Elektrik takviyeli sportif coupe

Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG

Mercedes-Benz yenilediği C serisine, elektrik takviyeli 1.5 litrelik motor seçeneğini de ekledi.

Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG

Alman premium otomobil üreticisi Mercedes-Benz, C serisini yenilemesiyle birlikte güncel görünümüne kavuşan model ailesine, elektrik takviyeli 1.5 litrelik motor alternatifinin dahil olmasıyla aileyi genişletti. Kısacası bu haftaki test misafirimiz Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG oldu.

Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG
Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG

DIŞTAN BAKINCA

Yeniliğe eşlik eden tasarımda değişimin daha çok ön kısımda yoğunlaşması gözden kaçmıyor. Modern bir görünüm oluşturan yeni tasarım tamponlar ve MultiBeam LED farlar sportifliği ve modern bir bakış açısını ortaya koyuyor. Arka kısımda da ince hatlı şekilde çamurluk üzerine uzanan aydınlatma grubu, aracın genişliğini vurgu yaparken daha da güçlü görünmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca difüzör görünümlü AMG arka apron da gücünü yansıtan öğelerden birisi olarak dikkat çekiyor. Kısacası coupe tarzı ile dinamizm ve sportiflik kendini öne çıkarıyor.

Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG
Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG
Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG
Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG

İÇTEN BAKINCA

İç mekana adım attığımızda, Yeni C serisinin dış tasarımı kadar, iç mekan tasarımı da fazlasıyla modern ve şık bir görünüme sahip. Kaliteli malzeme kullanılması ve başarılı işçilik bir Mercedes klasiği olarak önümüzde duruyor. Dokunmatik kumanda panellerine sahip yeni direksiyonu ilk dikkat çeken öğeler arasında. Her şey parmakların ucunda…. Ele iyi oturan direksiyonun turu ve tepkiler başarılı. 12.3 inç geniş dijital gösterge paneli ve orta konsolun üzerinde yer alan 10.25 inçlik dijital medya ekranı ön paneli kesinlikle dikkat çekici hale getiriyor. 1920 x 720 piksellik 16:9 formatındaki yüksek çözünürlüklü bu ekran aracılığıyla Apple CarPlay ve Android Auto teknolojisiyle akıllı telefonlar sisteme bağlayabiliyor, geri görüş kamerası, navigasyon ve ambiyans aydınlatması gibi bir çok sistem buradan takip edilebiliyor. Yine Mercedes me connect ile Mercedes me portalı veya uygulaması üzerinden kilometre durumu, lastik basıncı ve yakıt durumu gibi araç verilerine uzaktan da online olarak erişilebiliyor. Sistem sayesinde ayrıca uzaktan arıza teşhisi, kaza, bakım, arıza yönetimi ve acil çağrı imkânları sunulabiliyor. Dijital gösterge paneli Klasik, Progresif ve Sportif olmak üzere üç farklı temaya sahip ve ruh halinize göre istediğinizi seçebilirsiniz. Araçta ayrıca orta konsolun en alt kısmında kablosuz şarj yuvası da yer alıyor ve Qi standardına sahip tüm akılı telefonlar bu yuvada şarj edilebiliyor. Dokunmatik kontrol paneli dairesel kumanda ile multimedya sisteminin yönetiliyor.
Ferah ve aydınlık bir ortam sunan iç mekanda ergonomi başarılı. Koltukların sertliği, bel, baş ve yanal destek iyi ayarlanmış. En hoşuma giden özelliklerden biri ise, Mercedes klasiği olarak kapılara konulan elektrikli koltuk ayarları da fazlasıyla kullanışlı. Test aracımız coupe idi ve AMG donanım paketine sahipti. Coupe araçta arkaya yolcu binebilmesi için ön koltukların öne çekilmesi gerekiyor. Arka kısmın ferahlığı coupe tarzından dolayı azalıyor, orada oturanları sıkıntı verebiliyor.

Mercedes-Benz C 200 4MATIC Coupe FL AMG

MOTOR VE PERFORMANS

Yenilenen Mercedes C serisindeki en önemli yeniliklerden birisi de motor gamında yaşanıyor. Giriş seviyesinden dört silindirli yeni benzinli motor ailesi yer alırken, test aracımızın kaputunun altında ise tamamen yeni elektrik takviyeli 1.5 litrelik bir motor seçeneği vardı. Sadece C 200 4Matic versiyonuyla sunulan bu motor seçeneğinde kayışla tahrik edilen marş jeneratörüne sahip 48 voltluk besleme sistemi kullanılıyor. 1497 cc hacmindeki motor, 5800 ile 6100 d/d aralığında 184 HP güç ve 3000 ile 4000 d/d aralığında 280 Nm tork açığa çıkarıyor. 10 kW güç ve 160 Nm tork üreten elektrik motorunun da desteğiyle 48 volt besleme sistemi ve EQ Boost sistemi yakıt tüketiminin düşmesinde rol oynuyor. EQ Boost, performansında turbo etkisi oluşturarak hızlı yükselmesini sağlarken vites değişim hızlarının artmasında da rol oynuyor. Bu sistem turbo boşluğunun önüne geçmek için çalışırken, yakıt tüketimi, alışıldık hibritler gibi alt devirlerde ya da kalkış anında tamamen elektrikli motorla ilerlemeyi sağlamıyor. Benzinli motorla birlikte, zayıf olan alt devirleri destekliyor. Yani EQ isimli sistem ihtiyaç olduğu anlarda devreye giriyor. Yani tam bir hibrit olarak değil de hafif hibrit olarak tanımlanan bir sistem. Ne zaman devrede olduğu ya da ne zaman şarj pozisyonuna geçtiği ise gösterge grubundan takip edilebiliyor.
0-100 km/s hızlanmasını 8.4 saniyede gerçekleştiren araç, 234 km/s hıza ulaşabiliyor. 9G-Tronic şanzıman sistemi ve 4Matic sürekli dört tekerden çekiş sistemiyle donatılan araçta, 7.0 lt/100 km’lik ortalama değer verilmiş. Test süresince elde ettiğimiz değer ise, biraz performaslı bir kullanım sonucunda 9.3 lt/ 100 km oldu. Araçta Eco, Comfort, Sport, Sport+ ve Individual sürüş modları arasında geçiş yapabiliyor, ihtiyaca ve yol şartlarına göre sürüş tepkileri ve süspansiyon ayarını değiştirebilirsiniz. 4Matic çekiş sistemi, elektronik frenleme ve ABS, ESP ve 4ETS arasındaki işbirliğini kullanarak, her yol şartına güvenli bir yolculuk imkânı mevcut.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz