Kalabalık aile otomobili!

Mercedes-Benz Vito Select 119 BlueTEC

1996 yılından beri yollarda olan Mercedes Vito, sahip olduğu binek otomobil özelliklerinin hakkını vermeye çalışıyor.

Mercedes Vito 1996 yılından beri yollarda… Şimdi sahip olduğu binek otomobil özelliklerinin hakkını vermeye çalışarak üçüncü nesliyle kalabalık ailelerin gözdesi olmak istiyor. Vito, kanuni bir değişiklik ile otomobil sınıfına dahil oldu. Yenilenmesiyle de yeni sınıfının özelliklerini yansıtma yolunda ilerliyor. Ancak aracın fiyatının rakiplerinden yüksek olması dezavantaj olarak önünde duruyor. Başlıkta da vurguladığımız üzere, Mercedes-Benz Vito, aslında kalabalık aileleri düşünen bir otomobil! Yaşam alanı açısından bakınca bunu tam olarak karşılıyor. Kısacası, bu haftaki test misafirimiz, B sınıfı sürücü belgesi olan herkesin kullanabileceği Vito’nun Select versiyonu. Ve sadece 119 BlueTec 8+1 versiyonuyla ülkemize geliyor.

mercovito8

DIŞTAN BAKIŞ

Mercedes Vito binek otomobillere göre haliyle büyük. İlk yola çıktığında küçük ebatta bir minibüs iken ikinci jenerasyonda bir anda büyüp serpildi adeta. Üçüncü nesilde ise fotoğraflarında gördüğünüz hale dönüştü.

Vito’nun ön ve arka kısımlarında en son yapılan değişiklikler ile firmanın diğer araçlarına benzer çizgiler yakalanmış. Ön kısımdaki büyük ve LED’li gündüz farlarına sahip olan far grubu dikkat çekerken, buna eşlik eden büyük ızgara ile güçlü bir hava elde edilmiş. Arka kısımda kullanılan küçültülmüş stoplar dış görünümün uyumunu tamamlamış. Binek otomobile dönüşen Vito, ön kısmında biraz SUV havasına yer veriyor sanki.

Vito, 3200 mm’lik dingil mesafesine sahip olması sebebiyle 8+1 kişi için oldukça geniş ve ferah bir yaşam alanı sunuyor. Camları geniş olduğu için ışık rahatlıkla içeri süzülüyor. Geniş açılan kapıları ise araca binip inmede büyük kolaylık sağlıyor. Koltukların farklı şekillerde yerleştirilebilmesi de güzel bir özellik ancak koltuklar ağır olunca sıkıntılı durumlar olabiliyor.

mercovito2

İÇTEN BAKIŞ

Mercedes Vito’nun iç mekanına adım atmak sıkıntılı. Zira sürücü mahalli biraz yukarıda kalıyor. Eliniz bir tutamak arayıp bulamayınca binişte zorlanılıyor. Kokpit yapısı sebebiyle sürüş pozisyonu birçok ticariden daha alçakta kalıyor. Sürücü kendine en uygun pozisyonu direksiyon ayar mekanizması ile rahatlıkla bulabiliyor. Kokpite ilk adım atışta, malzeme kalitesinin ayrıntılarda yer yer araca yakışmadığını söylesek yanlış olmaz. Ama işçilik düzeyi bunu kapatıyor. Direksiyon simidi, vites, sinyal kolu C serisinden alınmış ve diğer modellerden aşina olduğumuz havalandırma kumandaları kalite algısını arttırıyor. Bu arada, test için kullandığım araçlarda dikkat ettiğim bir öğe olan kolçağın bulunmamasını eksi puan olarak hanesine yazıyorum! Zira uzun yolda sürücüyü yoruyor. Küçük eşya gözü noktasında da yeterli alan mevcut değil. Koltukların yer aldığı arka kısımda yaşam alanı oldukça geniş ve rahat. Çok uzun boylu değilseniz sıkıntı oluşturmuyor.

mercovito5

MOTOR VE PERFORMANS

Vito’nun kaputunun altında, birçok Mercedes modelinden tanıdık, 2.2 lt’lik turbo beslemeli dizel motor mevcut. 3800 d/d’de 190 HP güç, 1400 d/d ile 2400 d/d arasındaysa 440 Nm tork üreten Vito, tork konvertörlü 7 ileri vitesli şanzımanla gücü arka tekerleklere aktarıyor. Ağırlığı 2 tonu aşmasına rağmen, bu sistemiyle, kalkışları saymazsak, birçok binek otomobilden daha iyi bir performans yakalıyor, desek yanlış olmaz. Vites geçişleri sarsıntısız olan Vito’nun motor sesi izolasyon sayesinde içeri pek ulaşmıyor. Kalkışları biraz ağır olsa da ara hızlanmalarına diyecek yok. Daha çok şehir dışında kullandığımız Vito ile ortalama 6,9 lt/100 km’lik bir yakıt tüketim değeri kaydettik.

Vito’nun süspansiyonları binek bir araçtan beklediğiniz kadar iyi değil. Orta sertlikteki süspansiyonları kasis ve çukurlarda özellikle arka bölümdeki yolcuları sıkıntıya düşürebiliyor. Ön bölümün konfor seviyesi arkaya göre daha iyi. ABS, ASR, 9. nesil yüke duyarlı ESP, Fren Destek Sistemi, Rüzgar Savrulma Asistanı gibi donanımlar standart donanım arasında yer alıyor. Geri manevralarda geri görüş kamerası çok büyük kolaylık sağlıyor.

Netice olarak kalabalık ailelere uygun olan ‘otomobil Vito’ için en iyi kararı test sürüşüyle verebilirsiniz. O zaman buyrun…

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz