Opel voltajı yükseltti bile

Opel Türkiye Genel Müdürü Yiğit Yantaç: “Opel 2024 yılında tamamen elektriklenecek. Türkiye olarak biz de gerekli payı alacağız. Kısacası elektrikli atağına kalkıyoruz.”

Opel Türkiye, İstanbul’da, 2023 yılını değerlendirdiği, 2024 yılına dair planlarını açıkladığı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Opel Türkiye Genel Müdürü Yiğit Yantaç, “Opel 2024 yılında tamamen elektriklenecek. Türkiye olarak biz de gerekli payı alacağız. Kısacası elektrikli atağına kalkıyoruz.” dedi.
İlk olarak 2023 yılına dair önemli noktalara dikkat çeken, Yantaç, “Türkiye pazarındaki başarımızdan önce Alman Opel’in dünya çapındaki büyüme ivmesini 2023 yılında da sürdürdüğünü vurgulamak isterim. Geçtiğimiz yıl satışlarını dünya genelinde yüzde 15 artıran Opel, globalde 670 bin adetlik satış rakamına ulaştı ve bu rakamla son 4 yılın en yüksek araç satışına ulaşmış oldu. Pazar payı olarak baktığımızda en büyük 3 ülkeyi değerlendirecek olursak İngiltere’yle beraber Türkiye, globalde yüzde 6 pazar payına erişerek kendi pazarı içinde en yüksek sonuca ulaşmış ilk 2 ülkesinden biridir. Bunu yüzde 5,3 ile Almanya takip etmektedir. Astra ve Grandland modellerinde yüzde 57’lik bir büyüme gerçekleştirmiştir. Elektrikli satış adedinde ise yüzde 22 oranında büyümeyle global anlamda 90 bin adede ulaşılmıştır. Özetlemek gerekirse, 2023 yılı Opel için rekorlar yılı oldu. 2024 yılının Opel için rekorlar yılı olarak devam edeceğine inancımız sonsuz. Türkiye’ye gelecek olursak; geçen seneye başladığımızda Opel olarak 50 bin adetlik bir pazar hedefimiz vardı. Daha sonra sene içerisinde önce bunu 60 bin adede, daha sonra da sene sonunda 73.865 adede kadar çıkardık. Almanya ve İngiltere’den sonra Opel’in tüm pazarları arasında satış adedi olarak en yüksek üçüncü satış adedini gerçekleştirdik. 2023’ün ilk çeyreğinde Opel CEO’su Florian Huettle Türkiye’ye gelmişti. 2023’ün ilk çeyreğindeki başarımızla beraber ana üç pazardan biri olarak Türkiye’yi konumlandırmak istediğini iletmiş ve bize ek sorumluluklar vermişti. Ayrıca geçen sene globalde Opel’in toplam satışlarının yüzde 11’i Türkiye’de gerçekleşmiştir. Bu da dünyada satılan her 9 araçtan bir tanesi geçtiğimiz yıl Türkiye’de satılmış anlamına geliyor.” dedi.

Binek ve ticaride gelişim

Yantaç şöyle devam etti: “Toplamda geçen yıl altıncı sırada tamamladık. 73.865 adetlik satışla yüzde 6 pazar payına ulaştık. Bir yıl önceye göre neredeyse toplam satış adedinde yüzde yüzün üzerinde bir büyümeyle tamamladık. Pazar payımızı da yüzde 4,7’den yüzde 6’ya çıkarmış olduk. Pazarı binek ve ticari olmak üzere ana iki kategoriye ayırdığımızda hem binek kategorisinde hem de ticari kategoride segment olarak satışlarını yüzde 100 arttırmış olmasıdır. Bu da 2022 yılından başlayacak olursak, binekte 30.378 adetlik ve yüzde 5 segment payıyla, pazar payıyla başladığımız bir noktada 61 bin adede ulaşmamız ve yüzde 6,3’lük bir pay almamız anlamına geliyor. Binek kategorisinde dördüncü olduk, sıralamamızı da yükselttik. Keza ticaride de baktığımızda, 2022 yılında 6.347 adetlik bir satışla yüzde 3,3 pay alırken, 12.808 adetle yine yüzde 100’ün üzerinde bir büyümeyle 4,8’lik paya kadar ulaştık. Ticarideki konumumuzu da sekizinci sıraya kadar yükseltmiş olduk. 2023’te kuvvetli bir satış adedine ulaştığımız Zafira modelimizle 1.853 adetlik satış ile segmentinde yüzde 13,4’lük pay aldık ve podyumda da ikinci sırada yer aldık. Combo Life modelimizde de satışlarımızın yüzde 56’sını gerçekleştirerek, 7 bin civarında bir satışa ulaştık. Binek performansıyla birlikte detaylandırmak gerekirse B-Hatchback’te Corsa satışlarımızla birlikte yılı üçüncü sırada tamamladık. SUV bizim için çok önemli. Bundan 2 yıl önce her alanda ilk beşte yer almak hedefini marka olarak koymuştuk. Geçtiğimiz yılla beraber SUV satışlarında, toplam satışlarda pozisyon olarak dördüncü sıraya kadar yükseldik. Burada Mokka ve Crossland modelimizle beraber Grandland modelimizin sağlamış olduğu imkân çok yüksektir. Burada ana başarımızın B- SUV’den geldiğini görüyoruz. Bu segmentte Mokka ve Crossland var. Mokka geçtiğimiz yıl 15.982, yaklaşık 16 bin adetlik bir satış elde etti. Yüzde 8,5’lik segment payıyla dördüncü sırada yer aldı. Keza Crossland de 13 bin civarında bir satışla yüzde 7 segment payı alarak altıncı sırada tamamladı. Böylece ilk altıya iki modelimizi sokarak B-SUV’de başarımızı da perçinlemiş olduk. Toplamda da B-SUV’de Mokka ve Crossland’de 16 bin adede ulaştık. Yüzde 15,5 segment payıyla da ikinci sırada kapadık.

Elektrikli B segmentinde satılan her 2 araçtan biri Opel

Kendileri için en önemli konulardan birinin bolca konuşulan elektrikli araçlar olduğuna dikkat çeken Yantaç şunları kaydetti: “2023 yılında elektrikli Mokka ve Corsa modellerimizin satışı sene başı itibarıyla tüm yıl boyunca yer aldı. Daha sonra elektrikli Astra, eylül ayıyla birlikte satışa sunuldu. Elektrikli araç pazarında ilk yılımız yani ilk olarak 2 modelimizle yer aldığımız tüm yıl hizmet verdiğimiz, satış yaptığımız ilk yılımızda yüzde 5,7 pazar payı alarak marka sıralamasında sadece bir adet ile rekabette olan markalardan birine geçilerek altıncı sırada tamamladık. Bu tam performans verdiğimiz bir yıl için, ilk yıl için gerçekten de güzel bir sonuç. Toplam satış adedimiz 3.745’e ulaştı. Toplam binek satışlarımızın içerisinde yüzde 6,1’lik paya ulaştık ki, model ve versiyon olarak çok daha sınırlı olan bir araç gamında bu payı elde etmek gerçekten başarı diyebiliriz. Hem Corsa hem de Mokka’nın benzer adetler satmış olması çok önemli, çünkü müşteri kesimi olarak her iki aracımıza da talep olduğunu gösteriyor. Elektrikli Corsa’da 1.777 adetlik satışla beraber yüzde 44,1 pay elde ettik ki bu segmentinde her iki araçtan birinin elektrikli Corsa olduğu anlamına geliyor B-HB’de. Mokka modelimizde ise 1.757 adetlik satışla yüzde 65,1 segment payı elde ettik. Yani B-SUV’de elektrikli satılan her 2 araçtan biri Mokka elektrik oldu. Bu da bizim için bir başarı göstergesi. Peki toplamda burada elde edilen 3.500’lük adet B segmentinde ne anlama geliyor derseniz, yüzde 45’in üzerinde bir segment payımız var ve bu segment payını korumak daha da geliştirmek istiyoruz. Lider durumdayız. Elektrikli B segmentinde satılan her 2 araçtan biri Opel markalı oldu. 2024 yılında da belirttiğim gibi bu pozisyonu korumak ve daha da geliştirmek istiyoruz.

2024 hedefler değerlendirmesi

Yantaç şöyle devam etti: “2023’te aldığımız başarılı sonuçları 2024 yılında da üzerine koyarak devam ettirmek istiyoruz. Biz yine iyimser taraftayız. 2024 yılında da pazarı 1 milyon adet ve bir tık üzerinde bekliyoruz. Opel Türkiye olarak ise 70 bin civarında ve üzerinde bir satışımız olacak. Pazar payı olarak yüzde 7’nin üzerinde pazar payına erişmeyi planlıyoruz. Elektrikli araçlarda 2024’te ilk 5 sıralamasında yer almak istiyoruz.
Alman otomotiv devi Opel, 2024 yılında otomobil üretiminde 125. yılını doldurmanın gururunu yaşıyor. 125 yılda Opel’in Avrupa’daki tüm üretim tesislerinden çıkan 75 milyondan fazla araç yollarla buluştu. Ve bu sene sizlerinde bildiği gibi geçen seneden başlayan işaretlerini aldığınız üzere Opel olarak global anlamda bu sene çok ciddi bir yenilik atağına kalkıyoruz. Aynı zamanda 2024 yılı, Alman otomotiv devi Opel için elektrikli mobilite alanında çok özel bir yılı temsil ediyor. Bu yıl, markanın tarihinde ilk kez her modelin tamamen elektrikli versiyonu sunulacak.

“Geçtiğimiz yıl Florian Bey’in de hem globalde hem de Türkiye’de yapmış olduğu açıklamalarda, ‘Her modelimiz elektrikli bir versiyonu globalde satışa sunulacak’ demişti. O yüzden de Opel tamamen 2024 yılında elektriklenecek diyebiliriz. Tabii ki biz de buradan gerekli payı Türkiye olarak almak istiyoruz. Hedeflerimiz büyük. Az önce belirttiğim gibi ilk beşte yer almak istiyoruz. Elektrikli B segmentinde olan liderliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Tabii ki burada pazar koşulları elektriklide nasıl olacak gibi bir soru gelebilir aklınıza. Elektrikli araç pazar beklentimiz 100-120 bin adet civarında olacaktır. Opel olarak toplam satışımızın yüzde 15’lik kısmını da elektrikli araçtan gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Yani bu geçtiğimiz yılın aslında daha da üstüne koyarak neredeyse iki katı bir payı elektrikli araçlarda almak istiyoruz.

Yeni elektrikliler geliyor

“Önemli bir nokta, elektrikli model sayımızı 7’ye çıkarmayı düşünüyoruz. Şu an üç modelimiz mevcut. Bu da 2024 yılında dört model daha getireceğimiz anlamına geliyor. Bildiğiniz üzere üç modelle dahi şu an Türkiye’de en çok modele sahip olan markalardan biriyiz elektrikli alanında. Yedi modelle birlikte en çok olacağımıza eminim. Bu da Opel olarak elektrikliye inancımızı gösteriyor. Beş adet binek ve iki adet ticari araçla birlikte toplamda 2024 yılı sonuna kadar yedi modelimizi elektrikli ürün olarak sunmayı planlıyoruz.
Türkiye bir SUV ülkesi bildiğiniz üzere ve elektrikli araçta da böyle bir trend olacak mı gibi bir soru gelebilir. Bildiğiniz üzere Türkiye’nin toplam araç satışlarının yüzde 30’u termik motorlularda SUV ailesi üzerinden gerçekleşmektedir. Benzer bir oran, hatta biraz daha üzerinde bir oran elektrikli araçta da bulunmaktadır. Elektrikli elbette ki gelecek demek fakat Opel gibi elektriklide model yelpazesini geniş tutan markalar kazanacak. Biraz önce bahsettiğim gibi yedi modeli getirebilmek bence asıl önem arz eden nokta olacak. Aslında üç modelimizin üzerine ekleyeceğimiz dördüncü modelimiz diyebileceğimiz ilk modelimiz yeni Frontera olacak diyebilirim.

Frontera’nın önemi

“Evet, Frontera’nın bizim için önemi nedir diyecek olursak; gerçekten de çok önemli. Sadece bizim için değil, Türkiye adına değil, globalde de dönüp baktığımızda Frontera modeli, Opel markası için 2024‘teki en önemli gelişmelerden bir tanesi. Türkiye’de global lansmanının yapılıyor olması da bizim için çok kıymetli. Sunumun başında ilettiğim gibi üç ana ülkeden, ana pazardan biri olarak seçilmiş olmamız tabii ki de burada yapılacak olan etkinliğin Türkiye’de olması adına bizim için önem teşkil etti. Peki neden Frontera çok önemli? Önemli olmasının iki ana sebebi var. Biri öncü model. Geçmişine baktığımızda hem Türkiye’de hem de globalde çok iyi sonuçlar almış bir araç. Daha SUV segmenti tam olarak tanımlanamamışken Frontera ismiyle çok ön plana çıkmış ve Avrupa’da satış adedi olarak beklenenin çok üzerinde satış payına ve adedine ulaşmış bir model. O yüzden Opel’in bu yeni modele bu adı veriyor olması aslında başarılarını tekrar geleceğe taşımak adına bir neden diyebiliriz. Bu ilki. İkincisi ise aslında isminde saklı. Frontera (Front-era) demek biliyorsunuz ki aslında zamanın ötesinde demek. Bu araç Opel için zamanın ötesinde ve çok daha başarıları, farklı başarıları elde edeceği bir model olacaktır. 14 Mayıs 2024 tarihinde global CEO’muzun ve ekibinin, üst düzey yöneticilerin katılımıyla, ayrıca globalde hem Avrupa bölgesinden hem de MEA bölgesinden katılımcıların ve uluslararası basın katılımıyla kapsamlı bir lansman yapmayı dört gözle bekliyoruz.

SUV’da beklenen pazar

“SUV’dan çokça bahsettim. Yine şu soru gelecektir, bu yıl toplam 1 milyonluk bir pazar beklerken SUV’da nasıl bir pazar bekliyorsunuz? Mokka’nız, Grandland’iniz ve Crossland’iniz var. Şimdi Frontera’nız da olacak. Bizim beklentimiz bu yıl toplam 300-350 bin civarında bir SUV satışının Türkiye’de gerçekleşiyor olmasıdır. Bunun içinde yüzde 10’u kadar bir hedefimiz bulunuyor. Segmentte alacağımız yüzde 10, az önce bahsettiğim gibi 2023 yılında yüzde 8,2 olan SUV segmentindeki payımız daha da artacak anlamına gelmektedir.
Sadece elektrikli araç veya SUV değil, hafif ticari araç da bizler için çok önemli gelişim alanı olarak görülmekte. Ticari araç segmentinde 2023 ile beraber hem adedimizi hem payımızı arttırmıştık. Ticari araç pazarını, 1 milyonluk toplam pazar içerisinde 260 bin olarak öngörüyoruz. Biz 260 binlik hafif ticari araç pazarında da yüzde 7 pay alarak buradaki başarımızı biraz önce gösterdiğimiz gibi yüzde 5’lik bir paydan yüzde 7’ye çıkarmak istiyoruz.

Modellerde Türk esintisi olacak mı?

Yantaç, “Türkiye’den Opel modellerine yönelikolarak bir Türk esintisi görebileceğimiz somut bir örnek var mıdır?” sorusuna, “Çokça var. Her ürün özelliği altında aslında bunları paylaşıyoruz yalnız paylaşacağım model özelliği şu an daha ne zaman geleceğini ve hangi model olacağı açıklanmayan bir model. O yüzden onu paylaşmam durumunda aslında bizim etkimizle alınan kararı da şimdiden paylaşmam doğru olmayacak. Ama var mı derseniz somut olarak net var. Yeni modellerde Türk esintisi göreceğiz. Biz talep ettiğimizden dolayı globalin aslında planlaması içerisinde bulunmayan ama ürün olarak geliştirildiği alanlar var. Türkiye’ye özel de sunduğu paketler ve ürün özellikleri bulunuyor diyebilirim.” dedi.

Recep Bozdağ – İstanbul

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz