Hidrojenli fuar

Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen 2024 IAA Transportation Fuarı dün sona erdi. Fuar’da elektrikli araçlardan yanında hidrojenli araçlara yönelik örnekler dikkat çekti.

Toyota, Hannover’deki fuara ilk kez katılarak ticari araçlardaki büyümesini ve sektöre sunduğu yenilikçi çözümleri sergiledi. Toyota standının bir bölümü de, markanın hidrojen mobilite çözümlerine ayrıldı. Bu alanda, hidrojen yakıt hücreli Hilux prototipi, kamyonlar, otobüsler ve yakıt hücresi sistemleri sergilendi.

Türk Sanayisinde 68 yıllık bir geçmişe sahip HABAŞ da, Türk Mühendisliğiyle tasarlanan HBS markalı elektrikli ve hidrojenli otobüslerini ziyaretçiler ile buluşturdu. Hidrojen ile çalışan Comfortcity-H2 şehir içi yolcu otobüsü yenilenebilir enerjiden ve sudan elde edilebilen hidrojen, araç üzerinde bulunan yakıt hücresinde oksijen ile birleşerek elektrik üretiyor. Comfortcity-H2’nin menzili, sahip olduğu hibrid teknolojisi sayesinde 1.000 kilometrenin üzerine çıkabiliyor. 10 dakikanın altında olan dolum süresi ise operasyonlardaki hızını artırıyor.

PEUGEOT da kervanda

Stellantis tarafından geliştirilen ve Peugeot hafif ticari ürün gamına önemli kazanımlar sağlayacak olan yenilikçi hidrojen yakıt hücresi (FCEV) teknolojisi fuarda tanıtıldı. 500 km’nin üzerinde menzil sunan, sadece 5 dakikada yakıt ikmaline olanak tanıyan ve kargo kapasitesinden ödün vermeyen bir orta güç mimarisi geliştirdi. Peugeot, kıta genelinde hidrojen devriminin vaat ettiği fırsatları değerlendiriyor.

Öncü Stellantis Pro One

Stellantis’in ticari araçlara yönelik İş Birimi Stellantis Pro One Avrupa’da orta boy hidrojenle çalışan minibüs yelpazesi sunan ilk üretici olup yakında ürün gamına büyük boy minibüs yelpazesini de eklemeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Stellantis Pro One Opel Movano HYDROGEN’i sergiledi. Stellantis sıfır emisyonlu bir hidrojen yakıt hücresi çözümü de geliştirdi. Grup, büyük boy minibüslerde 500 kilometrenin üzerinde menzil sağlayan ve sadece 5 dakikalık yakıt ikmal süresine sahip bir güç mimarisi tasarladı.

Avrupa’da hidrojenin geleceği

Hidrojen, küresel düzeyde başlatılan birçok uluslararası projenin gösterdiği gibi, enerji geçişinin temel taşı haline geliyor. Sürekli gelişen bu senaryoda, bu teknolojiye daha hazırlıklı olan ve devlet yatırımlarıyla desteklenen pazarlar var. Örneğin, şu an Avrupa’da 700 bar tedarik eden 250’nin üzerinde nokta bulunuyor. Ve bunların çoğu; Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre’de yer alıyor. 2030 yılına kadar hidrojen şarj ve yakıt ikmal istasyonlarının sayısı 500’ü aşacak. Avrupa planındaki asgari gereksinimler, her şehir merkezinde en az bir hidrojen istasyonu olmasını ve bunun büyük yol koridorlarında her 200 kilometrede bir olmasını gerektiriyor. Bu noktada, hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin Avrupa’da büyük bir yatırım dönemi yaşadığını açıkça görmek mümkün. Stellantis ise, bu teknolojiye inanan ve Avrupa’da hidrojen yakıt hücreli ticari araçları yola çıkaran ilk üretici olarak öne çıkıyor.

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz