Şehiriçi güzeli

 

Şehiriçinde sessiz sakin kullanacağım, uzun yolda zaten fazla işim olmaz diyorsanız, şehiriçi güzeli Micra işinizi fazlasıyla görecektir.

Nissan Micra ilk olarak 1982 yılında karşımıza çıkar. Daha çok bayanların kullanmayı tercih ettiği sevimli, enerjik ve küçük yapısıyla dikkat çekiyor. Ülkemizde daha çok bilinen ise ikinci nesil olan Micra. 3. nesilde önceki nesillere benzemeyen bir tasarıma kavuşan araç, 2010 yılında dördüncü nesille karşımıza çıktı. Bugün gördüğümüz yüzüne ise geçirdiği makyaj sonucu kavuştu. Özetle bugünkü test misafirimiz Nissan Micra’nın 1.2 litrelik 80 HP’lik Match versiyonu.

DIŞTAN BAKINCA

Micra, geçirdiği son makyajla Nissan ailesinin genel tasarım özelliklerine kavuştu. Genel anlamda yuvarlak hatlı bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebileceğimiz Micra, aslında son makyajla feminenlikten uzaklaşırken, daha bir sert ve modern çizgilere sahip oldu. Ön panjurda yer alan marka logosu “V” şekilli süsleme içerisine alınırken ok biçimli farlar sportif bir dokunuşa örnek sayılabilir. Diğer bir deyişle, bu ön ızgara değişimi miniklikten kendini kurtarırken daha alımlı bir hale geldiğini söylesek yanlış olmaz. Sis farlarının yuvarlıklığı, tampondaki hava girişi kromajlı süslemeler ve yan bölümde aynalar ve de kapı kolları da aynı dokunuşa sahip.
Yandan bakıldığında tam bir şehir aracı görüntüsü çizen Micra, arka bölümdeki dik yerleştirilmiş stoplar, büyük bagaj kapağı camı, spoiler ve kromajlı egzoz çıkışı gibi öğelerde dikkat çeken ayrıntılar arasında yer alıyor.
Nissan Micra, 3.825 mm boya, 1.665 genişliğe ve 1.510 mm yüksekliğe sahip. Aks mesafesi ise 2.450 mm.

İÇTEN BAKINCA

Micra’nın içine adım atınca, yuvarlak hatlar ve açık renkli malzemelerin ağırlıkta olduğu bir mekan sizi karşılıyor. Kullanılan sert plastik malzeme, kalite hissini düşürmemiş. Dışarıda kaybolan feminenlik aslında içeride kendini koruyor desek yanlış olmaz. Ön kapılarda büyük cepler mevcut. Kapı kolları ve havalandırma ızgaralarının çevresi kromaj kaplı. ESP, yol bilgisayarı, yan ayna ve lastik basıncı belirleme kumandaları ile far yükseklik ayarı direksiyonun soluna yerleştirilmiş. Direksiyon simidi açık renkli ve sevimli gösterge panelini takip etmek oldukça kolay. Orta konsolda siyah zemin tercih edilmiş. Burada ses sistemi ile havalandırma sistemi panelleri yer alıyor. İlginç bir vites kolu biraz eğreti durmuş sanki. Etrafında ise küçük cep ve bardaklık mevcut. Araçlarda kolçak olmasını çok severim ve Micra’da var! El freni kolu da kolçağın altında kendine yer bulmuş USB ve Aux girişleri nedense torpido gözünün biraz üstüne konulmuş. Ayrıca arka camlar elektrikli olsa idi n’olurdu sanki!
Normal boyutlarda bir sürücü problemsiz olarak kokpite sığıyor ve arkadakiler diz ve baş mesafesi sorunu yaşamıyor. Kısacası 4 kişi çok rahat seyahat edebiliyor. 265 litrelik bagaj hacmi de bu otomobil için yeterli seviyede.
Unutmadan, Micra’nın Street, Match ve Desire donanımlı seçenekleri mevcut. Test aracımız Match donanımlı ve cam tavan ile dokunmatik digital ekrana sahip değildi.

MOTOR VE PERFORMANS

Test aracımızın kaputunun altında 1.2 litrelik 80 HP güç üreten ve 4000 d/d 110 Nm tork açığa çıkartan benzinli bir motor vardı. 0’dan 100 km/s sürate 14.5 saniyede çıkabilen aracımızın maksimum sürati 161 km/s. Yakıt tüketimi ise ortalama 5.4 lt/100 km olarak verilmiş. Test süresi boyunca yakaladığım değer ise ortalama 5.9 lt/100 km oldu. Bunun yüzde sekseninin şehirdışı yolculuk sonucu olduğunu belirtmem gerek. Şehiriçine girdiğiniz an -ki Micra bir şehir aracı- bu ortalama değerin 8.0 lt/100 km’yi bulması işten bile değil. Bu arada, Micra’nın en verimli olduğu süratin 90 km/s civarında yapılan sürüşlerde olduğunu da not edelim.
Araçta varolan CVT şanzıman vites geçişlerini pek hissettirmiyor.
Süspansiyonları biraz sert olan araçta, direksiyon sistemi hafif ama sürücünü hareketlerine yeterli cevabı verebiliyor. İlk harekette ivmelenmesi başarılı ama yine de motor gücünü düşüklüğü yükses sese rağmen düşük hızlanma ortaya çıkartıyor.
Netice de, şehiriçinde sessiz sakin kullanacağım, uzun yolda zaten fazla işim olmaz diyorsanız, şehiriçi güzeli Micra işinizi fazlasıyla görecektir. Zira B segmenti olmasına rağmen iç mekanın ferahlığı, otomatik vites özelliği şehiriçinde size rahatlık sağlayacaktır. Yani amacına uygun kullanıldığında karşılığını yeterince verecektir.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz