Marka imajına takılmayın

Skoda Octavia 1.4 TSI DSG Sport

Kafasında hâlâ marka imajı takıntısı olanlar var ise, Skoda Octavia Sport versiyonu bunu sarsmada etkili olabilir.

Skoda Octavia 1.4 TSI DSG Sport

Orijini Çek olan Skoda son dönemde ciddi bir ivme yakaladı. Ardısıra şık ve dikkat çekici SUV’lar piyasaya sürerken, Octavia modelini de yeniledi. Kafasında hâlâ marka imajı takıntısı olanlar vardır mutlaka. Ancak bunu geride bırakmak lazım. Zira VW grup içinde yer alan Skoda, burada dahi kendine iyi bir yer açmış durumda. Birbiri ardına çıkan SUV’lar bunun delili biraz da. Kısacası bu haftaki test misafirimiz Skoda’nın Octavia modelinin 1.4 TSI DSG şanzımanlı versiyonu oldu.

Skoda Octavia 1.4 TSI DSG Sport

DIŞTAN BAKINCA
Skoda Octavia, eleştirileri dikkate alarak kendini yeniledi ve daha bir genç havaya büründü. Bu anlamda, ön bölümdeki makyajın dikkat çektiğini belirtelim. Far grubundaki değişimle aracın bakışı da değişti, daha agresif, dinamik bir görünüm kazandı. Burada tampon tasarımının öncelikli rolü büyük. Izgaranın genişlemesi ile kaput üzerindeki çizgiler ile yeni far grubu bir bütün oluşturdu. Gözden geçirilen ön tamponda daha geniş bir hava girişine yer verilmiş. Aracın arka kısmında stop lambalarına dokunularak modernize edilmiş. Bu arada, Sport donanım seviyesi, Style’a ek olarak 17 inç’lik jantlar, spor koltuklar, karartılmış arka camlar ve gövde rengi spoyler ile sunuluyor. Arka tamponun elden geçirilmesiyle Octavia’nın boyu 11 mm uzamış. Octavia 4670 mm uzunluğa, 1814 mm genişliğe, 1461 mm yüksekliğe sahip ve 568 litrelik geniş bir bagaj hacmi mevcut.

Skoda Octavia 1.4 TSI DSG Sport

İÇTEN BAKINCA
Skoda Octavia’nın iç mekanına adım atınca, dış tasarımında özellikle ön yüzündeki dikkat çekici değişimi iç mekandaki yansımalarını görmek zor. İç mekandaki değişiklikler burun yapısı gibi aracı yenilenmiş hissettirmese de fonksiyonellik açısından başarılı. Gösterge tablosu daha kolay okunuyor mesela. İçeride en dikkat çeken değişim multimedya sisteminde. 9.2 inçlik kapasitif ekrana sahip sistem. Ki, en gelişmiş multimedya imkânlarını sunuyor. Apple CarPlay ve Android Auto’yu içeren SmartLink yazılımı standart olarak geliyor. Bu arada, ekranın çözünürlüğü ve hassasiyeti çok iyi. İç mekanda plastik kalitesinin nispeten arttırıldığı görülüyor. Skoda’nın ünlü akıllı çözümlerinden arka koltuk yolcuları için 2 USB girişi ve 230V priz önemli bir detay. Octavia’ya elektronik yardımcı sistemlerin eklenmesi elini güçlendiren özellikler arasında yerini almış. Yaya tanıma özellikle şehir içi fren sistemi, kör nokta uyarıcısı, adaptif hız sabitleme sistemi, arka görüş kamerası gibi gelişmiş elektronik yardımcılarla Octavia, rakipleriyle arayı kapatmış. Octavia’nın koltukların kalitesi ile uzun yolculuklar sırasında rahat ettiğimizi de ekleyelim.

Skoda Octavia 1.4 TSI DSG Sport

MOTOR VE PERFORMANS
Test misafirimizin kaputunun altındaki 1.4 litrelik turbo benzinli motor, 5000-6000 d/d aralığında 150 Hp güç ve 1500 d/d’de 250 Nm tork değeri sunuyor. 1395 cc’lik ünite, 7 ileri oranlı DSG şanzımanla kombine edilmiş. Aktif silindir kapama (ACT) özelliğine sahip 1.4 TSI Octavia, isteklere yerinde ve zamanında cevap veriyor. Aslında, sessiz ve pürüzsüz yapısı olan bu motor, 1.0 lt’lik benzinli versiyon ile 1.6 TDI arasındaki dengeyi sağlıyor. 150 HP gücündeki motor, Sport donanımda sunulan direksiyondan kumandaya sahip. Eco, normal, sport ve individual olmak üzere dört farklı sürüş moduna sahip aracın bu butonu vitesin önüne konumlandırmış. Araçta özellikle Sport mod, gaz tepkisinin keyfini fazlasıyla yaşatıyor.
Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 8.2 saniyede gerçekleştirirken, maksimum hızı ise 219 km/s. Yine fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5.0 litrelik yakıt tüketim değerine sahip Octavia’da uzun yol da dahil, dikkatli bir kullanımla 5.3 lt/100 km’lik ortalama bir değer elde ettik. Sport modda, agresif bir kullanımda ise bu değeri yakalamanız tabiiki mümkün değil!
Koltukların başarılı yapısı ile rahat ettiren yaşam alanı, yumuşak ayarlara sahip olan süspansiyon sistemi sayesinde yolculuklarda konfor ve keyfi yaşatıyor. Yalıtım konusunda da başarılı olan otomobil, yol tutuş ve güvenlik konusunda da üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyor.
Octavia’nın Sport donanımlı versiyonu 159 bin TL. İlk bakışta bu rakam yüksek gelebilir. Fakat bu sınıfta artık donanımlar fiyatları ciddi ölçüde etkiliyor. Bunun yanında ekonomideki kur etkisi de göz önüne alınca, Octavia Sport’un güçlü motoru, sunduğu donanımlarla birlikte sportif öğelerini de düşünürsek rakam çok da yüksek gözükmüyor.

Recep Bozdağ / otohavadis@gmail.com

Diğerleri

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz