Parlıyor

Peugeot 308 1.2 130hp EAT6 Allure

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

C segmentinde hemen her gün yeniliklerin kapısını açan Peugeot, 308 modeliyle segmentinde ışıl ışıl parlıyor. “2014 Yılın Otomobili” unvanına sahip 308, segmentindeki Golf ve Focus gibi dişli mi dişli rakipleri karşısında her geçen gün kendine daha fazla yer ediniyor desek, yanlış olmaz.

DIŞTAN İÇE
Peugeot 308, ilk jenerasyonun tersine modern ve göz dolduran çizgilere sıçramış. Diğer bir ifadeyle, eski sıkıcı çizgilerinden sıyrılmış. Tek parçalı ızgaraya veda eden Peugeot, logosunu da kaputun üzerine koyarak değişime başlamıştı. Yeni 308’de tamamı LED farlar ile yenilendi ve sis farları ile birlikte konumlandırılan sinyallerle ön farlarda yalnızca beyaz LED’ler ön plana çıkıyor.
Bu far tasarımıyla sportiflik arttırılırken, kaputta logonun her iki tarafına yerleştirilen detay çizgiler bu düşünceyi güçlendirmiş. Arka tarafa baktığımızda ise 508 ile başlayan “Aslan Pençesi” efekti, 308’de de Neon LED’ler ile ortaya konulmuş.
Aracın içine doğru süzüldüğümüzde, kumada düğmesi kargaşasıdan kurtarılmış bir ön panel ile karşılaşıyoruz. Hava sirkülasyonu, kapı kilitleme, ön-arka cam rezistansları ve dörtlü flaşör yer aldığı orta konsolda diğer tüm özellikler, 9.7’inçlik multimedya sisteminin içine yerleştirilmiş! Öyle ki, ilk anda ‘hani kontrol düğmeleri’ diye sormanız işten bile değil! Bu orta konsol dizaynının bir sanatçı estetiğiyle düzenlendiğini söyleyesek pek de abartmış olmayız.
Kokpitin alüminyum detayları, orta konsolu kaplayan piano black kaplamalar ise estetiği devam ettiren öğeler olarak kaliteyi ve de algısını yukarılara doğru taşıyor.
Test yazısında en çok yazmak istediğim cümle; “Küçük direksiyon simidine bayıldım”. Altı kesik yapısı, kaliteli malzemeleri ve performans paketinde yer alan vites kulakçıkları ile tabiri yerindeyse sürüş keyfinin dibine vuruyorsunuz.
Üst arafa doğru konumlandırılmış gösterge panelinin takibi oldukça kolay ve şık. Gözünüz yoldan ayrılmadan yakıt tüketimi, hız göstergesi ve devir saatini -ki, saat yönünün tersine döndüğünü söyleyelim- kolayca takip edebiliyorsunuz.
9.7 inçlik ekranın tam ortasında krom bir ayrıntı ile, hemen sol tarafından multimedya sisteminin sesini ayarlayan nostaljiyi de unutturmayan bir buton yer alıyor.
Ön koltuklarda ergonomi ve konfor konusunda sorun yaşamıyorsunuz. Arka koltuklarda da yeterli baş ve diz mesafesinin olduğunu söyleyebiliriz. 1.44 m2’lik cam tavana sahip olan 308, bununla iç mekandaki ferahlığını dah ada arttırıyor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MOTOR VE PERFORMANS
Kaputunun altında taşadığı yalnızca 3 silindire sahip ve 1.2 litrelik turbolu küçük motor, yüksek sıkıştırma oranı ile 130 beygir gibi yüksek bir güç ortaya çıkartıyor. Bu yüzden, buna Peugeot 308’in en güçlü motor seçeneği dense yanlış olmaz. Gaz pedalına verdiği tepkileri bir hayli başarılı olan Peugeot 308 1.2 Pureteceh EAT6, ara hızlanmalarda da adeta bir spor otomobilin performansı ortaya koyuyor. 1150 kg’lik hafifletilmiş gövde yapısı da performansa katkı sağlarken yakıt tüketimini de aşağılara çekiyor. Bu noktada, 1.2L PureTech 130 hp motorun, 2014 yılında resim gözlemciler eşliğinde 1718 km’lik Edirne-Ardahan rotasını 1 depoyla ve 3.2 lt/100 km tüketim ortalaması ile geçtiğini hatırlatmak gerek.
Test misafirimizde bulunan Performans Paketi Opsiyonunda 18 inçlik sportif jantlar, F1 vites kulakçıklarının ve sport tuşunun olduğunu söyleyelim. Sport tuşuna birkaç saniye basılı tuttuğunuzda 308’in içinden bir spor otomobilin çıkacağını zannediyorsunuz. Sport durumuna geçen araçta, gösterge paneli tamamıyla kırmızı olurken, sürüş bilgi ekranında anlık beygir, tork ve G Kuvveti bilgilerini görüyorsunuz. Bunun yanında motor sesi (amfi yardımıyla) V8 tonunda çıkmaya başlarken, direksiyon, pedallar ve EAT6 otomatik şanzımanın verdiği tepkiler tamamıyla performansa yönelik çalışmaya başlıyor.
Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, otomatik katlanan aynalar, kararan iç dikiz aynası, hız sabitleyici ve hız limitleyici, USB ve AUX girişi, far ve yağmur sensörü gibi teknolojilere sahip olan 308’de 4 mobil cihazı aynı anda şarj etmenin mümkün olduğunu da aktarmış olalım.
Yaklaşık 400 kilometrelik test sürüşümüz boyunca bizim yakaladığımız ortalama ise, bu rakamın biraz bayağı üzerinde: 9.2 lt/100 km. Tabiki bu değerin, yoğun İstanbul trafiğinde ve zaman zaman Sport modunda yüksek performans ile elde edildiğini belirtmek gerekiyor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NETİCE

Peugeot, yeni 308 ile rakipleriyle mücadelede dişlerini daha da keskinleştirdiği aşikâr. Özellikle tasarım, donanım ve motor performansı ile bir Peugeot bayiine uğrayıp test sürüş yaptığınızda bunu daha iyi anlayacaksınız. Bunun yanında yol tutuşu, konforu ve sürücü kullanımına verdiği yanıtlar ile yakın zamanda Almanları ekarte ederse hiç şaşırmamak gerekir.

Recep Bozdağ

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz