1 milyonu geçeriz ama pazar talebe doymadı

Türkiye otomotiv pazarının 1 milyon 150 bin adetle yılı kapatacağını söyleyen Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, “Kredilere erişimlerde zorluklar olsa da, fiyatlar yükselse de talep hâlâ devam ediyor. Peugeot olarak 75 bin adetle rekorun rekorunu kıracağımız bir yıl olmasına rağmen, sektör olarak talebi karşılayabilmiş değiliz.” dedi.

Gülin Reyhanoğlu

Peugeot Türkiye, makyajlanan 2008 ve 508 modelinin tanıtımını Bodrum’da gerçekleştirdi. Burada modeller, pazar ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, “Yeni 2008 SUV liderliğimizi pekiştirecek. Yıl sonuna kadar 6 bin adet satmayı hedeflediğimiz modelimizin yıl sonu toplam satışı 18 bin 500 adet olacak. D sınıfında olan aracımız 508’in kendi müşteri kitlesi var. Yıl sonuna kadar makyajlı 508’den 1.000 adet olmak üzere toplamda 3.000 adetle yılı kapatacağız” diye konuştu.

Reyhanoğlu, öncelikle genel pazar hemen ardından da Peugeot Türkiye için 2023 yılı şu ana kadar nasıl geçti, geçiyoru özetledi. Reyhanoğlu şunları söyledi: “Mart ayında yeni 408 lansmanı için bir araya geldiğimizde Stellantis Türkiye olarak Pazar beklentimizin 780 bin-800 bin bandında olduğunu belirtmiştik. O dönemde de her zaman ki iyimserliğimizi korumuştuk. Eylül ayı sonu itibarıyla ise pazar 857 bin adeti geçerek beklentilerin ötesinde bir performans sergiledi. Son birkaç aydır pazarın 1 milyon adetin üstünde kapanacağına tüm sektör olarak hemfikiriz. Bununla birlikte biz Stellantis Türkiye olarak pazarın 2023 yılında 1 milyon 150 bin adet civarında tamamlanmasını bekliyoruz.”

Pazar durumu

2023 yılı kapanışı beklerken Peugeot Türkiye olarak nasıl bir performans sergilediklerini açıklarken, “Bu noktada öncelikle 2022 yılı sonuçlarımızı hatırlatmak isterim. 2022 yılını Peugeot Türkiye olarak 32 bin 600 adetin üstünde bir satışla kapatmıştık, %4.2 pazar payıyla yılı tamamlamıştık. 2023 yılının ilk 9 ayı sonunda yani Ocak-Eylül döneminde ise 59 bin adete yakın bir satış performansı ortaya koyduk. 408 lansmanı döneminde sizlere 57 bin adetlik bir yıl kapanış hedefi vermiştik ve yılın ilk 9 ayı sonunda sene başında kendimize koyduğumuz 2023 hedefini geçmeyi başardık. Eylül ayı itibarıyla şu anda aslında sene başında yıllık hedef olarak açıkladığımız hedefi geçmiş, tüm zamanların Peugeot Türkiye için rekorunu kırmış durumdayız. Bu tam olarak ne demek derseniz, unutmayalım ki geçtiğimiz 9 ayda birçok şey yaşadık Türkiye’de…” dedi.

SUV liderliği

Reyhanoğlu, pazarda bugüne kadar erişemedikleri kadar yüksek bir pazar payına ulaştıklarını belirtirken, “Pazar elbette büyüdü ama biz pazarın büyümesine göre çok daha fazla büyüdük. Pazar yüzde 65 büyümüş iken biz Peugeot Türkiye olarak yüzde 180’in üzerinde büyüdük. Sene başında ne demiştik? Peugeot olarak SUV lideri olacağız demiştik. SUV liderliğimiz tam gaz devam ediyor. Ticari araçta atağımız devam edecek demiştik. İki yerli marka arkasından üçüncü marka olacağız demiştik. Eylül sonu itibariyle de iki yerli üretim yapan markanın ardından üçüncüyüz. Yani olup biten her şeye rağmen bayilerimizin de desteğiyle müşterilerimizin de güveniyle aslında koyduğumuz bütün hedeflere üçüncü çeyrek sonu itibariyle ulaşmış durumdayız. Bu hedefler sadece performans hedefleri değil, yaptırdığımız marka araştırmalarında da markamızın müşterilerimiz tarafından çok pozitif algılandığını görüyoruz. Bu anlamda da marka hedeflerimizi gerçekleştirmiş durumdayız.

Rekorun rekoru

Biz Peugeot Türkiye olarak bu sene ilk 9 ay sonunda zaten markanın ülkemizdeki en yüksek satış adetine imza atarak tarihi bir rekor kırdık. Şimdi Cumhuriyetimizin 100. yılında rekorun rekorunu kırmayı hedefleyerek 75 bin adetin üstünde bir satışla yılı tamamlamayı amaçlıyoruz. Yani geçen seneki satışımızı bir yandan iki kat fazla artırırken bir yanda da ülkemiz tarihi açısından çok önemli bir kilometre taşı olan bir yılda markamızın Türkiye’deki en yüksek satış performansını üst üste rekorlar kırarak daha da yukarı taşımış olacağız. Yani özetle tarihi bir yılda biz Peugeot olarak tarih yazıyoruz.” şeklinde konuştu.

Globalde Türkiye’nin durumu

Büyük başarılarının global tarafından da görüldüğünün altını çizen Reyhanoğlu, “Bu tarihi de sadece kendi ülkemiz sınırları içinde yazmıyoruz. Geçen sene hatırlarsanız global CEO’muz Linda Jackson ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmişti. Kendisi Türkiye’ye geldiğinde bizlere 147 ülke içerisinde Türkiye satış sıralamasında yedinci sırada demişti ve Türkiye’yi daha yukarıda görmek istediğini söylemişti. Peugeot Türkiye olarak ilk 9 aydaki performansımızla tüm dünya çapında iki sıra birden yükselmeyi başararak global anlamda en çok Peugeot satılan 5. ülke konumuna ulaşmayı başardık. Şimdi hedefimiz sene sonundaki rekor sonuçlarımızla 5. basamaktan daha da yukarıya tırmanmak. Bu konuda gerçekten iddialıyız. Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Türkiye olarak ilk 5 oluşuyor.

Yoğun bir talep devam ediyor 

Reyhanoğlu, ayrıca, “Müşterilerimiz showroom’dan içeri girdiği zaman hazırda araç bulunmadığı durumlarda geleceğe yönelik sipariş yazıyoruz. Ve her ay bir önceki ayın yüzde 30 satışı devrederek geliyordu. Şu anda tedariğimiz biraz daha rahat. Dolayısıyla bu durum tam yüzde 30 olarak devam etmiyor. Ama yine yüzde 15’ler seviyesinde geçen aydan devrederek gelen siparişlerimiz var.” dedi.

3 temel unsur

Peugeot‘nun rekor senesini geçirmesinin arkasındaki üç temel unsuru sıralarken de “Markamız ve ürünlerimizle birlikte ekibimiz ve teşkilatımız aslında” dedi.

Toplantıdan bazı notlar:

*Öncelikle yeni 2008 SUV liderliğimizi pekiştirecek. Yeni 2008 lanse edildiği ilk ayda yani eylül ayında tekrar lider olarak segmentine geri döndü. Dolayısıyla markamızın koyduğu tüm hedefleri gerçekleştirmemizde yeni 2008’in çok büyük bir katkısı var. 508 de D segmentinde piyasaya sunduğumuz ve kendi müşteri kitlesi olan bir modelimiz. Yeni 508’i hem filo tarafında hem de perakende tarafında müşteri kitlesiyle buluşturduk. Toplamda da sene sonuna kadar bu modelden toplam 3 bin adetlik satış hedefimiz var, bunun 1.000 adetinin yeni 508 olmasını hedefliyoruz.

*2008, yıl sonuna kadar toplamda 6 bin adet civarı olur. Yerini aldığı modelle birlikte bugüne kadar 12 bin 500 sattı. 6 bin adet ise, yeni modelin lansmanından yıl sonuna kadar satış hedefi. Sene sonu toplam 2008 satışı özetle 18 bin 500 adet oluyor.

*Pazarı söyleyeyim Peugeot’yu söylemeyeyim. Beklediğimiz pazar yine 1 milyonlar seviyesinde önümüzdeki yıl için. Bu da oldukça iddialı diye düşünüyoruz.

*Bu sene lansmanını yaptığımız bir diğer modelimiz Yeni 408’di. Mart ayında satış hedefimiz 5000 adet demiştik. Eylül sonu itibarıyla 6800’i aşan bir satışa ulaştık. 408’de hedeflerimizi yıl ortasında aştık ve yukarıya doğru revize ettik. Artık bu modelde yıl sonu hedefimiz 8500 adetin üstünde bir satışa ulaşmaktır diyebilirim.

*2008, 3008, 408 ve 5008’in segmentlerinde gösterdiği üstün başarılarla 2023 yılını Peugeot olarak toplam SUV’da lider olarak kapatacağız. Bu konuda iddialıyız ve hedefe doğru ilerliyoruz. Elbette net sonuçlar ve adetler konusunda 2024 başında hep beraber tekrar konuşacağız.

*408 ‘de Çin’den sonra dünyadaki ikinci pazarız. Avrupa’da da birinciyiz.

*İki yerli üreticinin ardından üçüncü marka olacağız demiştik. Bu iddiamız da pekiştirdik ve bunu da gerçekleştirdik. Üçüncü en çok tercih edilen marka olarak yolumuza devam ediyoruz.

*Bu sene açtığımız 5 bayiyle birlikte 61 bayiye ulaştık. Yıl sonuna kadar açılacaklarla 63 bayi ile yılı kapatmayı planlıyoruz. Bunlardan ilki yeni ve büyük bir İstanbul bayisi olacak. Bir de Aksaray’da bayi açacağız.

*Peugeot CEO’su Linda Jackson ülkemizi ziyaret edecek. Linda Jackson’ın Kasım ayında gelişiyle birlikte biz de ülkemiz ve Pazar hakkında kendisini birebir de bilgilendirip hedeflerimize ulaşma yolunda desteklerini rica edeceğiz. Doğruyu söylemek gerekirse tabii ki kendisi çok yakından takip ediyor Türkiye’deki başarıların, olup bitenin çok farkında.

Recep Bozdağ – Bodrum

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz