, bu noktada pazar beklentimizin biraz üstünde 775 bin adetlerde kapandı. Tamamen tedariğin pazarı belirleyeceğini o dönemde ifade etmiştik, nitekim aynen öyle oldu. Bir miktar yıl sonuna doğru tedarik sıkıntılarının çözülmeye başlayacağını söylemiştik, pazarın geneli için de bu böyle oldu ve nispeten olumlu bir toplam pazar kapanışı gerçekleşti.

“Yeni 308 lansman döneminde ise pozitif analizlerimizi ve 2022 yılı için hedefimizi sizinle paylaşmıştık. Fakat lansman döneminin hemen ardından lojistikle ilgili ciddi sıkıntılar yaşamaya başladık. Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında hammaddeyle ve üretimle ilgili sıkıntılar varken yıl sonuna doğru üretimle ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Fabrikalarımız planladığı şekilde araç üretimi yaptılar ama bu sefer de son 3.5 ayda lojistik tarafında sıkıntı yaşadık. Lojistik sektöründeki krizlerin etkisiyle araçlarımız geldi, gelmedi değil ancak gecikmeli olarak geldi. Yılın son 4 ayında satış yapabilmeyi hedeflerken, lojistik sorunlarının etkisiyle 14.700 adet satış gerçekleştirdik. Böylece 2022 yılını PEUGEOT Türkiye olarak 32 bin 600 adetin üstünde bir satışla kapattık, %4.2 pazar payıyla yılı tamamladık.

%53 SUV sattık

“Yeni 308 lansman döneminde 3 ana konunun odağımızda olacağını söylemiştik. Bunlardan ilki SUV’lar idi, sonra hafif ticari araçlar ve son olarak da sürekli yeni modellerle beslenecek bir büyüme planı içinde olduğumuzu vurgulamıştık. Bu noktada geçtiğimiz sene satışlarımızın %53’ünü SUV modellerimizle gerçekleştirdik. 3008 ve 5008 modellerimiz, segmentlerini geçen sene 2. sırada tamamladılar. Toplam satışlarımızın %29’unu hafif ticari araç modellerimiz oluşturdu. Rifter’la da pazarda ilk 3’teyiz. Yeni 308 modeli ile de yılın son 4 ayında %11 segment payı elde edip, 2000 adede yakın 308 model satışı gerçekleştirdik. Yılın son 4 ayında pazara giren yeni 308, segmentinde 2. sırada yer almayı başardı. Yani hedeflediğimiz ve istediğimiz kadar araç getirememiş olsak da modellerimiz, 2022 yılında başarıyla podyumda yer almaya devam ettiler. Yılın son ayında e-2008 modelimizin de sınırlı bir adette satışına başladık, ilk etapta sadece yaklaşık 50 adet araç gelmişti, tabii ki tamamı hızlıca satıldı. Muhtemelen 2023’ün ikinci yarısında daha rahat bir ortama kavuşacağımızı öngörüyoruz.”

2023 hedefleri ve pazar

Reyhanoğlu, PEUGEOT Türkiye için 2023 yılına ait beklentileri ve hedefleri paylaşırken özetle şunları söyledi:

“2023 yılında da aslında 2022 yılına paralel bir pazar bekliyoruz, yaklaşık 780-800 bin adet bandında bir pazarla yılın tamamlanması üzerine planlama ve beklentilerimiz mevcut. Çok ciddi bir deprem felaketi yaşanmasına rağmen sene sonu hedef planlarımızda bir değişiklik yapmadık. Zira özellikle bu dönemde araca olan talebin ve mobilite ihtiyacının daha da arttığını gözlemliyoruz. Deprem riski ve endişesi, bir yerde mobiliteye olan talebi tetikledi. Deprem bölgesindeki yetkili satıcılarımız toplam PEUGEOT satışlarının ortalama %10’unu yapmaktaydı. Bu felaketin üzerine zaten depremden 3 hafta sonra o bölgedeki tüm yetkili satıcılarımız da tekrar aktif süreçlerine döndüler. Bu nedenle 2023 yılı ile ilgili deprem odaklı bir hedef revizyonu yapmadığımızı söyleyebilirim.

Rekor hedef; 57 bin

“İlk iki ayda 9 bin 300 adeti aşan bir satış gerçekleştirdik. PEUGEOT olarak 2023 yılında 57 bin adetlik bir satışa imza atmayı hedefliyoruz. Bu 57 bin adetlik hedef, bize %7.3’lük pazar payı getirecek ve PEUGEOT markası için çok önem arz ediyor. Zira bu sonucu elde etmeyi başarırsak PEUGEOT markasının Türkiye tarihindeki rekor satışına imza atmış olacağız. Bu anlamda hem bizim için çok önemli hem de ekiplerimiz için oldukça büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu söyleyebilirim. Bu hedefin yaklaşık 40 bini aşkını binek otomobil, 16 bin adet civarı da hafif ticari araç modellerimiz olmasını arzuluyoruz. Burada hafif ticari araç bölümü çok önemli. 2022 yılını hafif ticari araçlarda 6. sırada kapattık. Bu sene ise pazarın bu bölümünde %9’luk bir pazar payı hedefliyoruz ki bu sonuç bizi hafif ticari araç pazarında 3. sıraya çıkartacaktır, hedefimiz bu. PEUGEOT olarak mutlak hedefimiz iki yerli üreticinin hemen arkasından ticari araçta 3. marka olmak.

308 satışların %10’u olacak

“2023 hedeflerimizi elde etmemizde de bize ivme sağlayacak modellerden biri de yine yeni 308 olacak. Bu sene 308’de hedefimiz ise size söylediğimiz 2023 toplam satış hedefimizin yaklaşık yüzde 10’u olacak. Geçen sene 4 ayda yaptığımız yeni 308 satışlarını, 2023 yılında 2 katından fazla arttırmayı amaçlıyoruz. Bu sene yenilenen 508’i de haziran ayı gibi satışa sunmayı planlıyoruz.

…Ve 408

“Bizim için en önemli modellerden biri de bu hafta itibarıyla satışa sunulan yeni 408 modeli olacak. SUV segmentinde mevcut modellerimizi destekleyecek olan yeni 408, fastback tasarım özellikleriyle C-SUV sınıfı içinde gücümüzü artıracak bir model olacak. Burada yepyeni bir segment oluşturuyoruz, bize göre şimdilik bu aracın rakibi yok. Yeni 408, sadece farklı bir SUV arayışında olan kitleyi değil, sedan ve hatchback otomobillere de ilgi duyan müşteri kitlelerini de kendine çekecek tasarımsal öğelere sahip. Bu modelimizde de 308 modelimizde olduğu gibi yeni 408 modelimizi de önce sadece ödüllü benzinli motorumuzla satışa sunacağız. Akabinde gelecek yıl içinde elektrikli 408 modelimizi satışa sunacağız. Yeni 408’de verimli Puretech motorumuz Allure ve GT ekipman seviyeleri ile eşleşecek, bu aynı zamanda markamızın üst segment konumlama stratejimizin de bir yansıması olacak.

“Gelelim yeni 408 ile hedeflerimize. Öncelikle markamızın SUV’deki gücünden de faydalanarak Yeni 408’i Türkiye pazarında C-SUV olarak konumlandıracağız.  İlk senesinde toplam satışlarımızın yine yaklaşık %10’unu yeni 408 modelimizin oluşturmasını bekliyoruz. Şu an için bireysel müşteriler kadar filodan da çok büyük talep var. SUV denildiğinde akla gelen ilk gelen markalardan biri her zaman PEUGEOT oldu. Bunu hem 3008, hem de 2008 ve 5008 modellerimizle perçinledik, yıllarca SUV pazarını da lider olarak domine etmiştik. Şimdi markamızın yeni nesil teknolojilerini barındıran fastback tasarımlı C-SUV’umuz 408 modelimizin gelmesiyle bu alanda gücümüz daha da artacak.

 408’e önemli görev

“408’in bir başka önemli görevi var. Aslında PEUGEOT olarak 2023 yılındaki rekor satış hedefimizin içindeki bir başka diğer hedefe giden yolda, yeni 408 ateşleyici güç olacak. Bu sene PEUGEOT olarak Türkiye’de SUV pazarının tekrar lider markası olmayı hedefliyoruz.  Bu sene 57 bin adetlik hedef satışımızın %54’ü yani 30.500 adetinin SUV modellerimiz olmasını hedefliyoruz. Yeni 408 de bu liderlik hedefine giden yolda gücümüze güç katacak.

İlk 2 ay satışları

“57.000 adetlik satış sinyallerini ilk 2 ay vermeye başladık. Ocak, şubat toplamında geçtiğimiz yıla göre %87, sadece şubat özelinde ise %83 oranında büyüme gerçekleştirdik. 6.552 adetlik şubat satışıyla PEUGEOT tarihinde rekor şubat satışına ulaştık ve binek otomobilde 3. sırada HTA’da ise 4. sırada yer aldık. Mart ayında ise pazarın yaklaşık 100 bin adet civarında kapanmasını bekliyoruz. PEUGEOT olarak biz de Şubat ayındaki satışımız kadar bir sonuçla ayı tamamlayacağız diyebiliriz.

Showroom / Yetkili satıcı yapılanması

“Bu sene bir rekor kırma hedefimizden bahsettim. Bu bizi ekip ve tüm satış teşkilatımız olarak çok heyecanlandırıyor. Bizim için büyük bir motivasyon kaynağı. Tabii bunu ancak güçlü bir yetkili satıcı yapılanmasıyla gerçekleştirebiliriz. 2022 yılını PEUGEOT Türkiye olarak 38 şehirde 60 showroom ile kapattık. 2023 yılı hedefimiz ise 41 şehirde 65 showrooma ulaşarak %94’lük bir kapsama hedefine ulaşmak. Yeni showroomlarımız iki showroom İstanbul’da olmak üzere, Aksaray, Manisa ve Uşak’ta kapılarını açacak.”

Ötelenmiş satışlar

Reyhanoğlu, ötelenmiş satışlar ile alakalı olarak da, “Elbette ötelenmiş satışlar var. Her ay belli bir bağlantı adedi ile aya başlıyoruz ve genel olarak yüzde 30 civarı satışımız bir önceki aydan sarkan satış olarak gerçekleşiyor. Yani aylık olarak yüzde 30 civarında bekleyen müşterimiz var. Bir sonraki aya öteleniyor. Ayrıca, 57 bin adetlik hedef, bizim hem fabrikalarımızda üretilebilecek araç adedi hem de kendi potansiyelimiz tespit edilerek yapılmış bir satış adedidir. Daha üstü olur muydu? 70 binler seviyesine çıkabilirdik elbette” ifadelerini kullandı.

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz