Özel ve heyecan verici

Jaguar XE R-Sport 2.0

Farklı olmak isteyenlerin tercihi olan Jaguar, XE R-SPORT versiyonu ile performans ve tasarımı birleştiriyor. Sahip olduğu asalet ve itibarının yanına koyduğu heyecan verici performansı, hassas kullanımı, dinamik tasarımı ve sürüşü cezbediyor.

JON2


1935 yılında, SS Jaguar adı ile kurulan İngiliz efsanesi otomotiv firması, ilk sportif modelleri olan SS 90 ve SS 100 modellerini üretti. 2. Dünya Savaşı ile birlikte SS Jaguar ismi negatif bir anlam kazanınca SS harfleri tarihe gömüldü. Şirket Jaguar ismi ile bugünlere kadar geldi.
Türkiye’de Borusan Otomotiv çatısı altına geçtikten sonra Borusan’ın markayı öne çıkartmaya başladığı dikkatlerden kaçmıyor. 2009 yılı Driver Power anketinde İngiltere’nin en iyi arabası seçilen Jaguar’ın ürettiği asil spor sedanı olan XE R Sport 2.0 litre dizel versiyonu bu haftaki test misafirimiz oldu.
Farklı olmak isteyenlerin tercihi olan Jaguar, XE R-SPORT versiyonu ile performans ve tasarımı birleştiriyor. Sahip olduğu asalet ve itibarının yanına koyduğu heyecan verici performansı, hassas kullanımı, dinamik tasarımı ve sürüşü cezbediyor. Klasik arkadan itişli olması da cabası! Jaguar XE, bugüne kadarki en hafif, endayanıklı ve markanın merak uyandıran iki modelinden 4 kapılı sedan olanı.

JYAN

DIŞTAN BAKINCA

Jaguar kullanmak farklılıktır! Akıcı çizgileri, lüks iç tasarımı ve premium saflarında yer alması bu farklılığın ilk akla gelen özellikleri. Ağırlıklı olarak alüminyum kullanılan Jaguar XE, uzun aks aralığı ve alçak oturma konumu ile adeta coupe havasında özel bir yapıya sahip. Araca profilden baktığınızda dahi hareket ediyor izlenimi mevcut. XE’nin kaputu güçlü ve kaslı bir yapıya sahip. XE’nin spor stili Satin Chrome kanatçıklı spor ön tampon, gövde renginde marşpiyeler, bagaj spoyleri ve R Sport armalı Satin Chrome yan havalandırmalar içeriyor! Buna paralel olarak 18 inç 5 Kollu alaşım jantlar, XE R Sport’un güçlü görünümünü ve sportif karakterini ön plana çıkartıyor.
Jaguar’ın yeni tasarım elsefesi çerçevesinde ortaya konan ilk model olmasının yanısıra sınıfında alüminyum ağırlıklı monokok gövdeyi kullanan ilk otomobil olma özelliğine sahip olduğunun altını çizmek gerekiyor.
XE’nin arka kısmına doğru geçtiğimizde ise keskin çizgilerin devamını görüyorsunuz. Tasarım anlamındaki özelliklerini F-TYPE’tan alan XE’nin Led destekli arka lambaları her mesafeden kolayca fark edilmesini sağlıyor. Marka logosu bagaj kapağı ortasına marka amblemi yerleştirilmeş ve bagaj üzerindeki hafif kanat aracın sportif kimliğine atıfta bulunuyor. Alt kısımda da eksoz çıkışları ve park sensörleri ile güçlü görünümü kuvvetlendirilmiş.

JIC2

İÇERİYE BAKIŞ
XE’nin iç mekanına adım atınca iç tasarımın müthiş konforunu ve ferahlığını anında hissediyosunuz. Şık malzeme ve kaplamalar klasik Jaguar işçiliği ile birleşince iç tasarımdaki hassasiyeti frk etmemek mümkün olmuyor. Sürücüyü yormamak üzerine tasarlanmış iç mekanda ergonomik deri sürücü koltuğu, sürücü görüşünü etkilemeyen yan sütunlar, yan aynaların büyüklüğü olması güven hissini yukarıya taşırken, elektrikli direksiyon tasarımı çok başarılı. Direksiyon üzerinden yol bilgisayarını ve ses sistemini kontrol etmeniz mümkün. Sportifliğine katkıda bulunan direksiyon simidi ele iyi oturuyor.
F-TYPE’dan mülhem kadranlar, XE’nin spor sedan özelliklerinin altını çiziyor. Gösterge panelinde tüm versiyonlarda sunulan yüksek çözünürlüklü renkli ekran, şık ve dikkat çekici ön panel üzerinden araca dair tüm bilgileri net olarak görebiliyorsunuz. Mesela, zemine göre seçtiğini güvenli sürüş modundan tutun yakıt ve güvenlik bilgilerine kadar verileri izlemeniz mümkün. Segmentinde stereo kamera teknolojisini ilk kullanan üreticilerden biri olan Jaguar’da, bu sistem güvenliği sağlama yanında trafik ışıkları tanıma ve şeritten ayrılma uyarı fonksiyonlarını da yerine getiriyor. Bunlarla birlikte XE’de kör nokta izleme, adaptif cruise control, ters trafik algılama, yakın araç algılama, yarı otomatik paralel ve dik park etme gibi sistemlerde bulunuyor.
InControl ismi verilen XE’nin yeni bilgi eğlence sisteminin merkezinde sekiz inçlik dokunmatik ekran bulunuyor. Sade metin kullanan ses kontrolü ile sürücü gözünü yoldan ayırmadan sistemler arasında seçim yapabilir. Harita verilerinin güncellenmesi de kolaylıkla yapılabiliyor. Sistem Bluetooth, ses akışı ve USB bağlantısını da destekliyor. Ayrıca yeni XE, segmentinde ilk kez Meridian ses teknolojisini kullanan araç olarak kayıtlara geçiyor.

JIC1

BU DETAYDAN BAHSETMEDEN OLMAZ
XE R-SPORT’ta bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir detay var; iç tasarımda görsel olarak merakı celbeden döner vites seçici… Ön konsolda orta panelde bulunan Jaguar’ın benzersiz bu vitesi bizi karşılıyor. İlk anda ‘bunun vitesi nerede’ sorusunu sorduran uygulama, start butonuna basınca ile kullanıma hazır hale geliyor. Stop durumunda ise panelin zeminine gizlenip düz bir alan meydana getiriyor.

SÜRÜŞ MODLARI
Jaguar XE R-SPORT’te diğer bir özellik de sürüş modları… Orta konsolda bulunan döner vites seçicinin alt kısmında konumlandırılmış butonun sağ ve sol kısmına basarak değişken sürüş modlarını seçerek kendinizi en iyi hissedeceğinizi sürüşü seçebiliyorsunuz. Normal modda sistem seçimini yolun durumuna göre kendisi yapıyor. Ayrıca Eco, Dynamic veya Rain Ice Snow modlarını da hava durumuna göre seçebiliyorsunuz.

MOTOR VE PERFORMANS
XE’nin kaputunun altında bulunan 2.0 litre çift turbo beslemeli dizel motor 4000 d/d’de 180 HP güç ve 1750 d/d’de 430 Nm tork üretiyor. Zf 8 ileri otomatik drive select şanzımana sahip. Direksiyonun arkasındaki iki kulakçık ile manuel olarak kullanabiliyorsunuz. XE R-Sport’un hızlı ve gelişmiş 8 ileri otomatik şanzımanı, anlık tepki ve sürücü geri bildirimi için motoru en etkili devir aralığında daha uzun süre tutma özelliğine sahip.
8 kademeli şanzımanlı XE, 7.8 saniyede 100 km/s hıza ulaşırken, 228 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Süspansiyon sistemi çok başarılı olan aracın, 4 silindirli ve dizel olması sessiz çalışmasını engellemiyor. Motorun her devri ileri atılmaya hazır jaguar misali… Şanzıman ve motor uyumu gayet iyi, vites geçişlerinde sarsıntı hissettirmiyor. 430 Nm’lik yüksek torkun alt devirlerde de kullanımda olması yüksek bir çekiş gücünü ortaya çıkartıyor. XE’nin yakıt tüketimi ortalama olarak 4.2 lt/100 km, şehiriçi 5.0 lt/100 km ve şehirdışı 3.7 lt/100 km olarak verilmiş. Uzun yol sürüşlerinde düşük yakıt seviyesini yakalamanın mümkün olduğunu da ayrıca belirtelim. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman aynı zamanda düşük diyebileceğimiz106 CO2 (g/km) emisyon değerine sahip.

JARKA

NETİCE
Netice olarak, premium bir araç satınalma seçenekleri arasında Jaguar XE R-SPORT bulunabilir.
Bakışların her daim üzerinde olduğu bir XE, gerçekten farklı ve cezbeden asil bir tasarıma sahip. Akıcı ve sportif hatları, lüks iç tasarımı ve konforu premium anlamda markayı öne çıkarıyor. Jaguar markasının asaletini ve itibarını da hesaba katarsanız sürücüsünü ayrıcalıklı bir konuma taşır. Ayrıca düşük yakıt tüketimi ve emisyon rakamları, en sade spor sedan otomobil olmasıyla birlikte değerli ikinci eli ile bir adım öne çıkıyor. Uzun servis aralıklarını ise yabana atmayın.

Recep Bozdağ

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz