Konfor ve güven

Mazda CX-5 Skyactiv-G 2.0 6AT AWD

Yeni Mazda CX-5, sofistike tasarımı, sportif çizgileri, konforu ve en son teknoloji ürünü sürüş destek sistemleri ile de güvenlik çıtasını yükseltiyor.

Mazda CX-5 Skyactiv-G 2.0

Yeni Mazda CX-5, kendine özgü ve sofistike tasarımı, sportif çizgileri, en son teknoloji ürünü sürüş destek sistemleri ile güvenlik çıtasını yukarılara taşıyor. Full Led farlardan oluşan ön ve arka lambalar keskin far yapısı ile merak edilmeyi sağlarken, kışkırtıcı bakışı birçok araçtan ayrılmasını sağlıyor. Kısacası bu haftaki test misafirimiz Mazda CX-5 2.0 litre benzinli versiyonu oldu.

Mazda CX-5 Skyactiv-G 2.0
Mazda CX-5 Skyactiv-G 2.0

DIŞTAN BAKINCA
Mazda’nın özellikle ön kısım tasarımları her zaman dikkatimi çeker. Sade olduğu kadar sofistikedir de… Öyle ki her yenilemede toplam kalite felsefesinde olduğu gibi, üzerine koya koya gelişmesini sürdürüyor. Mazda CX-5’in ön kısmında geriye doğru uzanmış farlar göze çarpıyor. Kaput üzerinden ön ızgaraya uzanan hatlar otomobilin dinamik bir duruşa sahip olmasını sağlıyor. Izgara ise tam ortaya konumlandırılmış. Izgara üzerindeki büyük marka logosu ve ızgaranın alt kısmını saran ince bir çizgi halindeki krom çıta süslüyor. Tamponun alt bölümü gövdeden farklı renkte olan bir ayrıntı eklenmiş. Bu plastik ayrıntı kapı altlarına kadar uzanarak bütünlük sağlıyor. Yandan bakınca yuvarlak hatların hakimiyeti söz konusu. 17 ve 19 inç tercihli jantlar otomobilin sportifliğini ön plana çıkarıyor. Arkadan bakınca ise, yuvarlak hat ve keskin çizgilerin birlikteliği dikkati çekiyor. Stoplar da ön farlar gibi yana doğru uzuyor. Mazda CX-5’in uzunluğu 4550 mm, genişliği 1840 mm, yüksekliği 1680 mm ve dingil mesafesi ise 2700 mm. Tasarımı sebebiyle aracın olduğundan daha büyükmüş gibi algılandığını da not olarak düşelim.

Mazda CX-5 Skyactiv-G 2.0

İÇTEN BAKINCA
CX-5’in içine adım attığınızda tüm yeni Mazda modellerinde rastlamaya alıştığımız bir kokpit tasarımı karşılıyor. İlk dikkat çeken noktalardan biri ise malzemenin kalitesi. Bu insanı son derece iyi hissettiriyor. Yine ön konsolda 5.8 inçlik dokunmatik bir ekran mevcut. Başlangıç donanımından itibaren standart olan bu ekran müzik sistemi, yol bilgisayarı ve navigasyon gibi özelliklere sahip. Geri geri giderken bu ekran geri park kamerası da olarak işlev görüyor. Bu ekranı el freninin yanına konumlandırılan joystick ile de kontrol edebildiğinizi de belirtelim. 3 kollu deri direksiyon simidi krom ayrıntılarla şık görünüyor. Krom ayrıntıları kapı kollarında, havalandırma kanallarının etrafında da görüyorsunuz. Ve bu da kalite hissini arttırıyor. Ayrıca direksiyon üzerinde kullanılan tuşlar ile otomobilin ergonomik sıkıntısı ortadan kaldırılmış. Küçük eşyalara bolca göz ile geniş bir kol dayama çekmecesine ve kapı ceplerine de sahip. Rahat koltukların yan destekleri ve dikey olarak bedeni çok iyi kavrıyor ve bunu uzun yolculuklarda sürücü ve yolcu konforundan ödün vermeden yapıyor.

Mazda CX-5 Skyactiv-G 2.0

MOTOR VE PERFORMANS
CX-5’in kaputunun altında Skyactiv 2.0 litre benzinli ünitede yer alıyor. 6 ileri otomatik vites ile kombine edilen ünite 6000 d/d’da 165 HP güç, 4000 d/d’da 213 Nm tork değeri üretiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 10.3 saniyede tamamlarken maksimum 188 Km/s’lik bir hıza sahip. Bu güçlü değerlere rağmen fabrika verilerine göre ortalama 8.3 lt/100 km’lik tüketim değeri verilmiş. Testimiz süresince elde ettiğimiz ortalama değer ise 8.6 lt/100 km oldu. Ki, bu değer 2.0 litrelik benzinli bir araç için oldukça iyi bir sonuç diyebiliriz. CX-5’de orta sertlikte süspansiyonlara yer verilmiş. Direksiyon tepkileri yeterince iyi. Virajlarda performansı başarılı ve limitlerini gereksiz bir şekilde zorlamazsanız elektronik yardımcılar ile yoluna sadık kalıyor. Yüksek hızda iç mekanda gürültü seviyesi azaltılmış. CX-5 sürüş keyfi, konfor ve sürüş güvenliği ile birçok rakibine el salladığını da söylemeden geçmeyelim. Bu arada, geniş bir yükleme alanına sahip olan Mazda CX-5’in bagajı 506 litre, öne doğru yatırılabilen koltukları sayesinde aracın içi 1620 litreye kadar genişleyebiliyor. CX-5’in tek dezavantajı 2.0 litrelik motoruyla ülkemizde hacme göre vergilendirme sistemi olduğu için üst sınıf vergi diliminde kalması desek yanlış olmaz.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz