Ben buradayım

Mazda3 Skyactiv-G 1.5 AT

Türkiye’deki eski günlerine dönmek için çok çalışan Mazda, yeni Mazda3 ile bu isteğini bir kere daha ortaya koyarken üreticisinin yelkenlerini rüzgarla dolduruyor.
mazdaUst

Mazda3, Mazda’nın tamamen yenilediği bir kompakt sınıf üyesi olarak dikkat çekiyor. Şirket, son bir kaç yıldır ortaya koyduğu ürünlerle sektörde eski günlerine doğru yol alıyor. Bu noktada, güncellenme ve eski günlere ulaşmada en önemli ürün tabiiki kompakt sınıfta yer alan Mazda3.
Bu son nesil ile, Mazda3, karşımıza çıkana kadar adeta önceki nesillerin makyajlanmış hali gibiydi. Teknolojik açıdan yeterince donanımlı değillerdi. Ancak, işbu son nesil bambaşka bir yerde… Bir kere Yeni Mazda3, Mazda’nın kendi başına geliştirdiği ilk nesil. Önceki nesiller ise Ford ortaklığıyla geliştirilmişti zira. İkinci olarak, tasarım açısından Mazda3 son dönem mazda tasarım dilini çok iyi yansıtıyor.
Mazda3’ün içine adım attığımızda ise kaliteyi hemen fark ediyorsunuz. Özellikle kompakt sınıflarla karşılaştırdığınızda kalite farkını bariz olarak görüyorsunuz.

mazdaON

mazdaArka

İÇ MEKAN

Test misafirimiz Yeni Mazda3, Power olarak isimlendirilen en üst donanım düzeyine sahip. Araç içinde kullanılan malzemenin kalitesiyle birlikte ayrıntılara yerleştirilmiş süslemeler sebebiyle etkileyici bir ortam meydana geliyordu. Yaşam alanı genişliği bakımından, ön koltuklar standartların altında olmadığını belirtmek gerekiyor. Arka koltuklara doğru baktığımızda ise alanın biraz kısıtlandığı fark ediliyor. Zira cam alanları dar, diz mesafesi ancak yeterli ve arka koltuk zemininde bir yükseltiye sahip.
Mazda3’ün genel özelliklerinin, kullanışlılık ön planda tutularak geliştirildiğini söyleyebiliriz. Mesela üst donanım seviyelerindeki merkezi kumanda birimi oldukça kullanışlı ve anlaşılması kolay bir arayüze sahip. Yine gösterge tablolarını okunması oldukça rahat ve geriye kalan kumanda düğmelerinin de niçin kullanıldığını anlamak zor değil. Power donanımda ortada yer alan büyük gösterge devir göstergesi olarak düşünülmüş ve içine dijital bir hız göstergesi konumlandırılmış.
Mazda3’ün bagaj kullanımı biraz sıkıntılı. Rakiplerine göre hacmi biraz düşük olan 419 litrelik bagajın kapağı kısa olduğu için, bagajın ağzı biraz dar kalıyor. Bu sebeple büyük yüklerin girmesi zorlaşıyor. Ancak arka koltuk sırtlıklarının katlanıp bagajın genişlemesi artı bir özellik olarak görülebilir.

MOTOR
Mazda 1,5 litrelik benzinli motoru aslında baz bir motor olarak geliştirdi ve Avrupa pazarlarında 100 HP güç üreten bir versiyonunu satıyor. 120 HP’lik benzinli bir Mazda3 isteyenler ise 2,0 litrelik motoru tercih edebilirler ancak. Türkiye’ye özel olarak ise 1,5 litrelik 120 HP güç açığa çıkaran bir motor versiyonu üretiliyor. Motor, 4000 d/d’da 150 Nm’lik tork değerine sahip. Ancak test sürüşü esnasında gördük ki, bu değer böyle bir araç için yetersiz kalıyor desek yanlış olmaz. Çünkü, rakipleri turbo beslemeli motorlarıyla ondan yüzde 30 daha fazla torku yarı devirde üretebiliyor. Böyle bir durum ise motorla alakalı çeşitli sorular akla getiriyor.
Araç boşken çekiş gücü anlamında dikkat çeken Mazda3, aşırı beslemeli bir motor gibi alt devirden itibaren otomobili istekli bir şekilde yürüten bir kuvvete sahip değil. Ancak ortaya koyduğu istikrarlı bir hızlanma eğrisi ortaya çıkarıyor. Yani gaza basayım, bir ok gibi ileri fırlayayım durumu söz konusu değil. Motor ancak orta devirlerde kendine geliyor ve üst devirlerde de turbo beslemeli bir motorun göremeyeceği bir tepki hızına ulaşıyor.
Kullanılan Skyactiv teknolojisiyle, Mazda3’ün motoru orta devirlerde hem yüksek tork hem de kendine has bir ses kazanmış.
Aracın tüketim değerlerine baktığımızda ise sakin bir kullanımla, otomatik şanzımanlı versiyonda 6,8 litre/100 km’lik tüketim değeri elde etmek mümkün. Tek şartı var; sakin kullanım. Fakat gaz pedalına biraz fazla dokunduğunuzda ise değer 9’lu değerlere çıkabiliyor.

mazdaIC

SÜRÜŞ VE PERFORMANS
Mazda3 ile konfor anlamında keyifli bir sürüş gerçekleştirdik. Motorun kendine has sesinin eşliğinde geçirilen kilometreler ile bunu rahatlıkla hissetmek mümkün. Süspansiyon sisteminin darbe emişi oldukça iyi düzeyde. Sistemin hem yol tutuş hem de konfor anlamında sınıfında yukarılara oynadığını söyleyebiliriz. Elektrikli direksiyon komutları yerine getirmekte gecikmiyor. Mazda3 seslere karşı çok iyi yalıtılmış ve rüzgar ile motor sesini duymuyorsunuz. Bir de uzun yolda devreye soktuğumuz cruise özelliğinin sürüşün keyfini ne kadar arttırdığını söylemeden geçmemiş olayım.
Otomatik şanzımana sahip aracımızda gaz pedalının verdiği tepkiler güzeldi. Ara hızlanmaya ihtiyaç duyulduğunda, gaz pedalını zemine ulaştıramadan şanzıman iki vites birden düşürmüş oluyor.
Netice olarak, tasarımı, donanımı ve sürüş keyfi açısından beğendiğim Mazda3, eğer dizel motor ve otomatik şanzıman ikilisini de getirdiğinde yollarda çok daha fazla Mazda3 görebiliriz.

MazdaOn2

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz