“Ezber Bozan”a başlığı siz bulun!

Fiat Egea Hatchback Lounge Plus 1.4 T-Jet 120HP

“Ezber Bozan” olarak lanse edilen Fiat Egea’nın Hatchback modeline başlığı bu hafta siz bulun istedik.

egeahb1-4man

FIAT’ın ciddi yatırımlar yaparak Türkiye’de geliştirip, dünya lansmanını Türkiye’de gerçekleştirdiği ve şu anda ülkemizde bantlardan inen tek kompakt hatchback olma özelliğine sahip bir model var önümüzde. “Ezber bozan” olarak lanse edilen, tasarımı, genişliği, konforu, bagaj hacmi, sınıfından farklı teknolojileri ile müşterilerinin karşısına çıkıyor EGEA. Adını Ege Denizinden alan Egea’nın, daha iyi bir araca, daha ekonomik fiyatla sahip olmak isteyenler için Hatchback (HB) modelini bu haftaki test sürüşümüze misafir ettik.

egeahb1-4arka

DIŞTAN BAKIŞ
Güçlü bir ön tasarıma ve agresif hatlara sahip olan yeni Egea HB, sedan versiyonundan pek de farklı durmuyor. Ancak, yuvarlak sis farları ve krom sis farı çevreleri sedandan farklı olarak göze çarpıyor. Ön kısımda kaputun uç kısmına konulmuş FIAT logosu güçlü duruşuna ait ilk dikkat çeken öğe. Ön ızgara ve LED desteğine sahip far grubu da dinamikliği ile birlikte agresif duruşuna katkı yapıyor. Kaputtaki bombeler ile birlikte yan çizgiler sportifliği arttırırken geniş bir görünüm veriyor.

Egea’nın arka kısmına baktığımızda arka farları kesinlikle görmezden gelemiyorsunuz. Çift parçalı olan arka farlar hokey sopası diyebileceğimiz bir şekilde. İşte arka kısmı bir çok araçtan farklı kılan özellik de bu sanırım. Spoyleri, tasarımı tamamlayan bagaj bölümü ve arka tamponun ‘ben güçlüyüm’ duruşu ise gözden kaçmıyor. Plakanın üst kısmındaki geri görüş kamerası ve logo da Egea’nın ezberin dışına çıkışının izlerini taşıyor.

Unutmadan, test aracımızında sahip olduğu Lounge seviyesinde krom cam çıtalar ile karartılmış cam standart.

egeahb1-4ic

İÇTEN BAKIŞ
Egea Hatcback’in içine adım attığımızda, öğelerin yerli yerinde olduğunu hissediyorsunuz. Sade gösterge panelleri, fonksiyonel olduğu kadar dolgun olan direksiyon simidi ve kokpit boyunca uzanan krom görünümlü ayrıntılar göze çarpıyor. Buton karmaşıklığı yaşamadığınız, rahat erişilebilir bir kokpit tasarımı sunan Egea HB, multimedya özelliklerini yalnızca test aracımızın seviyesi olan Lounge donanımda sunulan 7 inçlik ekrandan kontrol etmenize imkân veriyor.

Yumuşak dokuya sahip malzemelerle donatılmış Lounge Plus versiyonda gelen 7 inç büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü dokunmatik tablet ekran, çift çekirdekli radyo ve UConnect araç içi bilgi ve eğlence sistemiyle ön plana çıkıyor. Bu sistem, tıpkı evdeki tabletlerimizde olduğu gibi yüksek tepki hızı, parmak hareketleri ile kaydırma, yakınlaşma ve uzaklaşma kolaylığına sahip. Akıllı telefonların ekranını tablet ekrana yansıtarak, bazı uygulamaları, aracın ekranından kullanabiliyorsunuz.
Elektrikli Dualdrive, fonksiyonel yükseklik ve derinlik ayarlı deri kaplı direksiyon city modu ile rahatınıza rahatlık katıyor. Koltukların ayarlanması ise gayet kolay ve vücudunuzu hatlarını sarıyor. Haliyle uzun yolculuklarda rahat ve keyifli bir sürüş sağlıyor. Sürücü ve yolcu ön kısımda sıkıntısız oluyor kesinlikle. Arka tarafta da konforlu koltuklar yolcularını bekliyor.
Egea HB, özellikler ile rakiplerine göre daha sessiz bir sürüş konforu sağlarken, bozuk yollarda yüksek frekanslı titreşimleri hissettirmeyen amortisörleri ile sürüş konforunu beklenenin üzerine çıkartıyor.

Kısacası iç tasarımındaki kaliteli ve ferah tasarımı ile göz dolduran aracın, dış tasarımındaki yenilikçi hatları ile birleşince son derece konforlu bir sürüş sunuyor. 440 litrelik bagaj hacmine sahip Fiat Egea HB, sınıfının en iyi değerine sahip ve 5 yetişkinle birlikte bagajlarını da taşımayı vaad ediyor.

 

egeahb1-4yan

MOTOR VE PERFORMANS
Fiat Egea Hatchback Lounge modeli olan test aracımızın kaputunun altında 6 ileri manuel şanzımana sahip, 1,4 litre benzinli bir ünite yer alıyor. 5000 d/d’da 120 beygir güç, 2500 d/d’da 215 Nm tork değeri üreten motor, 0-100 Km/s hızlanmasını 9,6 saniyede tamamlarken maksimum 200 Km/s’lik bir hız değerine sahip. 120 beygirlik benzinli T-Jet ünite aynı zamanda sessiz ve seri.

6 ileri manuel şanzımanın geçişleri kusursuz nitelikte. Ara hızlanmaları genel anlamda başarılı olan yeni Egea HB, yakıt tüketimi konusunda pek de ekonomik sayılmayabilir. Yeni Egea HB 1.4 T-Jet yakıt tüketimi fabrika verilerine göre şehiriçi 7.7 lt/100 km iken şehirdışı 5,0 lt/100 km ve ortalama tüketim 6,0 lt/100 km olarak verilmiş. Test süresince benim yakaladığım tüketim değeri ise sakin ve daha çok şehirdışı kullanımda 8.3 lt/100 km oldu. Gaz pedalı ile aranız iyi ise bu değerin artması haliyle mümkün! Unutmadan, aracın gücünü görmek istemiyorum diyorsanız 8,0 lt/100km’nin altındaki değerleri yakalayabilirsiniz tabii ki…

egeahb1-4on

Neticede, FIAT, kalitesini ailecek kullanılabileceğiniz estetik, hızlı ve sportif bir otomobil ile karşınızda… Fiyatı (bkz. www.fiat.com.tr) ile sundukları karşılaştırıldığında Fiat Egea Hatchback Lounge modelini incelemek için buyrun en yakın Fiat bayisine diyelim…

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz