Oto Havadis

Kiralamaya dikkat!

Araç kiralamaya olan talebin, satın alma maliyetlerinin yüksek olması ve otomobilin yatırım enstrümanı vazifesini terk etmesiyle artması, kiralamada uzun yıllardır var olan mağduriyetleri tekrar artırmaya başladı.

Selçuk Nazik

Türkiye’de araç sahibi olmak hem bireyler hem de şirketler için yüksek vergi yükü ve işletim maliyetleri nedeniyle her geçen gün zorlaşıyor. Burada araç kiralama bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Ortalama 300 bin kiralık aracın yollarda seyrettiği ülkemizde, finans maliyetlerinin yıllık yüzde 50’lere geldiği ekonomik atmosferde araç kiralamaya olan talep, beraberinde süreci kötüye kullanan kişi ve kurumların her geçen gün çoğalmasına sebep oluyor.

Kısa, orta ve uzun dönem kiralamada birçok problemle karşılaşıldığını aktaran LenaCars Genel Müdür Selçuk Nazik, geçmişte mağdur olmuş yüzlerce müşteriyle karşılaştıklarına dikkat çekti. Nazik, konkordatolar arttığı için kiralanmış araçların trafikte bağlanabildiğine, mekanik veya kozmetik hasarlar sonrasında çok yüksek fatura bedellerin tüketiciye yansıtıldığına ve kredi kartlarından yüksek tutarlarda provizyonlar çekilebildiğine dikkat çekti.

Yönetmeliklere uymayanlar açıklansın

“İnternette öne çıkan taklit kiralama firmalarına karşı dikkatli olmalıyız” diyen Nazik, “Bugün aşağı yukarı güvenilir diyebileceğimiz sadece 180 oto kiralama firması var. 1000 TL günlük kirası olan bir aracı 400 TL’ye kiraladığını iddia eden bir işletme varsa uzak durun, iki kez düşünün. Tıpkı gıda sektöründe olduğu gibi tüketiciyi dolandıran, mağdur eden, yönetmeliklere uymayan oto kiralama ve ikinci el araç satış işletmeleri ile sıfır kilometre araç bayilerinin açıklanması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Nazik, mağduriyetleri kökten çözmek için hem tüketicilerin daha dikkatli olması hem de kanun yapıcıların da sinekleri öldüren değil bataklığı kurutan çözümler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Ağırlıkla bireysel ve kısa dönem kiralamalarda mağduriyetin sık yaşandığını da kaydeden Nazik, “Bunun en temel nedeni ise kısa dönemde, kiralama ücretinin peşin olarak kredi kartından ya da havale yoluyla ödenmesi” ifadesini kullandı.

Exit mobile version