Gözünüzü de doyuracak!

Ford Grand C-max 1.5 Titanium

Adı üstünde ‘Grand’ versiyon olan Ford C-Max, görünüşü ve iç mekanın genişliği ile insanın gözünü de doyuruyor.

Bu hafta misafirimiz ailece test ettiğimiz Yeni Grand C-max Titanium oldu. Özellikle geniş ve ferah iç mekânıyla birlikte keyifli ve konforlu bir sürüş zevkine sebep oldu. Görüntüsü ve teknolojik özellikleri ile birlikte performansı göz doyurdu! Kalabalık ailelere hitap etmesiyle ilk tercihler arasında olması gereken bir araç olduğunu düşünüyorum.

DIŞTAN BAKIŞ

Şık bir görüntüye sahip olan Grand C-max, bunu üç boyutlu motor kaputu ve dış hatlarındaki ince çizgiler sayesinde ortaya koyuyor. Dikdörtgen formundaki sis lambaları tampon kenarlarına yerleştirilmesi ön kısma saldırgan bir hava vermiş. Trapezoid şekilli ön ızgara C-Max’in yeni ön yüzünü oluşturuyor. Ön farlarında yenilenmesi ile C-max ‘yeni’ olmuş adeta. Ayrıca, krom görünümlü ön ızgara, sürüşe duyarlı mercekli Bi-Xenon farlar, far yıkama ve otomatik park sisteminin bileşenleri olan 6 gözlü ultrasonik park sensörleri, ön kısımda Titanium donanımın sahip olduğu parçalar. Kısacası, şöyle uzaktan araca bakınca elit ve şık olduğunu siz de söyleyeceksiniz.

Görünüm olarak elit duran Grand C-max’in yandan arka kapının açılma noktasına kadar uzanan çizgisine ek olarak, kayar kapının çizgisi arka stoplara kadar eşlik ediyor. Arka kısımda ise, bagaj kapağı üzerinde, iki stop arasındaki Ford yazısı, sol altta C-max yazısı, tavan spoyleri ile birlikte stop lambaları şık bir geometri oluşturmuş.

Kışın buz tutan camlardan da şikâyet etmeyeceksiniz. Zira Yeni Grand C-Max ısıtmalı ön camı sayesinde o buzları tek bir tuşla temizleyecek. Yağmurun ilk damlası düştüğü anda 6 sensörlü yağmur sensörü anında çalışmaya başlayacak. Artı, tek tuşla bagaj kapağınızı otomatik olarak açabileceksiniz. Bagaj kapağının açılma açısının ayarlanabildiğini de ekleyelim. Grand C-max’in kayar kapısını tek dokunuşla bir çocuk dahi rahatlıkla açabilir, biniş ve inişlerde de büyük kolaylık sağladığını belirtmeden geçmeyelim.

Grand C-max’in boyutları ise, uzunluğu 4520 mm, genişliği 1858 mm, yüksekliği 1694 mm.

İÇTEN BAKIŞ

Yeni Grand C-max’in iç mekânına adım attığımızda kalite hissi uyandıran bir ön konsol karşılıyor. Orta konsol da düğme sayısı azaltılmış ve Titanium donanımına özel olan 8 inçlik ekrana sahip SYNC II bilgi&eğlence sistemi konulmuş.

Klima kontrolleri de güncellenen ön konsolda, özellikle radyo kumandalarının sadeleştirilmesi hayatı epey kolaylaştırmış. Direksiyon simidi de değişime uğrayanlardan; 3 kollu bu yeni tasarımda sol kolda araç bilgi ekranını, sağ kolda medya sistemini kumanda ediyorsunuz. Sol kolun altında yer alan ilave kumanda setinde de hız sabitleyici fonksiyonları görüyorsunuz. Hız ve devir saatleri bildik şekilde ancak bu iki parçanın arasında yer alan yol bilgisayarının 4 inçlik TFT ekranının çözünürlüğü arttırılmış, grafikleri yenilenmiş.

Ayarlanabilir kol dayama, orta ve ön konsolda fonksiyonel saklama alanları gibi özellikler ile iç mekân daha bir ergonomik olmuş. Araçta, daha dinamik sürüşe katkı sağlamak için, tamamen yeni olan elektrikli direksiyon destek sistemi (EPAS) kullanılıyor.

Bu arada, kolçağın içinde derin bir göz ve AUX, şarj kabiliyeti olan 2 adet USB ve navigasyon sisteminin SD kartına ev sahipliği yapan girişler mevcut olduğunu da ekleyelim.

7 koltuklu Grand C-max’ın iç mekânı geniş ve ferah dizayn edilmiş. Geniş ailelerin tercihi olacak olan C-max’in tam katlanan birbirinden bağımsız 3 farklı koltuğu mevcut. Bu sayede 1706 lt’ye kadar bagaj hacmine sahip olabiliyorsunuz.

grandcmax3

grandcmax2

MOTOR VE PERFORMANS

Yeni Grand C-max kaputun altında 1.5 litrelik 182 PS güç ve maksimum 240 Nm torq üreten bir motora sahip. 6 ileri otomatik şanzımanla gücü ön tekerlere ileten Grand C-max, sürücüyle beraber bir buçuk tonu bulan ağırlığına rağmen 9.5 saniyede 100 km/s hıza çıkıyor. Araç 211 km/s’lik maksimum hıza ulaşabiliyor.  Test süresince ortalama olarak 7.7 lt/100’lik bir yakıt tüketimi değeri yakaladığımızı da not edelim. Bu değeri yakalarken otomatik start&stop sisteminin de devrede olduğunu belirteyim. Ayrıca şehiriçi trafiğinde ne kadar çok zaman geçirirseniz tüketim değerinin de iki basamaklı olması işten bile değil!

C-max Ailesi’nde sunulan Ford’un yeni nesil benzinli motor teknolojisi EcoBoost, optimum performansta yüzde 20’ye kadar daha az yakıt tüketimi ve daha düşük CO2 emisyon değerleri sağlıyor. Alt devirlerde ise yüksek tork ve performanslı motorun tüm devir aralıklarına yayılarak daha fazla sürüş keyfi verdiğini, büyük motorlarla aynı performansa sahip olmasına rağmen boyutu, ağırlığı ve yakıt ekonomisi ile küçük motor gibi olmanın avantajını rahatlıkla görebiliyorsunuz.

grandcmax4

NETİCE

Gerek dış görünümü gerekse geniş ve ferah iç mekânıyla geniş ailelerin ilk tercihleri arasında yer alacak bir araç yenilenen Grand C-Max…. Yüksek torkuyla fazlasıyla ivmelenme sağlayan, hem otomatik olup hem de yakıt tüketiminin kabul edilebilir seviyelerde olması akıl çeliyor desek, yanlış olmaz. 1.5 EcoBoost motorun sunduğu 182 beygirlik güç ve yüksek tork, ağır ve hantal aile otomobili düşüncelerini kırıyor. Eğer optimum performansı yakalarsanız (daha çok uzun yolda kullanmalısınız) kışları çabuk ısınan, sessiz, titreşimsiz, konforlu ve performanslı Grand C-max iyi bir aile otomobili tercihidir, haberiniz olsun!..

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz