En hızlı dizel SUV: Yeni Bentley Bentayga

Dünyanın en hızlı ve en güçlü lüks dizel SUV’si Bentley Bentayga’nın 4,0 lt V8 motoru 435 HP güç ve 900 Nm tork üretirken, 270 km/s maksimum hıza ulaşıyor.

bentaygaon

Dünyanın en hızlı ve en güçlü lüks dizel SUV’sinin merkezinde, gelişmiş bir teknolojiye sahip olan, tamamen yeni, üçlü şarjlı, 4,0 litre, 32 valf V8 motor yer alıyor. 435 HP ve 900 Nm tork üreten Bentayga Diesel, 270 km/s maksimum hıza ulaşyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 4,8 saniyede tamamlıyor.

Bentley’in Crewe’deki mühendisleri, otantik Bentley sürüş deneyimini sunmak amacıyla V8 güç aktarma organlarını geliştirdi. Devir aralığının daha ilk aşamalarından itibaren (sadece 1.000 d/d) yüksek tork sunuluyor ve bu da Bentayga Diesel’in gerçekten hiç zorlanmadan ilerlemesini sağlıyor.
Yeni temiz teknoloji, bir yandan Bentayga Diesel’in en düşük CO2 emisyonuna sahip Bentley olmasını sağlarken, diğer yandan da ona 1.000 km’lik bir menzil kazandırarak otomobilin, örneğin Londra’dan Verbier’e veya Boordaux’dan İskoçya Highlands’e tek bir depoyla gitmesini mümkün kılıyor.
Bentayga Diesel iç mekanda ise, Bentley Bentayga’nın ünlü olduğu inovatif özellikleri, gelişmiş teknolojiyi ve el işçiliği lüksü devam ettiriyor.

Bentayga Diesel, temiz teknolojileri ve geliştirilmiş menzil kapasitesini getirirken, Bentayga W12’nin dinamik performansını da koruyor. Yeni nesil 4.0 litre V8 motor, bir ZF sekiz vitesli otomatik şanzımana bağlanarak 435 HP ve 900 Nm değerinde, üst düzey bir maksimum tork üretiyor. Değişken geometrili, ardışık ikili sargılı turboşarjlar egzoz gazıyla çalışırken, Bentley’in inovatif 48V sistemi tarafından çalıştırılan üçüncü bir elektrikli süperşarj 30 mikrosaniye içinde etkin hale gelerek turbo gecikmesini engelliyor.
Ortaya çıkan sonuç ise, tüm motor-hız aralığı boyunca çabasız ve pürüzsüz bir güç sevkiyatı, yani mükemmel bir Bentley sürüş deneyimi. Bu özellik, Benteyga Diesel’in 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 saniyede tamamlamasını ve 270 km/s maksimum hıza ulaşmasını sağlıyor. Çok düşük hızlardan itibaren muazzam miktarda tork üretiyor ve sadece 1.000 d/d’da maksimum torka ulaşılarak hem mükemmel bir normal yol sürüşü performansı hem de kayda değer bir arazi kapasitesi sağlıyor.
Benzersiz düzeyde incelikli detaylar sunmak amacıyla bu yeni modele ayrıca çeşitli spesifik gelişmeler de dahil edilmiş. Örneğin, özel üretilen egzoz sistemi akustik olarak mümkün olduğunca sessiz ve rafine olacak şekilde tasarlandı.
Seçici Katalitik İndirgemenin eklenmesi, azot oksitlerin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Bu teknoloji, Bentley’in stop-start sistemiyle, 210 g/km değerindeki birinci sınıf CO2 emisyon düzeyiyle ve yakıt ikmalleri arasındaki 1.000 km’lik etkileyici menzil kapasitesiyle bir araya geldiğinde, Bentayga Diesel’i gelişmiş motor verimliliğinde en ön sıraya yerleştiriyor.

bentaygaarka

ÇAĞDAŞ, LÜKS İNGİLİZ TASARIMI
Bentayga Diesel, W12 motora sahip ekürisiyle aynı modern lüks İngiliz tasarımını sunarken, bir benzeri daha olmayan çeşitli tasarım eklemelerine de sahip. Ön kapı alt kenarında yer alan V8 Diesel arması, yeni motor özelliklerinin bir tür hatırlatıcısı olan yeni Bentley “çift-dörtlü” egzoz borusu tasarımıyla tamamlanıyor.
Dış taraftaki belirgin tasarım özellikleri arasında yer alan krom çerçeveye ve orta çubuğa sahip koyu, siyah matris ızgara, arkasında yatan motor ve güç aktarma organlarının bir tür ifadesi gibi. Gümüş rengi veya gri boyalı olarak sunulan yeni Mulliner Sürüş Spesifikasyonu 21” jant opsiyonel olarak tercih edilebilirken, 10 kollu 20” alaşım jant standart olarak sunulur.
Benteyga’nın kokpitinde ise, seçkin ahşap kaplama ve metal öğeler arasındaki titiz dengeyle hem lüks hem de hassaslık açısından yeni standartlar getiriliyor.
Bentayga Diesel tarafından tanıtılan yeni Liquid Amber dahil olmak üzere, özenle seçilen kaplamalar tüm kabinde saf ve şık yüzeyler yaratıyor. 15 parçanın her biri Bentley ustaları tarafından yapıldı ve Bentley’in detaylara verdiği benzersiz özenle tamamlandı.
Bentayga, buzdolabı, özel ısmarlama Linley porselen sofra takımı, tabak takımı, kristal bardak ve kuru ürünler için saklama alanı ile tamamlanan mükemmel bir Mulliner Piknik Sepeti Setine sahip. Açık havada rahatlığınızı korumanız için, sepetin belli bölümleri çıkarılıp koltuk olarak da kullanılabiliyor.
Breitling imzalı mekanik Mulliner Tourbillon saat de özel ısmarlanabiliyor. Saat mekanizmasının en komplike örneği olan Mulliner Tourbillon, otomobilin içindeki özel bir hassas kurma mekanizması tarafından periyodik olarak otomatik şekilde kuruluyor. Bu şaheser, som altınla işlenmiş (müşteriler kırmızı veya beyaz altın seçebilirler), sekiz elmas göstergeyle süslenmiş ve sedef rengi veya siyah yüzey seçenekleri bulunuyor.

HAVA VEYA ARAZİ KOŞULLARINDAN ETKİLENMİYOR
Bentayga’nın geliştirme programı, beş kıtaya yayılarak Bentley markasının tarihindeki en kapsamlı program oldu. Güney Afrika’nın toprak ve çakılından Dubai’nin kum tepelerinden, Cheshire’ın çamurlu arazilerine; dondurucu North Cape’in -30 °C soğuğundan 50 °C çöl sıcağına kadar, Bentayga’nın her türlü yüzeyde ve en uç koşullarda bile performansını koruma becerisi ispatlandı.
Bentayga Diesel’de, dünyanın ilk elektrikli aktif yalpa kontrolü teknolojisi olan ve benzersiz bir 48V sistem kullanan Bentley Dinamik Sürüş özelliği opsiyonel olarak seçilebiliyor. Bu sistem, yüksek ağırlık merkezine sahip büyük araçlarda olduğu gibi, viraj dönülürken yanal yalpalama kuvvetinin etkisini anında yok ediyor ve maksimum lastik teması sağlayarak üstün bir kabin stabilitesi, sürüş rahatlığı ve mükemmel bir yol tutuşu sunuyor.
Bentley’in adaptif ve reaktif sistemi değişken bir burulma direnci sağlayarak, Bentayga’nın hem dinamik açıdan yetkin hem de tüm yolcular için her an konforlu olmasını mümkün hale getiriyor. Daha da büyük güç rezervleri sunmak amacıyla Bentayga Diesel’de yeni bir lityum-iyon akü sistemi kullanan 48V sisteminin bu öncü kullanım şekli, tüm yol yüzeylerinde sessiz ve hızlı tepkilere neden oluyor.
Bentayga’da Elektrikli Hidrolik Direksiyon (EPAS) da bulunuyor. Yeni sistem, sürücüye yapılan geribildirimleri geliştirirken, hem normal yol sürüşünde hem de arazi sürüşünde direksiyon tepmesinden yalıtım sağıyor. EPAS ayrıca, düşük hızlardaki manevralarda hafif ve hızlı bir direksiyon kullanımına olanak sağlayan ve yüksek hızlarda ise mükemmel stabilite için daha düşük bir tepki veren, değişken bir kremayer dişlisi oranına sahip.

Bentayga Diesel, son derece gelişkin bir şasinin ve Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC) sisteminin işbirliği sayesinde üstün bir sürüş rahatlığı, direksiyon hissi ve yol tutuşu sunuyor. Bentayga gelişkin, çok modlu Çekiş Kontrolüne (TCS) ek olarak ayrıca Yokuş İniş Kontrolü özelliğine de sahip.
Yokuş İniş Kontrolü, dik inişlerde aracın hızını otomatik olarak ayarlayarak sürücünün tamamen direksiyon kontrolüne ve önündeki engellere odaklanmasını sağlıyor. Hız, 2 ile 30 km/s arasındaki bir değere önceden ayarlanabilir (her iki yönde) ve sistem %5’ten daha büyük olan eğimlerde çalışıyor.
Tüm Bentley’lerde olduğu gibi Bentayga Diesel’de de çok modlu hava süspansiyonu yer alıyor. Sürücü, dört farklı moddan birini seçebiliyor: Yüksek 2, Yüksek 1, Normal ve Alçak. Örneğin daha zorlu arazi yüzeyleriyle mücadele ederken, Yüksek 2 modu manuel olarak seçilebiliyor. Müşteriler ayrıca bagajdaki bir düğmeyle arka süspansiyonu alçaltarak, bagaj yüklemeyi ve römork bağlamayı daha kolay hale getirebiliyorlar.

bentaygaic

YENİLİKÇİ ÖZELLİKLER VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER

Güvenlik, konfor ve kolaylıkları artırmayı amaçlayan bir dizi teknoloji harikası sürücü destek sistemi ve bilgi-eğlence özellikleri Bentayga Diesel’in yenilikçi, gelişmiş ve iletişim olanaklarına sahip lüks bir SUV olmasını sağlıyor. Bentayga Diesel, Bentley’in Sürüş Dinamikleri Modu ve opsiyonel Hassas Arazi Ayarları üzerinden tüm araçlar arasında en geniş yol ve arazi sürüş ayarları yelpazesini sunuyor. Sayıları sekize kadar çıkabilen modlar, sürücülerin sadece bir düğmeyi çevirerek her türlü yüzey veya yol koşuluna uygun mükemmel dinamik ayarı seçebilmesini sağlıyor. Bu çeşitlilik Bentley Dynamic Sürüş (elektrikli olarak aktive edilen 48V aktif yalpalama kontrolü) ve Elektrik Destekli Direksiyon (EPAS) ile
tamamlanıyor. Hassas Arazi Ayarları tüketicinin geniş bir yelpazeye yayılan arazi yüzeyleri için uygun araç ayarlarını seçebilmesini sağlarken, Sürücü Bilgi Tablosu, pist, yalpalama, tekerlek mafsalı, direksiyon açısı, pusula kerterizi ve rakım konusunda bilgileri görüntülüyor.
Adaptif Hız Kontrolü (ACC) ile birlikte Stop & Go, Öngörülü ACC ve Trafik Asistanı sürücünün öndeki araçla arasında belli bir mesafeyi koruyabilmesini sağlıyor. Öngörülü ACC, navigasyon verileri, sensörler ve kameraları kullanarak, yaklaşan virajlar, şehir sınırları ve hız limiti değişikliklerini öngörerek aracın hızını bunlara göre değiştiriyor ve hem konforu hem de yakıt tasarrufunu artıyor.
Bentayga Diesel’de şehir alanları için çeşitli destek sistemleri bulunuyor. Çok çeşitli trafik işaretlerini tespit edip sürücüye bilgi veren Trafik İşareti Tanıma, park alanından geri geri çıkarken radar teknolojisi kullanarak arkadan geçen araçları tespit eden Arkadan Geçen Araç Uyarısı ve dört kamera kullanarak aracın çevresinin genel resmini gösteren bir sistem olan Top View (Yukarıdan Görünüm) gibi sistemler bir araya gelerek günlük kullanımda büyük kolaylık sağlıyor.
Araçta bulunan Park Asistanı, (hem paralel hem de dikey) uygun park yerlerini tespit ediyor ve dar ve karışık yerlerde bile otomatik direksiyonun devreye girerek park etme manevralarını destekliyor.
Başka inovatif sistemler arasında, kızılötesi teknolojiyi kullanarak potansiyel engelleri belirleyen Elektronik Gece Görüşü ve sürücünün dikkatinin dağılma ihtimalini azaltarak güvenliği artıran Ön Cama Yansıtılan Ekran bulunuyor.
Bentayga’nın sekiz inçlik dokunmatik ekranlı bilgi ve eğlence sistemi, sınıfının lideri navigasyon sistemi ve 60 GB hard disk ve 30 dil seçeneğini gururla sunuyor.
Arka koltuk yolcuları, yeni kullanıma giren, Bentley Eğlence Tabletinden yararlanabiliyorlar. 10,2 inçlik Android tablet, 4G, WiFi ve Bluetooth teknolojileriyle otomobilin içinde kolay ve hızlı bağlantı sağlıyor.
Tüketiciler Bentayga Diesel için üç farklı ses sistemi arasında tercih yapabiliyorlar: Bentley Standart Audio, Bentley Signature Audio ve Naim for Bentley Premium Audio. Bu son sistem, 1.950 watt, 18 hoparlör ve süper yüksek frekanslı hoparlörlerden oluşan bir ağ ile en yüksek ses frekanslarının yeniden oluşturulmasında rakipsiz.

otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz