Oto Havadis

2025 yılında 1 milyon için 4 faktör

Cardata Genel Müdürü Yalçın, ‘sıfır’ araç satışlarının 2025 yılında da bir milyon adedin altına düşmesini beklemiyor. Yılmaz, bunun için dört ana faktör saydı: “Elektrikli ve hibrit araç segmentinin artan cazibesi, finansman destekleri, kampanyalar ve yerel üretim teşvikleri.”

Otomotiv sektörünün veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketlerinden Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, otomotiv pazarının iyi bir yılı daha geride bıraktığını söyledi. Aralık ayı satış beklentilerinin 160 bin- 170 bin adet bandında olduğunu ifade eden Yalçın, “Bu, sıfır kilometre araç pazarında 2023 yılı rekorunun kırılacağını gösteriyor. İkinci el tarafındaysa 2024 yılında toplam satışın 7 milyon adedi aşarak yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz.” dedi.

2025’te büyüme ivmesi korunacak

Türkiye’de otomotiv sektörünün, güçlü tüketici talebi, ötelenmiş tüketici talebi, yenilenen kampanyalar ve pazarın dinamik yapısıyla 2025 yılında da canlılığını sürdüreceğini vurgulayan Yalçın, “Sıfır kilometre araç satışlarının 2025 yılında da bir milyon adedin altına düşmesini beklemiyoruz. Elektrikli ve hibrit araç segmentinin artan cazibesi, sıfır kilometre araç pazarında büyümeyi destekleyecek önemli faktörlerden biri olacak. Yıl boyunca markalar tarafından sunulan finansman destekleri, kampanyalar ve yerel üretim teşvikleri, pazarın canlı kalmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

İkinci elde yükseliş trendi sürecek

İkinci el araç pazarındaki büyüme trendinin 2025 yılında da devam edeceğini ifade eden Yalçın, “2025’te ikinci el satışlarının, talebin güçlü kalması ve sıfır araç fiyatlarının yüksek seyri nedeniyle 8-9 milyon adet aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz. Fiyat avantajı, daha hızlı erişim ve geniş araç seçeneği gibi faktörler, ikinci el araçlara olan ilgiyi sürdürecektir. İkinci el araç fiyatlarının artık normale dönmesiyle; sıfır kilometre ve ikinci el araç fiyatları arasındaki farkın artması, ikinci el araçlara olan talebi artırabilir. Engelli muafiyetine ilişkin düzenlemeler, sıfır kilometre araçlarda belirli segmentlerde hareketlilik oluştururken, ikinci el pazarında daha sınırlı bir etki meydana getirecektir.” dedi.

Çinli-Avrupalı rekabeti olabilir

Çinli üreticilere benzinli ve hibrit araçlar için getirilen ek verginin, fiyat artışlarına yol açacağı için kısa vadede Çinli markalar açısından dezavantajlı bir durum ortaya çıkabileceğine değinen Yılmaz, “Vergi yükü, fiyat hassasiyeti yüksek olan tüketicilerin Çinli markaları tercih etme olasılığını düşürebilir. Bu ancak Çinli markaların agresif fiyatlama stratejileriyle aşılmaya çalışılabilir. Ayrıca Avrupalı markaların hibrit ve benzinli araçları, Çinli rakiplerin fiyat avantajını kaybetmesiyle daha cazip hale gelebilir.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, ayrıca elektrikli ve hibrit araçların pazar payının, artan çevre bilinci ve devlet teşvikleriyle giderek yükseldiğine de dikkat çekti.

Exit mobile version