Önü açık

Opel Astra 1.6 CDTi AT6 Excellence

Yeni Opel Astra’nın önü açık. Zira bir kaç gün önce aldığı 2016 Yılın Otomobili ödülü bunun en açık delili olarak karşımızda duruyor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opel Astra’nın, Astra olarak, İngiltere dışında macerası 1991 yılında başlar. İlk adı Astra F’dir. Geçen yıllar içinde ‘Astra’ adıyla otomotiv pazarında kendine yer edinir. Yeni çıkacak her modeli heyecenla beklenir. Yeni nesli ise K kodlu kasasıyla karşımızda.
Bu hafta Astra ailesinin, en çok tercih edilen -diğer otomobil markalarında olduğu gibi- 1.6 litre dizel ve otomatik versiyonu test misafirimiz olacak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIŞTAN BAKINCA

Yeni Astra, görünüm olarak bir önceki nesle benziyor. Genel anlamda bir önceki nesilden çok da farklı tasarımlar tercih edilmediği Astra’da asıl farklılıklar ayrıntılarda gizleniyor. Aracın ön kısmında farların dış tasarımı birebir aynı. Fakat iç hatlarında dikkat çekici yenilemeler mevcut. Excellence donanımla birlikte LED farlar ve LED gündüz aydınlatmaları standart hale getirilmişolmuş. Matrix adı verilen LED farlar öndeki araç olup olmamasına göre, kendini ayarlıyor. Haliyle hem sürücü iyi bir görüş sağlıyor, hem de karşıdan gelenleri rahatsız etmiyor. Motor kaputu çift çizgili ve radyatör ızgarası yenilenmiş. Yan taraftan baktığımızda eski tasarımın hatları genel anlamda muhafaza edilmiş. Asıl değişimler ise arka kısımda göze çarpıyor. Yeni stoplar, bagaj kapağının düz yapısı yenilikler arasındaki yerini almış.

astraIC

İÇTEN BAKINCA

Aracın iç mekanına adım attığımızda, kullanılan malzeme kalitesi gözden kaçmıyor. Yeni tasarımın vurguları iç kısımda da kendini gösteriyor. Ele iyi oturan direksiyon simidinin yenilenmiş olması, üzerinde yer alan düğmelerin Insignia’dan alınması bunlardan ikisi. Direksiyon simidinin arasından görülen gösterge tablolarından devir ve hız göstergeleri dairesel. Yakıt ve hararet götergelerinin ortasına 4.2 inçlik sürücü bilgi ekranı konumlandırılmış, gayet de şık duruyor.
Orta konsola baktığımızda, en üstte 8 inçlik dokunmatik Intellilink Navi900 ekranı yer alıyor. Ekranın kullanımı çok kolay ve dokunmatikliği hassas. Havalandırma kumandaları bu kısmın alt tarafında bulunuyor. Isı ayarı dijital olarak kumanda düğmeleri üzerinden takip edilebiliyor. Ekran, haalandırma kumanda yeri vitesin konumu şık bir simetri ortaya çıkarıyor.
Unutmadan, torpido gözüne CD değiştirici eklenmesi gözü küçültmüş ve alanı daraltmış. Kolçağın hemen önünde bardaklık alanı mevcut ve iyi bir dizayn olmuş.
Yeni Astra’nın aks aralığı azalmış ancak bu durum iç mekanın genişlemesine engel teşkil etmemiş. Haliyle arka koltuklarda oturanlar için diz mesafesi sorun olmaktan çıkmış. Baş mesafesi ise tavana yapılan bir kaplama ayarı ile giderilmiş. Yeni Astra’nın 360 litre bagaj hacmi olduğunu da ekleyelim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MO

TOR & PERFORMANS

Aracın kaputunun altında görev yapan yeni 1.6 litrelik dizel motor turbo destekli ve 3500 devirde 136 beygirlik güç, 2000 devirden itibaren 320 Nm tork ortaya çıkartıyor. Aracın gücü 6 kademeli otomatik şanzıman yardımıyla ön tekerleklere iletiliyor. Alt devirlerde motor kısa bir zaman için cansız ama hemen ardından düzgün bir ivmeyle hızlanıyor. 0’dan 100 km/s’e 9.7 saniyede ulaşan yeni Astra’nın otomatik şanzımanı ekonomik bir yapıya sahip. Agresif olmayan bir kullanımda ortalama 4 litrelik değerleri rahatlıkla yakalayabilirsiniz. Performanslı bir kullanımda ise tüketim ortalaması 7 litrelik değerlere ulaşabiliyor. Testimiz sırasında yakaladımız ortalama tüketim değerimiz de 6.3 lt/100 km olarak kayıtlara geçti.
Yeni Astra’nın direksiyon hassasiyeti dikkatimizden kaçmadı. Verdiği tepkiler çok net ve başarılı. Bu yüzden kullanım keyfine diyecek yok. Yeni Astra’da bizi biraz rahatsın eden sert süspansiyon oldu. Kısa ve sert darbelerin iç mekana yansıması konfordan çalıyor, haliyle. Diğer durumlarda istenileni verdiğininin altını çizelim. Kaygan yollarda az biraz önden kayma yaşayan Astra ile virajlarda yollarda yoldan çıkmak zor!
Netice olarak, Yeni Opel Astra bir hatchback olarak, tasarım, iç mekan ve kullanım olarak sürücüsünü tatmin ediyor. Detaylara verdiği/vereceği önem ile her daim dikkatleri üzerine çekecektir. Zira almış olduğu 2016 Yılın Otomobili ödülü bunun en büyük delili olsa gerektir.

Recep Bozdağ

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz