Ailenizin MPV’si

Ford B-max 1.6 TDCi Titanium X

Ford B-max, geniş iç hacmi, başarılı sürüş özellikleri, segmentinde bu kadar başarılısı olmayan kayar arka kapıları ve zengin opsiyon paketleri ile ailenizin MPV’si olmaya aday.

Ford, son yıllarda SUV segmentiyle birlikte MPV modellerinde seçenek fazlalığı sunmaya başladı. Bu segmentte bulunan araçları sürekli küçülterek Avrupa pazarında kendine daha fazla yer edinme gayreti içinde. 2012 yılında yollara çıkan B-max, Ford’un B segmentindeki temsilcisi Fiesta’nın temelleri üzerine geliştirilen bol motor seçeneğiyle öne çıkıyor. Çekirdek aileler için oldukça kullanışlı olan B-max’imizin turbo diesel motorla donatılmış olanı bu haftaki misafirimiz oldu.

 

bmaxArka

bmaxOn

DIŞTAN İÇE
B-Max’e dışardan baktığınızda bir Ford olduğunu hemen anlıyorsunuz. Ön çamurlukların üzerine doğru akan farlar, dik yerleştirilmiş sis farları, altıgen ön panjur, dinamik görünümlü ön tampon ve kısa tutulan kaput sportif ve dinamik bir hava sergiliyor. Yan tarafta kapıların cam altı seviyesindeki, geniş camlar ve arka kapıların kaymasını sağlayan rayları görüyorsunuz. Arka tarafa gelindiğinde ince yapılı bir spoiler, yanlara doğru kıvrılan stoplar, köşelerine reflektör eklenen ince yapılı tampon ile birlikte büyük mü büyük bagaj kapağı dikkat çekiyor. B-max 4.077 mm boya sahip olan aracın genişliği 1.751 mm, yüksekliği 1.604 mm ve aks mesafesi ise 2.489 mm.
B-Max’in içine adım attığınızda platform kardeşi Fiesta ile benzerliklere sahip. Çok işlevli direksiyon simidiyle gösterge paneli Fiesta ile aynı. Ön kapıları büyük ceplere sahip, cam ve yan ayna kumandalarıda buraya konumlandırılmış. Havalandırma ızgaraları dik ve direksiyonun solunda aydınlatma düğmeleri yer alıyor.
Orta konsolun üzerinde bilgi ekranı ve biraz aşağıda ise ses sistemi kumanda paneli bulunuyor. Vites topuzu sade tasarımlı, topuzunun arkasında da el freni ve iki bardaklık yerleştirilmiş. Sade tasarımlı vites topuzunun arkasına iki bardaklık ve el freni var. Araca göre büyük diyebileceğimiz hacimdeki torpido gözü mevcut. Önde oturanların emniyet kemerini kullanabilmesi için koltuk sırtlığına yerleştirilmiş mekanizma mevcut. Çünkü araçta B sütunu yok. Arka kapıları geriye doğru kayarak açılan B-Max’te arkaya giriş ve çıkış oldukça rahat. Üç kişinin rahatça oturabileceği arka koltuklar katlanabiliyor. İki kişi oturduğunda ise katlanabilir orta kol dayanağına sahip. Çift zeminli olan ve 304 litrelik bagaj hacmi sunan aracın arka koltuklarının yatırılmasıyla bu hacim 1.372 litreye ulaşabiliyor. Ayrıca ön yolcu koltuğu sırtlığının da katlanmasıyla elde edilen düzlük uzun eşyalar için düşünülmüş güzel bir özellik olmuş.

 

bmaxYan2

bmaxYan

MOTOR VE PERFORMANS
Kaputu altında 1.6 litre hacimli turbo diesel motoru 95 beygir güce sahip, 215 Nm tork üretiyor. B-Max 5 ileri vitesli manuel şanzımanla O’dan 100 km/s sürate 13.9 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 173 km/s olarak belirtiliyor. Yüksek performanslı seçeneği olmayan B-max’in asıl hedefinin düşük yakıt tüketimi olduğu ortaya çıkıyor. 1.310 kg boş ağırlığı olan araç 120 km/s’i geçmeyecek şekilde sabit süratle kullanıldığında ortalama yakıt tüketimi 5 lt/100 km değerinin altına indirilebilirsiniz. Gaz pedalı ile aranız iyi ise! bu değer haliyle yukarılara çıkacaktır. Testimizde yakaladığımız ortalama değer ise 5.4 lt/100 km oldu. Bunun daha çok şehir dışı kullanımı olduğunu belirtmek gerek.
Kemikli geçişlere sahip şanzımanı sportif sürüşlere de yardımcı olurken, debriyaj pedalının hafif olmaması hem de aşağıda kavramasıyla dinamik sürüşlere de uygun.
Belirli seviyenin üzerinde konfor sunması gereken MPV’lerde yolcuların rahat olması şart! Ford, haliyle bu durumu es geçmemiş. B-max biraz daha sert süspansiyonlara sahip olsa da darbeleri emişte başarılı e yolcularını rahatsız etmiyor. Lastik sesini içeri almayan araç, motor ve rüzgar sesi izolasyonunda ise segment standartlarını sağlamış. Ki, aracın B sütununun olmadığını düşünürseniz, sesin içeri alınmamasında ortaya çıkarılan başarıyı fark edersiniz. B sütunu olmayınca haliyle arka kısma giriş çıkış çok rahat. Diz ve omuz mesafeleri başarılı olan B-Max’in baş mesafesi de başarılı seviyede.
Konfor donanımına baktığımızda ise elektrikli cam ve aynaları, karartılmış arka camları, elektronik kumanda paneline sahip havalandırma sistemini, ön ve arka kol dayanağını, sürücü koltuğu bel destek ayarını, ön cam rezistansını, çok fonksiyonlu direksiyon simidini, USB ve Aux girişli müzik sistemini, Bluetooth bağlantısını ve Türkçe komut sistemini, SYNC araç içi iletişim sistemini, geri görüş kamerasını, elektrokrom iç ayna, far ve yağmur sensörlerini, cruise controlünü, yol bilgisayarını ve yokuş kalkış yardımcısını görüyoruz.
Ford’un Avrupa pazarı için tasarlanan modellerinin başarılı sürüş dinamiklerine sahip olduğu gerçeği B-Max’te de değişmiyor. Başarılı bir yol tutuşa sahip olan araç, hafif ayara sahip direksiyon biraz hissiz olsa da tepkilere çabuk cevap verebiliyor. Kuulanımda ESP de sürücüyü zor duruma düşmekten kurtarıyor.

 

bmaxIC

SONUÇ
Sportif ve dinamik görünümüyle dikkati çekmeyi başaran B-max, sunduğu bol motor seçeneğiyle “beklentilere fazlasıyla cevap verebilirim” diyor. Segmentinde bu kadar başarılısı olmayan kayar arka kapıları ve geniş iç hacmi sayesinde aileleri mutlu edecektir. Başarılı sürüş özellikleri ile küçük MPV’mizde makul fiyatla sunulan opsiyon paketlerinin zenginliği segmentteki şansını arttırıyor. Kısacası B-max mutlu olmak isteyen aileleri bekliyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz